x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Copii conceputi in eprubeta

Copii conceputi in eprubeta

29 Mar 2006   •   00:00

Daca in urma cu cativa ani fertilizarea in vitro parea o realizare imposibila in Romania, in prezent procedura a devenit una de rutina pentru romance. Ea implica analize amanuntite, tratament de stimulare hormonala si, nu in ultimul rand, costuri ridicate, dar ofera o sansa femeilor care credeau ca procrearea este o misiune imposibila pentru ele.

Recoltarea ovulelor

Fertilizarea in vitro este o tehnica de reproducere asistata care presupune interventia medicului in actul de procreare. Concret, fecundarea ovulului de spermatozoid nu are loc in organismul viitoarei mame, ci in laborator. Tot in laborator se desfasoara si primele stadii de dezvoltare ale embrionului, care ulterior va fi introdus in uter. Pentru ca ovulatia nu se produce spontan, stimularea ovarelor se realizeaza cu un tratament hormonal, care dureaza, in medie, pe doua saptamani. Momentul ovulatiei se urmareste ecografic si prin analize hormonale, iar cand medicul constata ca ea se produce, recolteaza ovulele din ovare. Procedura se poate face cu sau fara anestezie, in functie de gradul de sensibilitate si de dorinta fiecarei paciente. Medicul va recolta ovocitele printr-o punctie cu un ac subtire ghidat ecografic. Acul este conectat la o pompa de aspiratie care introduce ovocitele in eprubete. De aici, ele sunt depuse in incubatoare speciale, care mimeaza conditiile naturale de mediu. Dr. Laura Dracea, medic primar obstetrica ginecologie si medic-sef coordonator al Departamentului de Reproducere Umana Asistata de la Spitalul Clinic "Prof. dr. Panait Sarbu", precizeaza ca se recolteaza toate ovulele pe care le produce femeia in urma stimularii hormonale, pentru ca nu toate vor produce embrioni de calitate. Femeile tinere produc in urma unui astfel de tratament intre opt si 12 ovule. Femeile mai in varsta, la care cantitatea de ovule scade, produc dupa un astfel de tratament doua-trei ovule.

In aceeasi zi, partenerul recolteaza sperma. Pentru ca ea nu se pune ca atare in contact cu ovulele, se prelucreaza in laborator, selectandu-se doar cei mai mobili dintre spermatozoizi, fara alte celule sau lichide. Spermatozoizii astfel selectati se pun in contact cu ovulele.

Reguli

Procedura de fecundare a ovulelor cu spermatozoizii are loc sub microscop. Cand sunt puse in contact, trebuie urmate cateva reguli esentiale pentru buna desfasurare a procedurii: nu se foloseste lumina, se evita fluctuatiile de temperatura, iar dupa fecundare se pun in incubator. "Conditiile de laborator si modul de manipulare al ovulelor si spermatozoizilor sunt foarte importante. De aceste lucruri depind rezultatele fertilizarii in vitro", precizeaza dr. Laura Dracea. In urmatoarele zile, ovulele fertilizate se transforma in embrioni. Doar cei mai dezvoltati dintre ei vor fi selectati. "Din zece ovule fertilizate, putem ramane cu numai cinci embrioni viabili, in parametri normali si care au sanse sa dea o sarcina. Foarte multi dintre embrioni se pierd, se opresc din evolutie, la fel cum se intampla si in mod natural in corpul mamei. Se selecteaza embrionii care au sansele cele mai mari de a da o sarcina", explica dr. Laura Dracea.

Embriotransferul

Urmatorul pas in procedura de fertilizare in vitro este transferul embrionului din incubator in uterul mamei. Embriotransferul se realizeaza cu ajutorul unui cateter, sonda care se introduce in uter. Manevra nu este dureroasa si nu necesita anestezie. "De obicei, in uter se implanteaza doi sau trei embrioni in acelasi timp, pentru ca sansele ca ei sa dezvolte o sarcina sunt mici: aproximativ 30%, iar in cazul femeilor sub 30 de ani sansele de succes ajung pana la 50%. In fertilizarea care decurge natural, fara interventia medicului, sansele lunare de a avea o sarcina sunt de 20%-25%", arata dr. Laura Dracea. La 12-14 zile de la aceasta ultima procedura se face un test de sarcina din sange, care confirma sau infirma succesul fertilizarii in vitro. Daca testul este pozitiv, evolutia sarcinii dupa fertilizarea in vitro va fi exact ca a unei sarcini aparute pe cale naturala.

"In cazul in care prima fertilizare nu a avut succes, o a doua procedura se poate face abia dupa doua-trei luni, intrucat tratamentul hormonal este puternic si necesita o pauza. Se pot congela insa embrioni de la procedura anterioara, evitand astfel tratamentul de stimulare hormonala. La aceeasi rezerva de embrioni se poate apela si in cazul in care cuplul doreste un al doilea copil in anii urmatori." - dr. Laura Dracea, medic primar obstetrica ginecologie si medic-sef coordonator al Departamentului de Reproducere Umana Asistata de la Spitalul Clinic "Prof. dr. Panait Sarbu" din Bucuresti

SELECTIE. Cand spermatozoizii sunt intr-un numar foarte redus si au o mobilitate foarte mica, se recurge la o alta varianta a fertilizarii in vitro, care se numeste procedura ICSI (Intra Cytoplasmic Sperm Injection). Ea presupune selectarea celor mai viabili spermatozoizi si injectarea lor in ovul, facilitand astfel fecundarea.

La inseminare artificiala, o alta forma de reproducere asistata, se recurge atunci cand sperma are o calitate slaba, dar spermatozoizii pot realiza fecundarea. In cadrul acestei proceduri, mult mai putin complexa si mai putin costisitoare decat fertilizarea in vitro, sperma recoltata se prelucreaza in laborator si se introduce in uter, in perioada de ovulatie. Inseminarea artificiala faciliteaza astfel drumul spermatozoizilor pana la fecundarea ovulului.

RECOMANDARI. Fertilizarea in vitro se impune in cateva situatii particulare. Cel mai frecvent, femeile apeleaza la aceasta procedura atunci cand trompele uterine sunt astupate sau au fost indepartate chirurgical. Si problemele de fertilitate ale barbatilor pot duce la necesitatea unei fertilizari in vitro. Sperma de calitate foarte slaba, numarul mic de spermatozoizi si o mobilitate foarte redusa a lor impun aceasta procedura ca singura optiune de a concepe un copil. Si femeile care au ajuns la menopauza pot avea copii cu ajutorul fertilizarii in vitro. Ele pot lua ovule de la donatoare mai tinere.

VARSTA. Cel mai important motiv care duce la embrioni de slaba calitate este varsta mamei. O data cu fenomenul de imbatranire, ovulele devin mai fragile, mai imbatranite si cu risc crescut de a dezvolta defecte genetice. Riscul de malformatii fetale creste foarte mult dupa varsta de 40-42 de ani. Din acest motiv, femeile care apeleaza la fertilizarea in vitro dupa aceasta varsta sunt sfatuite sa apeleze la donatoare mai tinere de ovule.
×