x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Cosmetica si stafilococi

Cosmetica si stafilococi

12 Iul 2005   •   00:00
FRUMUSETE
Vara, cabinetele de infrumusetare sunt luate cu asalt, pentru manichiura, pedichiura, epilat. Inainte de a intra ganditi-va si la pericolele la care va expuneti in aceste cabinete – infectii de natura virala, bacteriana, micotica si parazitara.
Infectiile de cauza virala se pot transmite la manichiurista. In aceasta categorie se incadreaza negii sau verucile – leziuni cutanate, excrescente care apar pe degete, in jurul unghiilor si care se transmit prin contactul cu o persoana sau instrumente infectate. "Virusul papiloma, care produce acesti negi, are o perioada de latenta de saptamani, luni sau chiar de ani.
Cand imunitatea este scazuta, virusul se activeaza si cauzeaza leziuni", arata dr. Carmen Curea, medic primar dermato-venerolog la Spitalul Colentina. Bolile de cauza bacteriana sunt cele provocate de stafilococi.
Astfel apar panaritiile, infectii cu stafilococ ale unghiei si zonei periunghiale. Infectiile micotice se iau la pedichiura, fie prin contact cu mana pedichiuristei care are aceasta ciuperca, fie prin contactul cu suprafete infectate (vasul in care se pune apa). In aceasta perioada sunt mai numeroase si cererile pentru epilari. La epilarea cu ceara, orificiul prin care iese firul de par este deschis, fiind poarta de intrare pentru un stafilococ din mediu (de pe cearsaf, de pe mana cosmeticienei sau din incaperea respectiva). In consecinta pot aparea foliculite (basicute pline cu puroi la radacina unui fir de par) la nivelul picioarelor, mainilor sau fetei, depinde de zona pe care si-a epilat-o persoana respectiva.

BATATURILE. "Cea mai mare problema este ca de multe ori pedichiuristele confunda o batatura cu o veruca plantara. O batatura inseamna o zona de tesut cornos, de piele moarta, in timp ce o veruca inseamna o leziune de cauza virala. Spre deosebire de verucile mainilor, care apar ca leziuni excrescente bine delimitate si vizibile, in talpa, veruca se dezvolta spre interior, fiind confundata cu o batatura. Insa dupa ce se vindeca rana postoperatorie, veruca este tot acolo", avertizeaza dr. Carmen Curea. Scoaterea unei veruci din talpa nu se poate face decat cu anestezie, cu incizie – ori chirurgical, ori se arde cu laserul sau electrocauterul. La cosmetica, prin sange se pot transmite orice boli infectioase (hepatitele B si C, HIV). Daca inainte cosmeticiana a zgariat o persoana care era bolnava de sifilis, exista riscul de a transmite aceasta boala si clientei urmatoare.

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul