x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Cu camera video prin stomac

Cu camera video prin stomac

28 Iun 2005   •   00:00

Gastroenterologia, specialitatea medicala ce se ocupa cu studiul bolilor aparatului digestiv, detine o mare varietate de aparate medicale ce permit vizualizarea diverselor afectiuni din zone greu accesibile.

Gastroenterologia, specialitatea medicala ce se ocupa cu studiul bolilor aparatului digestiv, detine o mare varietate de aparate medicale ce permit vizualizarea diverselor afectiuni din zone greu accesibile.
Endoscopia digestiva este metoda de investigare ce utilizeaza aparatul numit endoscop. Tubul flexibil are la unul din capete o camera video care transmite imagini computerizate despre zona investigata. Tubului i se pot atasa diferite dispozitive. Endoscopia digestiva superioara, desi o explorare invaziva, este nu neaparat dureroasa, cat mai ales neplacuta. Senzatia se datoreaza tubului care se introduce, prin cavitatea bucala, pe gat, dar poate fi depasita prin utilizarea anesteziei locale sau intravenoase.
Endoscoapele pot fi cu vedere laterala (duodenoscopul), cu vedere frontala (gastroscopul) si colonoscopul, care vizualizeaza colonul. "Duodenoscopul are utilitate indeosebi in investigarea cailor biliare. Cu ajutorul lui se pot extrage calculii (pietrele) din canalele biliare, inlocuind cu succes metodele chirurgicale", explica doctorul Gabriel Constantinescu, medic primar gastroenterolog la Spitalul de Urgenta Floreasca.
Durata interventiei este astfel mai scurta si nu necesita spitalizare prelungita. Endoscopul cu vedere laterala vizualizeaza tumori in sfera bilio-hepatico-pancreatica si poate monta stenturi. Gastroscopul are camera pozitionata frontal si vizualizeaza esofagul, stomacul si duodenul. Acest aparat poate extrage corpi straini, este capabil sa coaguleze vasele de sange in hemoragia digestiva, efectueaza polipectomii si monteaza gastrostome.
Colonoscopia utilizeaza un aparat asemanator celor descrise mai sus, cu ajutorul caruia se exploreaza ultima parte a tubului digestiv, recto-colonul. Cancerele colonice, polipii, bolile inflamatorii intestinale sunt afectiuni la care colonoscopia este o investigatie uneori de neinlocuit.

COOPERARE. Pentru o investigatie cu endoscopul, pacientul nu trebuie sa bea sau sa manance cu cel putin sase ore inainte. Endoscopia dureaza intre doua si cinci minute, exceptand cazurile in care se efectueaza o biopsie sau o interventie terapeutica ce prelungeste procedura. Pretul unei investigatii in ambulator (care se refera numai la costul minim al consumabilelor pentru explorarea diagnostica) este intre 700.000 de lei (pentru o endoscopie superioara) si 1.000.000 de lei (pentru o colonoscopie).

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul