x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Cum ne protejam de insecte

Cum ne protejam de insecte

29 Mar 2006   •   00:00

Din fericire, in Romania nu exista foarte multe specii de insecte care ne pot provoca neplaceri. Cele mai frecvente intepaturi provin de la tantari, purici, albine sau viespi. In cazurile cele mai fericite, dupa o intepatura ne alegem cu edem local (umflatura), senzatie de durere, prurit (mancarime) si eritem (roseata). Simptomele sunt mai neplacute atunci cand intepatura a fost provocata de albine sau viespi. Pentru a evita infiltrarea veninului in tesuturi, acul insectei trebuie indepartat. Daca acest lucru nu este posibil, nu insistati, pentru ca edemul se poate accentua. Dr. Luisa Simion, medic primar medicina de urgenta din cadrul Unitatii Primiri Urgente (UPU) a Spitalului de Urgenta Floreasca, recomanda curatarea zonei inflamate cu apa si sapun, pentru a dezinfecta zona. Gheata sau apa rece aplicata local va micsora edemul si va atenua durerea si pruritul care apar dupa intepatura. Membrele superioare sunt cele mai afectate de intepaturi de albine sau viespi. Dr. Luisa Simion recomanda ca ele sa fie tinute in repaus, intrucat la efort fizic vascularizatia creste si o data cu ea creste si edemul. Intensitatea manifestarilor la o intepatura de insecta difera de la o persoana la alta. La o persoana alergica, leziunile pot capata dimensiuni mult mai mari, se pot extinde si in alte zone, iar manifestarile pot fi mai intense. Antihistaminicele, medicamente care se folosesc in alergii, sunt cel mai bun tratament pentru cei alergici, insa ele se vor prescrie numai de catre un medic. Pentru a atenua reactiile alergice, se poate apela la mixturi mentolate care se aplica local.

Socul anafilactic

Exista situatii mai grave, cand veninul de albina poate provoca socul anafilactic, o insuficienta circulatorie acuta. In prima faza, el se manifesta prin senzatie de lesin, frisoane si transpiratii. Victima trebuie intinsa pe spate, intr-un loc ferit de soare. Manifestarile pot continua cu o senzatie de constrictie a cailor aeriene superioare, cu o scadere a presiunii arteriale si cu un puls slab perceptibil. "Tot ceea ce putem sa facem pentru o persoana care sufera un soc anafilactic este sa indepartam acul din piele, sa aplicam gheata pe zona respectiva si sa o transportam de urgenta la cel mai apropiat spital. In absenta ajutorului medical de specialitate se poate ajunge chiar la un stop respirator", avertizeaza dr. Luisa Simion. In aceasta situatie, cel care acorda primul ajutor trebuie sa efectueze victimei manevra de respiratie gura la gura. El va trage adanc aer in piept si va insufla cu putere aerul in caile respiratorii ale victimei. Socul anafilactic se manifesta mai grav la copii, in cazul carora obstructia cailor aeriene se produce mult mai repede decat la persoanele adulte.

PREVENIRE. Pentru a preveni neplacerile provocate de intepaturi, dr. Luisa Simion recomanda cremele protectoare, care tin la distanta insectele. Persoanele care stiu ca sunt alergice la veninul de albina si pot face un soc anafilactic trebuie sa aiba intotdeauna asupra lor adrenalina, care sa poata fi administrata cu usurinta si in absenta unui medic.

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul