x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul "Da" timid pentru spatiul Schengen

"Da" timid pentru spatiul Schengen

06 Iun 2005   •   00:00

In ciuda referendumurilor foarte sceptice din Franta si Olanda privind Constitutia Europeana, elvetienii au rupt macar intr-o anumita problematica seria "nu-ului", fiind de acord sa se intre in spatiul Schengen, chiar daca nu sunt eurocetateni.

  • de MARIA TOADER
  • LA DRUM. Elvetienii au fost de acord sa paseasca si ei in grupul statelor ce formeaza spatiul Schengen
    Duminica, 54,6% din cetatenii elvetieni cu drept de vot au dat unda verde intrarii in "Europa fara frontiere", creata prin acordurile de la Schengen si de la Dublin, informeaza agentia de presa elvetiana ATS. Desfasurat la cateva zile dupa scrutinele negative franceze si olandeze, reusita referendumului din Elvetia se afla sub semnul intrebarii, mai ales ca sloganul cel mai des formulat de opozantii aderarii la spatiul Schengen era: "Faceti la fel ca francezii si olandezii!".

    SPIRIT CIVIC. Cu toate acestea, cetatenii din Tara Cantoanelor nu s-au lasat influentati de euroscepticismul dovedit de cei doi vechi membri ai Uniunii, si au votat dupa bunul plac. Astfel, toate cantoanele francofone au votat pentru intrarea in spatiul Schengen, doar o mica parte a cantoanelor germane declarandu-se impotriva. Acest referendum pare ca a atras destul de mult atentia cetatenilor elvetieni, deoarece a inregistrat o rata a participarii de 56%, procentaj superior fata de ultimele consultari nationale organizate de autoritatile de la Berna. O asemenea dovada de interes si de implicare a elvetienilor nu a fost intrecuta decat de referendumul asupra aderarii Elvetiei la Organizatia Natiunilor Unite (ONU) din 3 martie 2002, unde participarea s-a ridicat la 58%.

    CARACTERISTICI. Prin votul pozitiv, elvetienii vor face de acum incolo parte din sistemul creat prin acordurile de la Schengen si de la Dublin. Astfel, prin Acordul de la Schengen, semnat in 1985, sunt suprimate controalele sistematice ale persoanelor la frontiere, cu exceptia aeroporturilor. In schimb, statele semnatare ale Acordului sau care adera la acesta vor coopera foarte strans la nivelul politiilor nationale si in domeniul judiciar. Acordul de la Dublin prevede ca cererile de azil respinse de unul dintre statele membre ale comunitatii europene sa fie respinse si de ceilalti colegi de Uniune.

    AVANTAJELE IMPLICARII. Elvetia va avea mult de castigat prin participarea la spatiul Schengen. Pentru inceput, Politia elvetiana va avea acces la banca de date informatizata a celor 13 state europene semnatare ale Acordului, sistem de date care cuprinde un repertoriu de 15.000 de infractori si peste 700.000 de straini carora le-a fost interzis sa se stabileasca in aceste tari. Viza unica Schengen va permite turistilor care nu provin din statele europene sa circule in mod liber de la Marsilia pana la Neuchatel.

    Prin acordul de la Dublin, Elvetia va putea elimina 20% din cererile de azil care au fost formulate de imigrantii refuzati in prealabil de celelalte state din spatiul Schengen.

    Dar poate cele mai mari beneficii ale intrarii Elvetiei in spatiul Schengen sunt stimularea turismului, care de acum incolo va fi simplificat pentru turistii non-europeni, si pastrarea secretelor bancare considerate "sacre" de catre cetatenii elvetieni..
    ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul schengen spatiul