x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Darul apelor pe farfurie

Darul apelor pe farfurie

22 Mar 2006   •   00:00
CAIET DE RETETE
Pe durata intregului Post al Pastilor se consuma in special mancaruri de legume fierte sau inabusite, salate dintre cele mai variate si, nu in ultimul rand, fructe.
Dupa cateva saptamani de post am putea spune ca se instaleaza rutina. Au fost gustate toate combinatiile de legume si nu a mai ramas nici o reteta neincercata. Dar noroc ca exista doua zile cu dezlegare la peste! Prima chiar de Buna Vestire (la 25 martie, deci peste cateva zile), iar urmatoarea de Florii. Pare putin neobisnuita aceasta abatere de la strictete.

SIMBOL. Se stie ca in perioada postului este interzisa consumarea carnii sau a produselor de natura animala. Si atunci, de ce pestele este permis? Explicatia nu este chiar atat de simpla. La inceputuri, pestele era considerat un aliment cu un pronuntat caracter simbolic. Una dintre minunile infaptuite de Iisus a fost inmultirea pestilor si a painii in pustiu. Iar imediat dupa Inviere, atunci cand s-a aratat ucenicilor, Iisus a cerut peste. Aceasta ar fi una dintre explicatii, daca abordam problema din perspectiva religioasa. O a doua explicatie este legata mai mult de medicina. Organismul uman, slabit in perioada postului, are nevoie de un plus de energie. Se stie ca pestele este unul dintre alimentele deosebit de sanatoase pentru organismul uman. Si in plus ne face mai inteligenti!

RETETE. Asadar, de Buna Vestire este momentul potrivit sa ne delectam cu mancaruri delicioase de peste! Putem alege pesti de apa dulce agili si cu carnea frageda. Sau putem savura bucate cu pesti misteriosi din abisuri cu apa sarata. Crapi, carasi, somni, stiuci, salai, scrumbii, macrouri sau pastravi. Fripti pe gratar, tavaliti prin malai sau faina si prajiti in ulei sfaraind, fierti in apa cu mirodenii, inabusiti in sos si asezati pe pat de legume sau pur si simplu afumati. O singura zi si atatea optiuni!

Si ca sa nu mai aveti nici o scapare, va ademenim si noi cu alte retete, evident, tot cu peste. Noroc la pescuit (daca este cazul) si pofta buna!

ROSII UMPLUTE


  • INGREDIENTE: 100 g peste (de preferat caras), 4 rosii, o ceapa, o lamaie, 50 g orez fiert, sare, piper, ulei, doi catei de usturoi, patrunjel verde.
  • PREPARARE: Rosiile se spala, li se decupeaza capacelele si li se scoate miezul. Carnea de peste se pune la fiert intr-o oala cu apa si sare. Dupa ce a fiert, se desprinde carnea de pe oase si se marunteste. Intr-un vas se amesteca ceapa tocata marunt impreuna cu carnea de peste, miezul rosiilor, usturoiul pisat, orezul fiert, sarea, piperul si putin ulei. Se amesteca foarte bine pana cand se obtine o pasta omogena. Cu aceasta compozitie se umplu rosiile si se asaza intr-o tava unsa cu ulei. Se lasa in cuptor timp de aproximativ un sfert de ora. Se servesc cu frunze de patrunjel, felii sau zeama de lamaie.

    CHIFTELUTE DE PESTE


  • INGREDIENTE: 150 g carne de peste, o felie de paine, sare, faina, verdeata, supa de peste, legume.
  • PREPARARE: Carnea de peste se pune la fiert in apa cu sare. Dupa ce a fiert, se desprinde de pe oase si se marunteste (se poate da prin masina de tocat carne). Felia de paine se inmoaie in apa, se stoarce si se da si ea prin masina de tocat. Intr-un vas se amesteca painea inmuiata impreuna cu carnea de peste, faina, verdeata si sarea. Se formeaza chiftelute si se pun la fiert intr-un vas cu supa de peste timp de cateva minute. La fel de bine se pot praji in ulei. Se servesc cu legume inabusite (broccoli, conopida, varza de Bruxelles, morcovi) sau cartofi natur.

    MACROU LA GRATAR


  • INGREDIENTE: 4 bucati de macrou, 4 ardei grasi rosii, 4 rosii, doi morcovi, 50 g masline, doua capatani de usturoi, condimente (delikat, cimbru, oregano, rozmarin), o legatura de patrunjel, sare, piper, o lamaie.
  • PREPARARE: Se curata pestele, se eviscereaza si se spala foarte bine. Pe o folie de aluminiu se asaza un strat de ardei, rosii, masline, usturoi si morcovi taiati rondele subtiri. Deasupra se pune pestele, se presara condimente, sare si piper, si se stropeste cu zeama de lamaie. Ultimul strat va fi tot de legume rondele. Se infasoara foarte bine folia de aluminiu si se strange la capete. Se frige pe gratar sau in cuptor. Se serveste cu suc de lamaie din abundenta si patrunjel.

    SALATA DE PESTE


  • INGREDIENTE: un macrou afumat, 3 cartofi, o ceapa rosie, 3 castraveti murati (sau 3 gogosari murati), 50 g masline negre, 4 ridichi, otet, ulei, sare, piper, salata verde.
  • PREPARARE: Cartofii se pun la fiert si apoi se curata si se taie cubulete. Macroul se marunteste, iar ceapa, castravetii (gogosarii) murati se taie rondele. Intr-un vas se amesteca macroul impreuna cu ceapa, cartofii, castravetii, maslinele negre, ridichile rondele si salata verde taiata fasii. Se adauga otet, ulei, sare si piper dupa gust.

    PLACHIE DE COD


  • INGREDIENTE: un cod, 3 ardei grasi (verde, rosu, galben), 3 cepe, suc de rosii, 3 catei de usturoi, sare, piper, busuioc, cimbru, ulei. PREPARARE: Pestele se curata, se eviscereaza, se taie pe jumatate si se condimenteaza. Ardeii grasi se taie felioare, iar ceapa si usturoiul rondele. Intr-un vas se pune ulei, se asaza pestele si de jur-imprejur legumele. Se toarna suc de rosii din belsug. Se sareaza si se pipereaza, apoi se acopera vasul cu o folie de aluminiu. Se introduce in cuptor si se serveste cu mamaliguta calda.

    PESTE LA CUPTOR


  • INGREDIENTE: un peste mai mare, doi ardei grasi, 4 cartofi, 4 rosii, o ceapa, 3 catei de usturoi, doi morcovi, doua buchetele de broccoli sau conopida, 500 ml vin alb, ulei, suc de rosii, o legatura de patrunjel, piper boabe, sare, cimbru, busuioc.
  • PREPARARE: Pestele se curata, se eviscereaza, se spala foarte bine si apoi se lasa la scurs. Ardeii grasi se taie felioare, morcovii rondele, rosiile cubulete, iar ceapa se taie solzisori. Cartofii se curata si se taie in sferturi. Intr-un vas Jena uns cu ulei se asaza un strat de legume, inclusiv usturoi, iar deasupra pestele. Se toarna vinul si se condimenteaza. Se introduce vasul in cuptor. Cand vinul a scazut la jumatate, se toarna sucul de rosii. Pestele se serveste pe un platou cu verdeata deasupra.

    BORS CU PERISOARE


  • INGREDIENTE: un kg de peste (de preferat crap), doi ardei grasi, doi morcovi, doua cepe, o felie de paine, faina, doi l bors, o lingura cu bulion, sare, piper, patrunjel.
  • PREPARARE: Pestele se curata, se eviscereaza si se indeparteaza capul. Apoi se pune la fiert intr-o oala cu doi litri de apa si sare. Dupa ce a fiert, se strecoara zeama si se desprinde carnea pestelui de pe oase. In zeama de peste se pun la fiert legumele tocate. Intre timp se fac perisoarele. Carnea de peste se toaca si se amesteca bine cu felia de paine inmuiata in apa si stoarsa, sarea, piperul, faina si verdeata tocata. Perisoarele se pun la fiert in oala cu zeama de peste. Se adauga borsul si bulionul. Se presara verdeata.
  • ×