x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Dejun in doi

08 Feb 2005   •   00:00

MENIUL LUNII

VANDA IONITOIU

Un pariu pierdut, o promisiune de onorat. Pana aici nimic prea dificil pentru barbatul modern, care sare si in groapa cu lei pentru iubita lui. Nimic, cu o exceptie: pregatirea dejunului.

DESCOPERIRI. Ce cauta atatea condimente, la ce sa le foloseasca si cu ce il ajuta!? Dar promisiunea trebuie respectata, iar reprezentantul sexului tare se apuca de "descifrat". Bucataria ii devine acum cel mai important "aliat", locul unde experimentele gastronomice prind viata. Si cum inceputul este cel mai greu in toate, dilema cea mare este alegerea unor feluri care sa ii asigure longevitatea relatiei, si nicidecum omleta arsa in tigaie. Ca doar nu se gaseste nici un altul care sa traga ponoasele mai tarziu! Asa ca lasa totul in seama destinului si, inarmat cu trei "hrisoave" culinare, alege varianta cea mai usoara: deschide cartile la intamplare, in dreptul unor retete pentru care si vrajitorul Merlin ar fi cerut ceva lamuriri. Dar nu! El este barbatul model, care se descurca in orice situatie. Cum e posibil ca o Salata andaluza si o Spirala a fructelor sa-l puna la pamant!? Ca sa nu mai vorbim de incantarea cu care va prepara Deliciul Picant, felul de mancare care o va obliga pe iubita lui sa-l proclame un "maestru" intr-ale gastronomiei. Cat de greu poate fi sa gatesti o mancare andaluza: cureti legumele, toci niste verdeata si fierbi putin orez. Dar ce te faci cand pui trei maini de orez sa fiarba cu un singur pahar cu apa? Arzi cratita si o iei de la capat! Reuseste intr-un final sa amestece toate ingredientele si, cu putina atentie, chiar sa le faca sa arate splendid pe un platou alb, asezat la loc de cinste, ca fiind prima sa opera de arta. Si cum elanul nu lipseste deloc dupa o asemenea reusita, parca nici Deliciul acela Picant nu pare irealizabil. Mai greu e cand pui carnea la fiert fara sa stii ca trebuie sa o si dezgheti inainte.

SATISFACTIE. Si cum sa te superi cand, dupa ore de chin, ajungi totusi la un "rezultat" care iti lasa gura apa: o combinatie exotica din trei feluri de carne, condimentata din belsug, menita sa inflacareze simturile pretentioasei jumatati. Le asaza pe masa, aranjeaza cat mai aspectuos servetele si tacamurile si nu uita de cateva petale de trandafir... asa, de atmosfera! Urmeaza sa vina la loc de cinste pe masa Spirala pentru care efortul sau a fost maxim: cine a mai vazut barbat sa curete coaja de mar circular de dragul iubitei?

Mai adauga pe masa doua feluri de mancare pe care nu s-a obosit sa le gateasca. Lasa, ca n-o sa il intrebe ea chiar toate retetele! A cumparat dintr-un restaurant doi pastravi pane gata rumeniti, doar ce i-a mai bagat putin la cuptor. Si pe frunze de salata a etalat cateva felii de tort de branza cu nuci. Un deliciu!

Merita sa faca exces de zel pe ultima suta de metri de dragul perfectiunii. Masa e pregatita, "deliciile" sunt gata de testare, iar petalele de trandafir... ei bine, nu se stie ce pasiuni fulgeratoare va dezlantui un dejun realizat in scopuri nobile, desigur!

SALATA ANDALUZA
  • doua rosii
  • un castravete
  • un ardei gras
  • doi catei de usturoi
  • o ceasca de orez
  • 100 ml ulei de masline
  • o ceapa
  • o legatura de patrunjel
  • o legatura de marar
  • 50 ml otet
  • piper, sare
  • 1 Orezul se curata, se spala si se lasa la scurs. Se caleste usor intr-o lingura de ulei, fara a se rumeni. In felul acesta, orezul ramane cu bobul intreg si nu se lipeste. Se stinge mai intai cu putina apa si se lasa sa fiarba inabusit cateva minute, dupa care se adauga inca trei cesti cu apa si se lasa sa fiarba la foc potrivit.

    2 Legumele se taie felii subtiri si se amesteca usor cu patrunjelul verde si mararul, tocate marunt, sare si piper dupa gust. Se lasa la rece pana este gata orezul, ca sa treaca gustul legumelor din una in alta.

    3 Se ia orezul de pe foc si se lasa sa se racoreasca. Dupa ce s-a racit, se amesteca usor cu legumele. Se stropeste cu otet si ulei de masline si se amesteca din nou. Se lasa in frigider, la macerat, cel putin o ora inainte de a fi servita. Se recomanda folosirea ei atat ca aperitiv, cat si ca garnitura pentru preparatele din carne de pui, la rotisor sau la gratar.
    SFAT
    Deasupra se pune patrunjel verde tocat.

    DELICIU PICANT
  • 250 gr muschi de porc
  • 250 gr muschi de vita
  • un piept de pasare
  • 100 ml ulei
  • doi ardei grasi
  • doua rosii
  • un ardei iute
  • o ceapa
  • trei catei de usturoi
  • o lamaie
  • cimbru
  • sare, piper
  • 1 Muschiul de porc si cel de vita se taie cubulete. Pieptul de pui se taie fasii. Carnea se sareaza putin si se caleste in doua linguri de ulei. Se inabusa cu zeama de carne sau cu apa si se lasa la fiert timp de o ora. Ardeii grasi se curata de cotor si se taie fasii subtiri. Rosiile se curata de pielita si se taie cubulete, ceapa se taie solzisori, usturoiul se taie marunt si toate se adauga peste carnea fiarta. Se amesteca si se lasa impreuna pe foc pana scade bine zeama.

    2 Cand zeama a scazut, se gusta si, daca mai este nevoie, se sareaza, se condimenteaza si se adauga ardeiul iute taiat in felii subtiri. Se lasa inca zece minute la foc mic. Cand se ia de pe foc, se stropeste cu putina zeama de la o lamaie.

    3 Se asezoneaza cu salata verde, gogosari in otet sau gogosari proaspeti, frunze de patrunjel si felii de lamaie. Un aspect cat mai placut mareste savoarea mancarii si apetitul.
    SFAT
    Se poate servi cu mamaliguta calda.

    SPIRALA FRUCTELOR
  • 200 gr mere
  • 200 gr portocale
  • 200 gr banane
  • 100 gr kiwi
  • 200 gr mandarine
  • 100 gr capsune
  • 100 gr ananas
  • 50 ml coniac
  • 4 linguri cu zahar
  • 1 Se curata portocalele si mandarinele de coaja si de pielite. Bananele si merele se curata, dupa care se taie cubulete. Capsunele se spala si se curata de codite. Daca sunt mai mari, se taie in doua, pe lung. Ananasul se scoate din cutie si se scurge bine. Daca este cazul, se taie in cuburi de marime potrivita. Fructele de kiwi se curata si se taie felii. Se adauga zaharul si cu o lingura se amesteca usor toate fructele, cu grija, sa nu fie zdrobite.

    2 Toate fructele se lasa la ma-cerat in sucul propriu, impreuna cu coniacul, la frigider, aproximativ 6-7 ore, pentru ca aromele fructelor sa se patrunda bine intre ele.

    3 Fructele se scot si se asaza intr-o salatiera, de preferinta din sticla transparenta, pentru a iesi in evidenta toate culorile. Se decupeaza coaja de la o portocala si de la un mar in forma de spirala si se orneaza salata de fructe.
    SFAT
    Dupa preferinta, se mai poate orna cu frisca sau ciocolata rasa.
    ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul lasa taie curata