x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Deliciul legumelor

Deliciul legumelor

29 Mar 2006   •   00:00

Dintre cele patru anotimpuri, primavara imi merge la suflet. Un soare caldut ce te imbie la visare. O alta natura, alte haine, alte zambete si priviri. Dar mai ales Sfanta Sarbatoare a Pastilor, pe care noi, crestinii, o asteptam cu inimile deschise.

GURMANDUL IN BUCATE
Dintre cele patru anotimpuri, primavara imi merge la suflet. Un soare caldut ce te imbie la visare. O alta natura, alte haine, alte zambete si priviri. Dar mai ales Sfanta Sarbatoare a Pastilor, pe care noi, crestinii, o asteptam cu inimile deschise. Cu alte cuvinte, acest anotimp inseamna schimbare. Binevenita, de altfel. Caci o "curatenie de primavara" nu strica nimanui.

SCHIMBARE. Primul pas: trecerea la o alta alimentatie. Fireste, gustoasa, dar in acelasi timp usoara, bazata pe mai multe fructe si legume. La gura sobei, iarna ne-a imbiat si ne-a delectat papilele gustative cu carnaciori si costita afumata. Mai vivace, "zana ghioceilor si a zambilelor" ne indeamna la plimbari si jocuri buclucase.

Ca tot vorbeam de mancaruri usoare, astazi vom pregati ceva deosebit: praz umplut cu ciuperci si ardei rosii. Si, pentru ca mancarea pare mai gustoasa atunci cand stim mai multe lucruri despre ingredientele cu care "operam", am incercat sa aflu pentru dumneavoastra cateva informatii.

Prima leguma "vedeta" din preparatul nostru este prazul, numit de multi "ruda saraca a sparanghelului". Asa o fi, nu contrazicem pe nimeni! Cu toate acestea, in sudul Europei se consuma foarte mult praz. Se mananca pur si simplu cu paine. Diuretic, bogat in saruri minerale, fier, magneziu, calciu, sodiu, potasiu si putin caloric (40 Kcal pentru 100 g), prazul este benefic pentru sanatate. In medicina populara, este folosit in tratarea durerilor de urechi cu ajutorul lichidului obtinut din coacerea lui. Zeama de praz, rezultata de la fierbere, si sucul - simple sau amestecate cu lapte - reprezinta un remediu eficient in cazul tenurilor iritate si rosii.

DIVERSITATE. Crema de praz, rulouri de praz umplute cu carne sau cu legume, supa de praz, praz cu orez si masline, salata de praz, chiftele de praz - sunt doar cateva dintre preparatele culinare carora acest aliment le da un gust aparte.

VITAMINE. Despre ardeiul gras stim ca se mananca adeseori crud. Popoarele meridionale, in special portughezii si spaniolii, il folosesc, asezonandu-l la aproape toate mancarurile. Bogat in vitamina A si vitamina C, se recomanda consumarea lui mai ales in salatele de cruditati, dar si in sosuri, tocanite si omlete, copt sau sub forma de suc. Totodata, ardeiul gras ramane un strasnic "luptator" impotriva cancerului.

Ultimul ingredient vedeta din preparatul nostru, ciuperca, nu mai are, cu siguranta, nevoie de nici o prezentare. Numita in mod pitoresc "carne vegetala" sau "vanat fara picioare", trebuie sa stii s-o pregatesti corespunzator. Mancarurile cu ciuperci sunt adevarate delicatese. Fripte, pane, cu usturoi, sub forma de chiftele, tocanite, paste cu ciuperci, salata de ciuperci, ciuperci umplute - oricum le-am prepara, gustul lor ramane inconfundabil. Ca doar nu degeaba Brillant-Savarin le-a numit "diamantul bucatariei!"

Praz, ardei gras, ciuperci si alte ingrediente (ceapa, ulei, condimente), iata combinatia ideala pentru o zi de primavara. Reusita nu consta in cantitate, ci in calitate. Este principiul de baza care ar trebui sa ne ghideze cand alegem un anumit fel de mancare.

SOS ALB
Preparatul pe care vi l-am oferit astazi - rulouri de praz umplute cu ciuperci - se poate servi cu diverse sosuri. Noi va recomandam, bineinteles si in functie de gusturile dumneavoastra, reteta unui sos alb. Iata ingredientele de care aveti nevoie: 50 g de unt, o lingura cu faina, un pahar cu apa, sare, piper, un ou. Se pune intr-o craticioara bucata de unt, se adauga faina si se lasa la foc mic, amestecand continuu. Apoi se pune apa calda, se sareaza si se pipereaza dupa gust. Cand sosul s-a ingrosat, se ia de pe foc si se adauga un galbenus, diluat mai inainte cu putin otet.

RETETE GEMENE

1 PRAZ CU ARDEI SI CIUPERCI

  • INGREDIENTE: 3 fire de praz, 200 g ciuperci, 4 ardei copti, o ceapa, ulei de masline, sare, piper, o lamaie, 50 g unt.
  • PREPARARE: Prazul se taie in bucati potrivite si se fierbe doar cateva minute. Ceapa se curata, se toaca marunt si se caleste in ulei. Ciupercile se spala, se taie feliute subtiri si se adauga peste ceapa. Ardeii copti se taie fasii subtiri si se pun in compozitia pentru umplutura. Se mai lasa putin la calit, apoi se sareaza si se pipereaza dupa gust si se stropeste totul cu zeama de lamaie. Bucatilor de praz li se scot foile din mijloc si in locul lor se pune umplutura. Se asaza intr-un vas, se stropesc cu unt si se dau pentru 10 minute la cuptor. Se pot servi, dupa preferinta, si cu un sos de rosii sau un sos alb.

    2 PRAZ CU OREZ SI MASLINE

  • INGREDIENTE: 5 fire de praz, 5 cesti cu orez, 3 cepe, 250 g masline, ulei, rosii sau bulion, otet.
  • PREPARARE: Prazul se curata, se spala si se taie in bucati. Se prajeste in ulei. Intre timp se prepara un sos de rosii sau bulion. Se toarna peste praz si se lasa sa fiarba, dupa care se adauga putin otet. Ceapa se curata si se taie solzisori, apoi se caleste in putin ulei. Se adauga orezul si se stinge totul cu apa. Se pun prazul si maslinele. Se da la cuptor, la foc moderat.
  • ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul praz ciuperci