Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").
Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.
Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
DA, ACCEPT
Deliciul legumelor
Dintre cele patru anotimpuri, primavara imi merge la suflet. Un soare caldut ce te imbie la visare. O alta natura, alte haine, alte zambete si priviri. Dar mai ales Sfanta Sarbatoare a Pastilor, pe care noi, crestinii, o asteptam cu inimile deschise.
GURMANDUL IN BUCATE
Dintre cele patru anotimpuri, primavara imi merge la suflet. Un soare caldut ce te imbie la visare. O alta natura, alte haine, alte zambete si priviri. Dar mai ales Sfanta Sarbatoare a Pastilor, pe care noi, crestinii, o asteptam cu inimile deschise. Cu alte cuvinte, acest anotimp inseamna schimbare. Binevenita, de altfel. Caci o "curatenie de primavara" nu strica nimanui.
SCHIMBARE. Primul pas: trecerea la o alta alimentatie. Fireste, gustoasa, dar in acelasi timp usoara, bazata pe mai multe fructe si legume. La gura sobei, iarna ne-a imbiat si ne-a delectat papilele gustative cu carnaciori si costita afumata. Mai vivace, "zana ghioceilor si a zambilelor" ne indeamna la plimbari si jocuri buclucase.
Ca tot vorbeam de mancaruri usoare, astazi vom pregati ceva deosebit: praz umplut cu ciuperci si ardei rosii. Si, pentru ca mancarea pare mai gustoasa atunci cand stim mai multe lucruri despre ingredientele cu care "operam", am incercat sa aflu pentru dumneavoastra cateva informatii.
Prima leguma "vedeta" din preparatul nostru este prazul, numit de multi "ruda saraca a sparanghelului". Asa o fi, nu contrazicem pe nimeni! Cu toate acestea, in sudul Europei se consuma foarte mult praz. Se mananca pur si simplu cu paine. Diuretic, bogat in saruri minerale, fier, magneziu, calciu, sodiu, potasiu si putin caloric (40 Kcal pentru 100 g), prazul este benefic pentru sanatate. In medicina populara, este folosit in tratarea durerilor de urechi cu ajutorul lichidului obtinut din coacerea lui. Zeama de praz, rezultata de la fierbere, si sucul - simple sau amestecate cu lapte - reprezinta un remediu eficient in cazul tenurilor iritate si rosii.
DIVERSITATE. Crema de praz, rulouri de praz umplute cu carne sau cu legume, supa de praz, praz cu orez si masline, salata de praz, chiftele de praz - sunt doar cateva dintre preparatele culinare carora acest aliment le da un gust aparte.
VITAMINE. Despre ardeiul gras stim ca se mananca adeseori crud. Popoarele meridionale, in special portughezii si spaniolii, il folosesc, asezonandu-l la aproape toate mancarurile. Bogat in vitamina A si vitamina C, se recomanda consumarea lui mai ales in salatele de cruditati, dar si in sosuri, tocanite si omlete, copt sau sub forma de suc. Totodata, ardeiul gras ramane un strasnic "luptator" impotriva cancerului.
Ultimul ingredient vedeta din preparatul nostru, ciuperca, nu mai are, cu siguranta, nevoie de nici o prezentare. Numita in mod pitoresc "carne vegetala" sau "vanat fara picioare", trebuie sa stii s-o pregatesti corespunzator. Mancarurile cu ciuperci sunt adevarate delicatese. Fripte, pane, cu usturoi, sub forma de chiftele, tocanite, paste cu ciuperci, salata de ciuperci, ciuperci umplute - oricum le-am prepara, gustul lor ramane inconfundabil. Ca doar nu degeaba Brillant-Savarin le-a numit "diamantul bucatariei!"
Praz, ardei gras, ciuperci si alte ingrediente (ceapa, ulei, condimente), iata combinatia ideala pentru o zi de primavara. Reusita nu consta in cantitate, ci in calitate. Este principiul de baza care ar trebui sa ne ghideze cand alegem un anumit fel de mancare.
SOS ALB
| |
|
RETETE GEMENE
|
1 PRAZ CU ARDEI SI CIUPERCI2 PRAZ CU OREZ SI MASLINE |