x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Demachiante si apa minerala

Demachiante si apa minerala

15 Apr 2006   •   00:00

Fara o demachiere riguroasa nu exista un ten perfect. "Cremele demachiante trebuie sa indeplineasca doua roluri. Principalul rol este sa curete foarte bine, astfel incat sa nu ramana pe fata urme de fard, de praf, de transpiratie. Iar in al doilea rand, demachiantul nu trebuie sa fie agresiv pentru ten. Din acest motiv, persoanelor cu tenul uscat le indicam demachiante foarte grase, de tipul emulsiilor de ulei in apa, cum e banalul lapte Doina. Iar in cazul tenurilor sensibile si acneice, recomandam spalarea cu sapun de copii, sapun cu glicerina sau sapun cu lanolina", arata dr. Viviana Iordache, medic primar dermatolog in cadrul Clinicii MikoPalace.

Un lucru putin stiut, dar foarte important, este ca demachiantul nu trebuie sa stea pe fata mai mult de un minut-doua. Iar dupa demachiere trebuie sa ne clatim fata cu apa minerala plata. "Apa de la chiuveta este bogata in fier si clor si de aceea nu este recomandata tenului cu probleme. In plus, lotiunile tonice cu alcool nu sunt indicate, pentru ca folosirea lor indelungata sensibilizeaza accentuat tenul", avertizeaza dr. Viviana Iordache. Primul pas intr-o demachiere corecta este sa ne stergem fata cu lapte sau crema demachianta sau cu sapun de copii. Apoi, persoanele cu ten seboreic ar trebui sa foloseasca o lotiune tonica fara alcool, iar cele cu ten normal sau foarte uscat sa treaca direct la pasul urmator, benefic pentru toate tipurile de ten: clatirea fetei cu apa plata.

SERVETELE. "Servetelele demachiante nu sunt recomandate pentru uz frecvent, deoarece substanta imbibata in ele ramane vrand-nevrand pe fata. Ele sunt bune in caz de urgenta: daca plecam cu avionul, in excursie. Insa nu trebuie ca, din comoditate, sa renuntam la demachierea clasica, in favoarea unor mijloace mai rapide", arata medicul dermatolog Viviana Iordache. In ceea ce priveste zona ochilor, demachiantul se alege in functie de fardul si de rimelul utilizate. Nu este necesar un demachiant special decat daca am folosit rimel rezistent la apa. ETICHETE. Cand cumparam produsele pentru demachiat trebuie sa fim atenti la eticheta. Astfel, dr. Viviana Iordache ne recomanda sa evitam demachiantele care contin lauril sulfat (spumele demachiante) si pe cele cu triclosan. "Triclosanul este un agent dezinfectant echivalent clorului intrebuintat in bazinele de inot. Iar utilizarea frecventa a produselor cosmetice cu triclosan face ca flora, care exista in mod normal pe fata, sa fie afectata. Orice afectare a florei obisnuite inseamna un dezechilibru pentru ten. Inlaturand flora saprofita de la nivelul tenului, pregatim terenul pentru instalarea microorganismelor patogene. Flora saprofita din sebumul natural al persoanelor cu tenul seboreic reprezinta un scut in calea microorganismelor purtatoare ale unor infectii", explica specialistul nostru.

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul