x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Demnitarii adera la UE cu neveste cu tot

Demnitarii adera la UE cu neveste cu tot

25 Apr 2005   •   00:00

Delegatia oficiala a Romaniei care a participat ieri la Luxemburg, la ceremonia de semnare a Tratatului de aderare a Romaniei la UE, a numarat nu mai putin de 26 de membri, plus sotiile unor demnitari. Tara vecina, Bulgaria, a avut o delegatie de numai 7 membri.

  • de IRINA CRISTEA, MONICA IORDACHE, VICTOR STROE
    Luxemburg
  • Click pe imagine pentru a urmari fotoreportajul
    JUSTIFICARE. Sotia premierului Tariceanu si cea a ministrului de Externe au avut reprezentativitate diplomatica la Luxemburg, dar celelalte?
    Ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, si insusi premierul Tariceanu si-au luat cu ei sotiile pentru a fi prezente la astazi la Luxemburg, la ceremonia de semnare a Tratatului de aderare a Romaniei la UE. Iar pentru a incapea toata lumea in avionul care era prea mic, s-au facut si unele sacrificii. Doamnele musafir au fost inghesuite laolalta cu toata delegatia ministeriala in avion. In aceste conditii, sase ministri, printre care Mona Musca, Monica Macovei si Bogdan Olteanu, au fost "cazati" in dormitorul aeronavei. Din acest compartiment s-au scos cele doua paturi si au fost puse sase scaune, pe care ministrii si-au petrecut cele patru ore de zbor. In schimb, presedintele Traian Basescu, impreuna cu cei doi fosti presedinti si cu consilierii de la Cotroceni, fara presa, au ajuns ieri la Luxemburg intr-o aeronava Boeing.

    "PE CONT PROPRIU". Cum prezenta nevestelor in delegatia oficiala a fost semnalata de presa, Guvernul a transmis ieri o precizare potrivit careia acestea "isi platesc singure costurile pentru deplasare si nu au folosit bani publici". Aceeasi precizare a Guvernului ne informeaza ca sotiile demnitarilor vor fi prezente la ceremonia de semnare a Tratatului de aderare a Romaniei la UE. Se pare ca acest moment le-a starnit mai mult interesul celor trei sotii decat dezvelirea unei placi "comemorative", dupa cum spune programul oficial, privind plantarea a 27 de frasini, ceremonie care a costat Guvernul roman nu mai putin de 7.000 de euro si de la care cele trei au lipsit.

    VIDEANU, GHID PENTRU SOTII. Sotiile de ministri, "in frunte" cu Ioana Tariceanu, au preferat ieri un program de shopping, nefiind prezenta la ceremoniile oficiale, cel putin in prima parte a zilei. Ioana Tariceanu s-a desprins de grup, in timp ce Violeta Blaga, a mers la cumparaturi. Pe post de ghid i-a fost chiar primarul Videanu, in timp ce colegul sau de partid, Vasile Blaga, a fost "blocat" la ceremonia de dezvelire a placutei de langa localitatea Schengen. In timp ce sotiile lor erau la cumparaturi, premierul Tariceanu si ministrul Vasile Blaga s-au tinut de programul oficial. Sotiile de ministri au fost cazate la hotelul Hilton din Luxemburg, evident impreuna cu sotii lor, camerele fiind platite de Presedintia luxemburgheza a Uniunii Europene. Cat priveste transportul, reprezentantii guvernului sustin ca doamnele isi vor plati biletul in momentul in care compania Romavia va trimite factura pentru aeronava inchiriata de Guvern. Intrebata de ce nu si-a luat si ea sotul, Mona Musca ne-a declarat ca nu a stiut ca se poate, dar a adaugat ca si daca ar fi stiut, n-ar fi facut asta. In schimb, ministrul Mediului, Sulfina Barbu, si-ar fi luat sotul cu ea daca acesta n-ar fi trebuit sa mearga ieri la serviciu. In faxul expediat redactiilor, Guvernul nu le-a trecut pe lista delegatiei oficiala a Romaniei la Luxemburg si pe sotiile demnitarilor, chiar daca ele au mers in acelasi avion cu delegatia premierului si au participat la ceremonia de semnare a Tratatului de aderare a Romaniei la UE.

    DISCURSURILE. "Fiti bineveniti in Uniune: suntem mandri sa va avem din nou in familia europeana. Puteti fi mandri de ceea ce ati realizat si va meritati recompensa", acesta a fost mesajul pe care presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, l-a transmis celor doua tari, la ceremonia semnarii Tratatului de aderare a Romaniei si Bulgariei la UE. Intr-un discurs rostit in limbile portugheza, engleza si franceza, Barroso a avertizat totusi ca Executivul european nu va ezita sa recomande masurile prevazute in Tratat pentru situatia in care Romania si Bulgaria se confrunta cu dificultati serioase in indeplinirea normelor europene. "Cu toate acestea, puteti fi siguri ca va vom si ajuta sa depasiti dificultatile si sa faceti un ultim efort care sa va propulseze in UE la 1 ianuarie 2007", a mai spus Barroso, care a reamintit si principalele avantaje de care vor avea parte romanii in calitate de eurocetateni: un loc de munca mai sigur, o economie mai competitiva, standarde de viata mai ridicate, un mediu mai putin poluat, o administratie mai eficienta si mai transparenta si o justitie in cadrul careia fiecare sa-si gaseasca dreptate. "Unificarea Europei, inceputa in mai 2004, cu aderarea celor 10 noi membri, nu poate fi completa pana cand Romania si Bulgaria nu se vor alatura Uniunii", a spus si presedintele Parlamentului European, Josep Borrell, reamintind ca Legislativul UE va monitoriza foarte atent, ca si pana acum, pregatirile pentru aderare.

    Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a comparat ceremonia cu o "logodna" si le-a multumit oficialilor europeni pentru spijinul acordat Romaniei. "Sunt convins ca aceleasi legaturi de familie vor continua in perioada care urmeaza si pe care o consideram cel putin la fel de importanta pentru ca, in final, "casatoria" sa aiba loc asa cum a fost stabilit. Vom face toate eforturile necesare pentru a ne indeplini obligatiile. Ne vom continua pregatirile cu energie si determinare si nu avem nici o intentie sa ratam rendez-vous-ul din 2007", a spus Basescu. Revenirea in familia europeana a fost si tema discursului premierului bulgar, Simeon de Saxa-Coburg, care a mai spus ca Bulgaria este pregatita sa devina un partener constructiv al Uniunii si sa participe la deciziile comunitare.

    "SA FIM PRIMII CARE RATIFICA TRATATUL". Tratatul de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana ar putea fi ratificat in aceasta vara, prin vot parlamentar. Cel putin aceasta este dorinta presedintelui Traian Basescu. Seful statului a declarat, la finalul conferintei de presa comune cu liderii bulgari si cu oficialii UE, ca Romania ar trebui sa grabeasca ratificarea documentului, pentru a da un semnal celor 25 de state membre ale Uniunii. "Trebuie sa mearga repede. Vom merge pe ratificarea parlamentara", a spus presedintele, precizand ca o ratificare prin referendum ar fi timp pierdut, mai ales in conditiile in care, potrivit sondajelor, romanii sunt, intr-o majoritate covarsitoare, favorabili aderarii. Sedinta parlamentara in urma careia sa fie ratificat documentul ar putea sa aiba loc inainte de vacanta de vara a Legislativului.

    Potrivit lui Basescu, faptul ca delegatiile statelor membre nu au fost formate din politicienii "la varf" si ca au lipsit sefii de stat si de guvern nu inseamna ca Romania intra in familia europeana pe usa din dos. El a explicat ca a existat posibilitatea ca documentul sa fie semnat in iunie, cu ocazia consiliului european de la Bruxelles, tocmai pentru ca la eveniment sa fie prezenti si mai marii tarilor membre. "Am fost consultati pe aceasta tema, dar de ce sa mai stam cand timpul de ratificare este atat de scurt?", a justificat Basescu decizia de a semna Tratatul la Luxemburg. "Avem doua revelioane, doua sarbatori de iarna, sarbatori catolice si ortodoxe, vacante... ne-ar ramane foarte putin timp la dispozitie", a mai spus presedintele.

    Basescu s-a aratat increzator ca nu vor exista probleme in ce priveste ratificarea Tratatului la nivelul statelor membre ale Uniunii. De altfel, in aceasta directie vor fi concentrate eforturile diplomatice ale Romaniei in viitorul apropiat, o alta directie fiind continuarea proiectului de securizare a zonei Marii Negre.

    In aceasta clipa, crede Basescu, Romania nu mai are loc de intors, iar traseul european este ireversibil. El a amintit ca este esential ca oamenii sa inteleaga ca Tratatul, odata semnat, nu mai poate fi discutat si ca presupune obligatii ce trebuie indeplinite, nu si posibilitatea ca, "atunci cand nu mai suntem fericiti si ceva nu ne convine, sa spunem ca noi ne retragem, cum facem acum cu NATO".

    CRITICI DURE ALE COMISIEI
    Rene van der Linden, presedintele Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), a facut ieri o declaratie dura la adresa presedintelui Traian Basescu si a nivelului de pregatire al Romaniei pentru integrarea in Uniunea Europeana. Vorbind atat in calitate de lider al APCE, dar si de viitor presedinte al Consiliului de Ministri al UE, Rene van der Linden a tinut sa sublinieze ca "exista inca lucruri care trebuie ameliorate, cum ar fi aplicarea drepturilor omului, Legea drepturilor omului, mai ales in ceea ce priveste lupta impotriva fraudelor si alte asemenea lucruri". Mai mult, Van der Linden aminteste de controversatul interviu acordat de Basescu publicatiei Financial Times, declarandu-se surprins de "interpretarea data de presedintele Romaniei" cu privire la viitorul Romaniei si al UE. "Ma tem ca nu a fost ceva avantajos, pentru ca statele membre trebuie sa accepte noii membri in randul lor. Aceasta acceptare trebuie sa vina din partea Parlamentului European. Or, Frantei i s-a cerut sa nu mai critice Romania legat de relatia sa cu Washington-ul. Franta este membra a UE si Romania doreste sa fie membra a UE si atunci trebuie sa discute despre probleme ale UE. Se doreste unificarea UE, si nu divizarea intre Franta si UE. De aceea, sper ca aceste idei sa nu se intoarca impotriva Romaniei", a spus Van der Linden. Oficialul a continuat: "Eu voi vizita Romania in calitatea mea de viitor presedinte al Consiliului de Ministri al UE. Sigur, asemenea declaratii nu ne plac deloc, pentru ca oricine doreste sa se integreze intr-un club trebuie sa stie ca se integreaza in totalitatea clubului, si nu doar intr-o anumita parte, in anumite elemente ale clubului. In Constitutia Europeana se specifica foarte clar dorinta de intarire a politicii europene. Daca se doreste o Europa puternica in lume, atunci nu este necesara doar o piata unica si o moneda unica, ci si o politica unica puternica. Desigur, in trecut au existat probleme in a vorbi printr-o singura voce, dar pentru a te exprima in Franta si sa spui ca doresti o pozitie privilegiata, atunci este cu atat mai dificil sa vorbesti cu o singura voce".

    REACTII
    PSD. Mai multi membri ai fostului Cabinet Adrian Nastase au participat ieri la o intalnire informala, prilejuita de semnarea Tratatului de aderare a Romaniei la UE. Fostul premier a facut oficiile de gazda in sala grupului parlamentar al PSD, acolo unde a facut si un scurt remember al activitatii Guvernului pe care l-a condus. Nastase a reamintit ca, in timpul mandatului sau, au fost ridicate vizele, Romania a devenit membru cu drepturi depline al NATO si a finalizat negocierile cu Uniunea Europeana. Actualul presedinte executiv al PSD a felicitat Puterea pentru prezenta la Luxemburg, dar a adaugat ca "facem si noi aici Luxemburgul nostru mai mic". Nu toti ministrii care au facut parte din Guvernul Nastase au fost prezenti la intalnire. A fost remarcata in mod special absenta fostului ministru al Economiei, Dan Ioan Popescu. Daca Miron Mitrea, actual secretar general al PSD, s-a aratat destins si indatoritor, presedintele PSD, Mircea Geoana, a sosit iluminat de multe blitzuri, dupa ce Nastase si-a rostit discursul. (Arthur Suciu) PUR. Presedintele umanistilor, Dan Voiculescu, a apreciat ca semnarea Tratatului de aderare, considerat cel mai important moment de la Revolutia din 1989, reprezinta totodata semnalul ca trebuie "sa ne apucam serios de treaba, cu competenta si seriozitate". "Conditiile de aderare nu sunt deloc simple. Ele presupun un efort major nu doar din partea institutiilor statului, ci si din partea fiecarui roman. Romania are nevoie cu certitudine de Uniunea Europeana, de valorile si sistemele sale democratice. Dar anii care urmeaza pana la aderarea efectiva nu vor fi usori. Este ceea ce trebuie sa stie si sa inteleaga fiecare dintre noi", a aratat liderul umanist. (Aniela Nine)

    TROICA IN AVION
    Vizibil abatut, presedintele Traian Basescu a facut ieri o declaratie extrem de scurta la plecarea spre Luxembourg pentru a semna tratatul de aderare. Pe un ton coborat, el a aratat ca documentul pe care Romania il semneaza este pentru ea "primul act de maxima importanta dupa al doilea razboi mondial si care are ca obiectiv schimbarea viitorului poporului roman". "Dupa 45 de ani de comunism, 15 ani de tranzitie, in sfarsit, Romania va semna astazi actul prin care isi redobandeste demnitatea de tara europeana", a aratat seful statului, dupa care s-a indepartat de microfon si de intrebarile jurnalistilor legate de ziaristii ostatici in Irak. Presedintele i-a luat la semnarea tratatului si pe fostii sefi de stat Ion Iliescu si Emil Constantinescu, care, spre deosebire de actualul ocupant al functiei, afisau o mina joviala. Din delegatia prezidentiala au mai facut parte consilierii prezidentiali Adriana Saftoiu, Renatte Weber si Andrei Plesu, precum si consiliera de stat Elena Udrea. (Oana Stancu)

    ALTA PRECIZARE DE LA GUVERN
    Agasat de insistentele jurnalistilor, Biroul de Presa al Guvernului a revenit cu o noua precizare legata de prezenta sotiilor de demnitari in delegatia oficiala a Romaniei. "Potrivit reglementarilor diplomatice, sotia sefului statului, a premierului si a ministrului Afacerilor Externe au reprezentativitate diplomatica. Din acest motiv, in anumite situatii, prezenta lor este esentiala. Deplasarea de la Luxemburg nu s-a facut pentru convorbiri bilaterale, ci a avut un caracter de reprezentativitate, pentru ca Romania sa participe atat la semnarea Tratatului de aderare, cat si la evenimentele prilejuite de acest moment istoric. Spre exemplu, la concertul sustinut de Angela Gheorghiu la data de 24 aprilie, oferit de Romania Luxemburgului, au participat oficialitati luxemburgheze impreuna cu sotiile lor. Din acest motiv, conform criteriului reciprocitatii, era necesara si prezenta sotiilor demnitarilor romani", se arata in comunicatul Guvernului, care precizeaza inca o data ca nu s-au folosit bani publici.

    ROMANII DIN GERMANIA
    Cea mai mare parte dintre conatinonalii care au luat parte la seara romaneasca din centrul capitalei luxemburgheze si care nu faceau parte din delegatia venita de la Bucuresti veneau de pe alte meleaguri europene. Un grup de studenti romani din Trier a venit cu doua masini pentru a lua parte la spectacol. Vestea despre eveniment se dusese prin intermediul Ambasadei Romaniei la Luxemburg, care tine legatura inclusiv cu comunitatea romaneasca din sud-vestul Germaniei. De altfel, si locatia le era familiara intrucat la aceeasi biserica au loc slujbele religioase ale comunitatii, dupa incheierea ceremoniilor pentru comunitatea catolica. Desi cei mai multi dintre ei nu vor mai fi sau spera sa nu mai fie in Germania la data cand Romania adera efectiv la UE, sunt de parere ca statutul de stat membru va fi un avantaj pentru romani. O sa fie un mare soc la inceput, uneori am impresia ca nici nemtii nu si-au revenit inca dupa trecerea la euro si dupa toata povestea cu Uniunea, dar pana la urma nu exista alta cale. O sa fie mai bine inclusiv pentru studentii romani care vin la studii in Germania, prin Erasmus Socrates. Avantajele vor fi mai mari, crede Dani, student la psihologie la Universitatea din Trier.

    BULUC LA BERE SI BALONASE

    Sute de romani si luxemburghezi au preferat, duminica, racoarea serii in loc sa se relaxeze cu o bere in fata intr-una dintre numeroasele si cochetele carciumi din capitala Luxemburgului. S-au incalzit aplaudand-o pe soprana Angela Gheorghiu si pe Orchestra Filarmonica "George Enescu" la un concert in aer liber, exact in preziua semnarii de catre Romania si Bulgaria a Tratatului de aderare la Uniunea Europeana. Spectatorii au fost atrasi de decorul destul de neobisnuit pentru piateta de langa Biserica portugheza din oras, unde a avut loc spectacolul. Stelele-simbol ale Uniunii Europene, minidrapelele Romaniei, care se imparteau la discretie, berea, baloanele si muzica i-au tinut in loc mai bine de o ora, pe scaunele si bancutele special amenajate
    pentru public. Insa doar o parte dintre cei prezenti la eveniment nimerisera acolo intamplator. Din public au facut parte premierul Calin Popescu Tariceanu, ministrul Justitiei, Monica Macovei, ministrul Culturii, Mona Musca, ministrul de Externe, Mihai Razvan Ungureanu, negociatorul-sef al Romaniei cu Uniunea Europeana, Leonard Orban, ambasadorul Romaniei la Luxemburg, Gabriel Branzaru, precum si zeci de reprezentanti ai Diasporei romanesti. Lor li s-au alaturat cupluri de luxemburghezi iesiti la plimbare, grupuri de pusti fistichii, asezati pe treptele bisericii, si romani veniti inclusiv din Germania. Publicul a aplaudat-o cu bucurie pe Angela Gheorgiu, a reactionat cu aceeasi emotie la "Rapsodia Romana" si s-a ridicat in picioare aproape la fel de prompt cand, la bis-ul final, soprana a intonat, acompaniata de Orchestra "George Enescu", imnul national al Romaniei.

    BANI "PE CAP" DE NEVASTA
    Costurile unei deplasari pana la Luxemburg sunt destul de ridicate, daca avem in vedere pretul biletului de avion si cel al cazarii la hotel. Un bilet de avion pe ruta Bucuresti-Luxemburg costa, in functie de compania aviatica ce asigura zborul, intre 1.000 si 1.300 de lire (dus-intors). Pretul cazarii variaza, in functie hotel, intre 270 si 2.700 de euro pe noapte.

    LA FEL SI LA CASE MAI MARI
    Obiceiul de a trai din banii publici poate fi intalnit si in marea familie europeana in care tocmai am intrat. Presedintele Frantei, Jacques Chirac, a fost acuzat in 2002 si 2003 de Primaria Parisului ca a cheltuit, impreuna cu consoarta sa, sume mari pe delicatese si excursii. Sotii Chirac au cheltuit 2,2 milioane de euro numai pentru receptii si cine, 9,3 milioane de euro pentru mesele zilnice. (Maria Toader)
    ×