x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Dermatoscopul vede cancerul

Dermatoscopul vede cancerul

21 Iun 2005   •   00:00

Aparatura medicala

Dermatoscopul permite vizualizarea structurilor din profunzimea pielii si depistarea din timp a cancerului de piele. Metoda de investigatie nu este dureroasa si nu presupune nici un fel de efort de cooperare din partea pacientului. De dimensiuni reduse si usor de intrebuintat, aparatul dermatoscop este de mare ajutor pentru vizualizarea diverselor afectiuni ale pielii: melanomul, hemangiomul, carcinomul, leziunile de tip vascular. Rolul aparatului este esential in diagnosticarea precoce a leziunilor melanocitare (care pot fi benigne sau maligne). Lentila cu care este prevazut are capacitatea de a mari imaginea de zece ori si de a vizualiza in profunzime. Sistemul de iluminare si fluidul care se aplica pe piele inainte de examinare confera imaginii o claritate mai mare.

"Dermatoscopul n-ar trebui sa lipseasca din cabinetul medicului dermatolog. Numai cu ajutorul lui, acuratetea diagnosticului in melanom creste semnificativ", este de parere asistent universitar dermatologie Ana-Maria Forsea, de la Spitalul Clinic Colentina, Sectia Dermatovenerologie I.

Cele mai performante aparate dermatoscop sunt atasate unui computer, unui soft care preia si analizeaza imagini de la o camera foto integrata sistemului. Fotografiile pot fi stocate, permitand astfel urmarirea evolutiei melanomului. Nu exista inca un sistem care sa dea un diagnostic fara interventia medicului specialist dermatolog. Computerul poate sugera spectrul in care se incadreaza melanomul, dar decizia finala ii apartine medicului. Investigatia este decontata de Casa de asigurari.

TESTE GRATUITE. Incepand cu luna iulie, turistii care merg pe litoralul romanesc vor putea face teste dermatoscopice gratuite pentru depistarea cancerului de piele. Medicii dermatologi voluntari se vor gasi in statiunea Mamaia. Cu ajutorul dermatoscopului, ei vor analiza alunitele si vor putea spune celor interesati daca prezinta riscul aparitiei cancerului de piele. Campania va fi desfasurata de catre Societatea Romana de Medicina Estetica.

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul