x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Desertul capriciosilor

0
10 Mai 2005 - 00:00

  • de SIMONA CHIRIAC
  • FAST FOOD
  • Cand e vorba de napolitane, imaginatia o ia uneori razna. Exista napolitane umplute cu crema de alune, ciocolata, vanilie, capsuni, lamaie, caramel, nuci, glazurate cu ciocolata alba sau neagra, in forma de dreptunghi, de patrat, de con (pana una alta, si cornetul de la inghetata este in cele din urma tot o napolitana) sau spirala.

    De la sfarsitul Evului Mediu si pana in Renastere, napolitanele erau servite ca desert spre finalul mesei. Doar cei instariti isi permiteau un astfel de capriciu. Mai tarziu, napolitanele vor capata o forma conica si vor fi umplute cu crema de ciocolata sau de fructe. Existau si napolitane glazurate cu ciocolata. Problema era ca aceasta ciocolata era produsa exclusiv din boabe macinate de cacao si se topea foarte repede, murdarind degetele invitatilor.

    Una dintre retetele "excelente si aprobate", aparuta in Anglia secolului al XVII-lea, este cea de napolitane in forma conica. Aceasta suna cam asa: "Ia apa de trandafiri sau orice alta apa si albusul de la doua oua si bate-le bine. Apoi adauga totul peste faina si fa un aluat mai gros. Adauga sare si pune atat de mult zahar cat consideri ca trebuie sa fie de dulce. Ruleaza aluatul in jurul fierului fierbinte". Se referea desigur la o forma speciala pentru napolitane.

    O alta reteta este cea de napolitane olandeze, aparuta tot in Anglia, de aceasta data in secolul al XVIII-lea, intr-o colectie de 300 de retete. "Se iau 4 oua si se bat foarte bine. Apoi se ia o lingura plina cu zahar fin, una cu nucsoara, frisca, 450 gr de faina, 450 gr de unt topit, 3 linguri pline cu apa de trandafiri sau orice alta apa si doua linguri pline cu drojdie. Se amesteca bine toate ingredientele si apoi se coc napolitanele in forme speciale, deasupra focului. Pentru crema se foloseste praf de scortisoara, putin vin sec si unt topit. Se indulceste dupa gust."

    Acum cativa ani, se preparau napolitane din foi cumparate de la magazin, umplute mai ales cu crema de lamaie. Acum urmeaza partea cea mai interesanta. Ca sa se preseze foile foarte bine, se aseza deasupra un fund de lemn, iar peste el, cea mai grea carte pe care o puteai gasi in casa. Eu foloseam Istoria ilustrata a romanilor. Astfel imbinam utilul cu placutul. Ma documentam pentru lectia de istorie si in acelasi timp adulmecam mirosul napolitanei. Nu ma mir ca multe dintre evenimentele istorice au si acum, dupa atatia ani, parfum de napolitane cu lamaie.

    NAPOLITANE
  • INGREDIENTE: 100 gr faina, o jumatate de lingurita cu bicarbonat, 2 linguri cu miere, 50 gr margarina, 100 gr smantana, 3 oua, 2 lingurite cu praf de copt.
  • PREPARARE: Se amesteca margarina, smantana, mierea si galbenusurile. Apoi se adauga faina, praful de copt si bicarbonatul, se amesteca pana cand se omogenizeaza compozitia. Separat se bat albusurile spuma si se adauga compozitia de mai sus. Totul se toarna intr-o tava speciala, unsa cu unt si tapetata cu faina. Se coc napolitanele la foc potrivit pana cand se rumenesc. Cand se racesc, se taie patratele si se umplu cu diferite creme.
  • NAPOLITANE CU FOI LICA
  • INGREDIENTE: 250 gr zahar pudra, 300 gr nuci macinate, 180 gr unt, 2 linguri cu cacao, 350 gr miere, doua pachete cu foi Lica.
  • PREPARARE: Intr-o cratita se pune la incalzit mierea si apoi se adauga zaharul si nucile macinate. Dupa ce se amesteca bine, se adauga untul taiat bucatele si cacaua. Se amesteca incontinuu pana cand crema se mai ingroasa putin. Foile Lica se ung cu aceasta crema, apoi se pun la presat pana a doua zi. Cand sunt gata, se taie in bucati mici de forma patrata sau dreptunghiulara.

  • TORT DE NAPOLITANE
  • INGREDIENTE: un pachet cu foi de napolitane, 150 gr miere, 200 gr unt, 100 gr ciocolata, 120 gr nuci, 3 pliculete cu zahar vanilinat, gem de fructe (visine, piersici, caise, capsuni etc.)
  • PREPARARE: Nucile se pun la prajit intr-o tava si apoi se macina. Mierea se amesteca impreuna cu untul si se adauga ciocolata topita, nucile macinate, zaharul vanilinat si gemul de fructe (aproximativ o lingura). Compozitia se amesteca bine pana cand se omogenizeaza si apoi se ung foile de napolitane. Se preseaza totul si se lasa la rece pentru a se intari crema. Se pregateste o glazura de ciocolata din 100 gr zahar pudra, un albus si 3 linguri cu cacao. Deasupra se pot aseza fructe confiate sau proaspete, frisca sau fulgi de cocos.
  • Citeşte mai multe despre:   arhiva jurnalul,   ciocolata,   amesteca,   crema,   napolitane

    Serviciul de email marketing furnizat de