x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Design la superlativ

Design la superlativ

29 Mar 2007   •   00:00


Din sumar: Editorial - Presedintia e o boala? / Proiecte noi prezentate la TimoN / Afla ce e nou / De ce am uitat bucuriile simple, copilaresti? / Programul de reabilitare termica / Lucrari de arta contemporana semnate de "Ata" / Casa Monteoru / Proiect de casa - Case de tip duplex cuplate / Buckland Abbey casa lui Sir Francis Drake /Atrageti fluturi in gradina, pentru o atmosfera de vis


Reinterpretarea ideii de baldachin

IDEI PENTRU CASA TA
Rolul uneia dintre cele mai spectaculoase piese de mobilier Baldachinul clasic s-a impus in Europa in constructiile religioase sau civile mai ales intre secolele XVI-XIX, ca un mic acoperamant sustinut pe colonade, bogat ornamentate in picturi, sculpturi si cascade de draperii din tesaturi pretioase, ca protectie a altarelor, tronurilor sau paturilor. In timp, baldachinul a devenit un simbol al prosperitatii, pentru ca materialele textile au fost mereu considerate apanajul bogatiei. Si in traditia noastra, ca si in cea a altor popoare, bogatia se masura in numarul de covoare si stergare pe care le aduna o familie. Practica s-a perpetuat pana in zilele noastre, iar optiunea amplasarii unui baldachin in dormitor are un scop precis. atributele

Dar dincolo de sugestia de grandoare, efectul pe care il produce este de protectie fata de atentia si gesturile indiscrete, de limitare a accesului si inaltare in rang a spatiului amenajat. Pentru ca incaperile unde era amplasat baldachinul erau foarte mari, iar sistemele de incalzire nu foarte performante, textilele aveau si rolul de a pastra caldura pe timpul noptii.

Sub aspect artistic aceasta solutie isi gaseste locul in mod curent in spatiile inalte si generoase si mult mai greu in dormitoarele de la bloc, unde elementul de intimitate este asigurat oricum de principiul economiei. Acolo unde spatiul permite, baldachinul poate oferi liniste, ocrotire, maretie, poezie sau intimitate, intr-o bogatie neingradita de stiluri compozitionale, devenind, prin apelul la arte, materiale, culori si lumini rafinat combinate, adevarate oaze de spectacol de frumusete.

STILURI

Exista doua tipuri distincte de baldachinuri, dupa cultura care le-a lasat mostenire: cel clasic si cel asiatic, oriental, exotic. Modelele lor au fost inspirate din arhitectura de exterior a cladirilor si au preluat prin textile forma si stilul constructiilor specifice fiecarei zone de origine.

Baldachinul clasic (mostenit pe filiera occidentala) este un element menit sa creeze o atmosfera romantica si intima. Textilele folosite pentru decorarea lui sunt groase, grele, precum catifeaua, bumbacul, inul, materiale brodate, imprimate, jacard. Datorita consistentei lor, materialele nu inconjoara in totalitate patul (pentru evitarea senzatiei de sufocare), ci se atarna in diferite forme deasupra capului.

Baldachinul oriental are drept scop invaluirea incaperii in care este amplasat in senzualitate. El se imbraca in voaluri de culori puternice, calde (rosu, portocaliu, ciclam) si texturi fine, transparente, usoare. Acestea pot fi prinse ca o perdea (cortina), de jur imprejurul patului pe un cadru metalic dreptunghiular sau doar pe tavan si capul patului. In zonele calde, de litoral, panzele albe, vaporoase, inconjurau patul cu rolul de a proteja de insecte.

Acum insa, baldachinul are un rol pur decorativ. Se pastreaza doar sentimentele pe care el le genereaza: protectie, grandoare, incantare. Uneori, in cazul spatiilor mai reduse, se pot realiza numai sugestii de baldachin prin selectia adecvata doar a unora dintre elementele acestei constructii: stalpii sau cateva draperii articulate modern direct pe plafon.

REALIZAREA

Desi aproape toate firmele de mobilier prezinta acum in fiecare serie cel putin un model de baldachin, realizarea unei astfel de piese care sa respecte un stil autentic presupune o colaborare cu un atelier de croitorie care sa poata realiza orice tip de drapaj dorit de dumneavoastra sau chiar propus de specialistii ei. Textilele joaca in acest caz cel mai important rol in crearea imaginii de ansamblu a baldachinului. Chiar daca le gasiti intr-o mare varietate, alegerea modelului, croirea lor si montarea se pot face de catre o singura firma specializata. Schitele prezentate sunt selectie din variantele propuse de firma Decora Design.
Pentru detalii accesati www.decoradesign.ro

Tipurile de baldachinuri difera in functie de cultura din care s-au inspirat, de zona in care s-au aflat, de stilul general al caselor in care s-au amplasat, de dimensiunile incaperilor, de preferintele proprietarilor, etc. Baldachinul clasic este cel mai intalnit de-a lungul timpului, dar cel de factura orientala tinde sa acapareze perioada contemporana, ca urmare a influentelor exotice puternice ce se manifesta in amenajarile de interior actuale

Sfatul designerului

Din cele mai indepartate timpuri baldachinul a impresionat prin grandoarea si expresivitatea sa. Toate directiile stilistice l-au studiat si interpretat in fel si chip. Iata de ce continua sa fie un desiderat al multora dintre noi

  • imagini: Dreamstime, Decora Design, Decorama, Innova
  • ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul baldachinul