x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Destin de suporter - La peluza Nordului, Brigada din Vaslui

Destin de suporter - La peluza Nordului, Brigada din Vaslui

de Sorin Anghel    |    04 Iun 2006   •   00:00
Destin de suporter - La peluza Nordului, Brigada din Vaslui

Chiar daca este o echipa mica, ce bantuie prin subsolul clasamentului, FC Vaslui este inconjurata de suporteri patimasi, care sunt in stare sa faca orice pentru favoritii lor.

Steaua si Dinamo au avut intotdeauna milioane de suporteri. Cam acelasi lucru se intampla si cu Rapid, Universitatea Craiova si Poli Timisoara, desi aceste echipe au mirosit si aerul esalonului secund. Daca ai totusi tupeul sa te mandresti ca echipa ta favorita se numeste FC Vaslui, atunci te transformi in subiect de anecdote pentru cei din jurul tau.

ULTRAS. Promovata vara trecuta in premiera in Divizia A, echipa patronata de Adrian Porumboiu a avut sprijinul suporterilor si in cele mai grele momente. Aflati pe ultimul loc, cu un joc penibil si cu tolba goala de puncte, moldovenii au avut parte de tribune arhipline la fiecare meci disputat pe teren propriu. "Galben-verzii, ole! Galben-verzii, ole! Galben-verzii, ole! Vrem victorie!", s-a cantat la fiecare meci jucat la Vaslui. Iubirea pentru culorile clubului moldav nu are margini in urbea lui Porumboiu. Mandria ca orasul lor are echipa pe prima scena a fotbalului romanesc a starnit o pasiune nebanuita printre vasluieni. S-au confectionat fulare si esarfe pe care localnicii le poarta cu mandrie peste tot prin Vaslui. In plus, pentru o mediatizare cat mai intensa, galeria, impartita in trei factiuni, "Brigada Suprema", "Dorobantii" si "Devils", a construit un numar-record de site-uri.

REZERVAT. Cand mergea in peluza, Tanasa (dreapta) avea loc in primul rand
ECHIPA. Jucatorii Vasluiului sunt respectati
GAZDA. Cand are musafiri, Tanasa ii pofteste in dormitor

NEBUNIE. Pasiunea moldovenilor nu se opreste aici. Pe langa faptul ca au refuzat sa se infrateasca cu galeriile echipelor din Capitala, vasluienii au pornit o lupta apriga cu rivalii de la Poli Iasi. Rezultatele de pana acum pastreaza totusi suprematia de partea formatiei antrenate de Ionut Popa. Pentru cativa vasluieni, iubirea pentru FC Vaslui a mers pana intr-acolo, incat si-au decorat si locuintele cu insemnele echipei. Asa a procedat si Gabriel Tanasa, 22 de ani, care nu a pierdut nici un joc din acest campionat al formatiei antrenate de Mircea Rednic. "Mergeam la meciuri inca de cand eram mic. Ma cara tata dupa el mereu cand juca Sportul Municipal. Pasiunea s-a aprins in mine abia atunci cand echipa asta a promovat in Divizia B, acum vreo patru ani. De atunci nu am lipsit de la nici un meci jucat la Vaslui", povesteste moldoveanul, care si-a transformat dormitorul intr-un adevarat templu dedicat echipei patronate de Adrian Porumboiu.

DECOR. Peretii sunt tapitati cu tricouri imbracate de-a lungul timpului de jucatorii echipei favorite. Cel mai pretios "trofeu" este cel purtat de actuala vedeta a vasluienilor, Valentin Badea, inca de pe vremea cand echipa activa in Divizia C. "De atunci il urmaresc pe Badea. Este jucatorul meu preferat, iar atunci cand vreau sa ma incurajez dupa un rezultat prost imbrac tricoul lui si incerc sa ma gandesc la meciurile urmatoare. Mi-am umplut dormitorul cu tricouri si fulare galben-verzi. A fost scandal mare in casa cand a vazut mama ce fac. Cred ca a fost influentata de sor-mea, care sta la Iasi", marturiseste Tanasa, care are "meciuri" serioase si cu tatal sau. Seniorul familiei i-a interzis sa mai mearga in peluza dupa ce la inceputul anului s-a operat de apendicita. "Ii este frica sa nu ma agit prea tare, sa nu imi sara operatia. Il ascult, ca el m-a dus prima oara la stadion, asa ca iau loc la masa presei. Si acolo ma agit, intru in fibrilatii, dar totusi nu se compara cu atmosfera din galerie. Peluza nu este doar un loc din stadion, este o stare de spirit."

CALM. Chiar daca si-a dus iubirea pentru FC Vaslui la stadiul de fanatism, Tanasa nu este de acord cu huliganismul. "Am plans de fericire cand am promovat in Divizia A, am plans de suparare ca nu i-am putut invinge pe Poli Iasi, dar eu nu m-am dus niciodata sa ma iau de gat cu jucatorii. Claudiu Raducanu a fost cel mai slab jucator pe care l-am vazut vreodata. Era atat de penibil, incat nu pricepea nimic, asa ca pentru ala era un chin chiar si sa vorbeasca cu oamenii. Am avut ocazia sa primesc un tricou cu numarul 14, care a fost purtat de el, dar am refuzat categoric. Nu imi spurc eu templul cu asemenea lucruri. Numarul asta a fost interzis la Vaslui si nu va mai fi purtat de nimeni niciodata", spune cu nerv vasluianul, care marturiseste ca nu i-a fost niciodata rusine cu iubirea sa pentru "galben-verzi". Tanasa a gasit si un apelativ pentru jucatorii antrenati de Mircea Rednic. "Daca cei de la Ceahlaul sunt plaiesi, atunci noi, cei din Vaslui, suntem razesi. De-abia astept campionatul viitor, sa ne duelam cu ei in Divizia A. Oricum, rivalitatea cea mai mare este cea cu Poli Iasi."

"Il stiu pe Gabriel de pe vremea cand jucam in Divizia B. Tin minte ca a mers dupa noi in multe deplasari. Cred ca ne-a purtat mult noroc" - Valentin Badea, jucator FC Vaslui

IMN
Ca si Phoenix din cenusa/Noi am renascut/De pe plaiuri moldovene toti am aparut/Pe teren si in tribune vrem sa castigam/Cu totii sa strigam/ Hai Vaslui, hai Vaslui, astazi vrem victoria/Hai Vaslui, hai Vaslui, de strigam cu totii, vom castiga/Hai Vaslui, hai Vaslui, la peluza Nordului /Hai Vaslui, vrem sa fim in frunte, hai Vaslui!
×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul vaslui echipa