x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Din start - Tate de Strasbourg

Din start - Tate de Strasbourg

de Mihai Enciu    |    Daniela Istrate    |    20 Ian 2007   •   00:00
Din start  -  Tate de Strasbourg

La inceputul saptamanii, la Strasbourg, discutiile dintre grupurile politice din cadrul delegatiei de europarlamentari romani au determinat Presedintia Parlamentului European sa ia o decizie fara precedent.

Europarlamentarul PD Maria Petre incaiera Romania cu Bulgaria. La inceputul saptamanii, la Strasbourg, discutiile dintre grupurile politice din cadrul delegatiei de europarlamentari romani au determinat Presedintia Parlamentului European sa ia o decizie fara precedent, modificand protocolul sedintei de investire a reprezentantilor Romaniei si Bulgariei si anuland discursurile care trebuiau rostite de delegatii desemnati de grupurile din cele doua tari.

Pentru ca numarul cel mai mare de parlamentari europeni apartine PSD, acest partid si-a desemnat un reprezentant care sa vorbeasca in plenul sedintei de lunea trecuta. Pe baza acestui criteriu, dar si tinand cont de experienta diplomatica, PSD l-a nominalizat pe deputatul Adrian Severin. Numai ca europarlamentarii PD au fost de parere ca discursul trebuie rostit de un democrat, senatorul Maria Petre, pentru ca partidul este la guvernare si pentru ca face parte din grupul cel mai numeros din Parlamentul European, PPE. Neintelegerile dintre europarlamentarii romani au anulat si Bulgariei sansa de a-si face auzita vocea la sesiunea inaugurala a Parlamentului European in care au fost primiti noii membrii. In mod inexplicabil, partidele reprezentate in PE au pus un adevarat embargo asupra scandalului, totul culminand cu atitudinea liberalului Adrian Cioroianu, care a negat public discutiile la care fusese parte. S-au facut presiuni asupra lui Adrian Severin ca incidentul fara precedent in istoria UE sa ramana departe de ochii publicului. In ciuda acestor presiuni, Severin a acceptat sa povesteasca incidentul pentru Jurnalul National.

Jurnalul National: Conducerea Parlamentului European a decis modificarea protocolului la investirea reprezentantilor Romaniei si Bulgariei, anuland discursurile inaugurale pe care reprezentantii celor doua delegatii trebuiau sa le rosteasca in plen. Care sunt motivele care au generat o astfel de reactie?
Adrian Severin: In primul rand, nu a avut loc nici un incident intre mine si doamna Maria Petre, si mie imi pare foarte rau ca, in loc sa discutam problemele de fond si de principiu, ne referim la atacuri la persoana. In al doilea rand, eu cred ca inclusiv reprosurile pe care mi le-au facut azi (n.r. - 16 ianuarie) unii colegi din PD se bazeaza pe niste relatari vizand o informare pe care eu am facut-o delegatiei PSD de aici. Aceasta informare, in realitate, nu avea decat scopul de a aduce la cunostinta acestor colegi dorinta comunicata noua oficial de catre PD, ca, la sesiunea dedicata intrarii Romaniei in Parlamentul European, cel care sa se adreseze adunarii in numele tuturor parlamentarilor romani sa fie doamna Maria Petre. Aceasta cerere ne-a fost prezentata fara nici un fel de criterii, fara nici un fel de argumente, fara nici un fel de principii care sa o sustina. Ulterior, am primit comunicarea de la conducerea Parlamentului, cat si informarea de la colegii bulgari potrivit careia un parlamentar roman si un parlamentar bulgar sa mai vorbeasca in plen, si aceasta din cauza imposibilitatii romanilor de a-si desemna un singur purtator de cuvant. Dincolo de aceste fapte, nu am nimic de declarat. Nu sunt nici doritor sa fac eu reportajele intamplarilor de la Strasbourg sau de la Bruxelles, sunt altii care pot sa investigheze aceste lucruri, nici nu sunt doritor sa comentez dorintele sau declaratiile colegilor de la PD. Ceea ce este limpede, clar si vizibil este ca noi nu am fost in masura sa convenim asupra unui roman care sa fie reprezentativ pentru a vorbi in plen, si aceasta imposibilitate de a conveni, sub nici o forma, nu este imputabila PSD. Noi am facut cateva propuneri de criterii, sa fie reprezentantul partidului care are cei mai numerosi parlamentari romani, care era PSD, sau decanul de varsta, sau cel mai tanar parlamentar, sau sa fie parlamentarul cu cea mai bogata experienta in activitatea internationala si europeana. Acesta din urma a fost criteriul pe care l-au folosit colegii bulgari, care au socotit ca este in interesul Bulgariei ca parlamentarul care este cel mai experimentat in relatii internationale, care este cel mai cunoscut in Parlamentul European, sa fie cel care ia cuvantul si vorbeste in numele tarii lui. Nu este vorba de un interes de grup partizan, este vorba de interesul ca tara ta sa fie cel mai frumos si mai semnificativ reprezentata. Daca am fi lucrat pe baza acestor criterii, a unuia dintre criterii, fara indoiala ca am fi raspuns in timp util propunerii facute de conducerea Parlamentului European de a ne desemna un singur reprezentant pentru toti cei 35 de romani si nu am fi creat nici un fel de emotii care au condus, in cele din urma, la schimbarea proiectului initial. Insa, pentru a fi foarte corect, trebuie sa mai spun ca trebuie sa intelegem ca aici nu vine nimeni sa-ti declare de la tribuna motivele exacte ale unei asemenea decizii. Motivele se aduc la cunostinta pe canale discrete.

In aceste conditii, pe astfel de canale discrete, ati aflat si de alte motive care sa justifice decizia de a anula discursurile reprezentantilor celor doua delegatii?
Asa am putut intelege foarte clar un alt motiv pentru care nu a existat dorinta de a se astepta pana cand eventualele negocieri intre noi conduc la o solutie comuna: a fost proasta experienta si amintirile foarte amare pe care reprezentantii UE, care au vizitat Romania la 1 ianuarie 2007, le-au avut la Bucuresti. Cu acel prilej, toti povestesc acelasi lucru: au constatat tensiunea extrema, pana dincolo de limitele atitudinii civilizate, intre primul-ministru si presedinte, intre grupurile care ii sustin pe unul si cele care il sustin pe celalalt. Aceasta experienta a fost repetata la Strasbourg cu prilejul inceperii sesiunii parlamentare si, vazand ca noi nu putem veni cu un candidat, probabil s-a spus ca este mai bine daca nu vorbeste nimeni. Ceea ce a condus la schimbarea scenariului pentru sedinta de deschidere. In ceea ce ne priveste, n-am avut nici un fel de altercatie nici cu doamna Petre, nici cu un alt parlamentar.

"Reactia bulgarilor a fost de tristete"

Puteti sa spuneti daca argumentul folosit de PD a fost ca partidul se afla la putere, si ca acesta este singurul criteriu care conteaza?
Nu au folosit absolut nici un argument. Nu ni s-a dat un motiv, ni s-a spus ca aceasta este dorinta lor. Punct!

Cum a reactionat delegatia Bulgariei?
Reactia delegatiei bulgare a fost de tristete, pentru ca ei si-au desemnat un candidat, si-au dorit foarte mult ca vocea tarii lor sa fie auzita cu prilejul inaugurarii prezentei bulgare in Parlamentul European. Normal, au avut impresia ca nu au putut face un asemenea gest din cauza tensiunilor politice existente in randul majoritatii guvernamentale din Romania si, in general, in lumea politica romaneasca.

Doamna senator Maria Petre a declarat ca, de fapt, tot ce ati relatat dumneavoastra unor jurnalisti romani sunt doar niste minciuni si ca nu cunoaste motivele care au stat la baza modificarii protocolului.
Daca PD sau doamna Petre crede ca acestea sunt minciuni, sa spuna care este adevarul. Deocamdata, intr-o forma sau alta, aceasta schimbare de protocol trebuie explicata, de asemenea, intr-o forma sau alta, trebuie explicata insatisfactia delegatiei bulgare. Trebuie sa se explice, in acelasi timp, de ce si din cauza cui nu s-a realizat un consens pentru a se ajunge la desemnarea unui purtator de cuvant al romanilor prezenti in Parlamentul European. Inca o data spun, nu din cauza PSD s-a intamplat acest lucru, nu din cauza mea s-a intamplat acest lucru. Acest obicei prost ca, de indata ce un lucru nu iti convine si esti pus in fata unor fapte pe care nu ai cum sa le explici, sa arunci vina pe altii. Eu nu am acuzat pe nimeni, nu am vrut sa fac declaratii de capul meu, dar daca un jurnalist vine si ma intreaba, eu ma simt obligat ca macar cateva fapte, fara nici un comentariu, sa i le comunic. A tine totul secret, a face din tot un mare mister nu mi se pare corect fata de opinia publica si nici un semn de democratie. Trebuie sa spun ca sunt putin iritat si din cauza declaratiei despre care mi-ati spus, dar si pentru ca aici, pe culoarele Parlamentului, am fost admonestat verbal intr-o maniera pe care nu am nici un motiv sa o tolerez de unii colegi din PD, care au impresia ca nu avem voie sa discutam cu presa romana despre ceea ce se intampla aici.

NEPUTINTA
"Ceea ce este limpede, clar si vizibil este ca noi nu am fost in masura sa convenim asupra unui roman care sa fie reprezentativ pentru a vorbi in plen"

BULGARII
"Reactia delegatiei bulgare a fost de tristete, pentru ca ei si-au desemnat un candidat, si-au dorit foarte mult ca vocea tarii lor sa fie auzita cu prilejul inaugurarii prezentei bulgare in Parlamentul European. Normal, au avut impresia ca nu au putut face un asemenea gest din cauza tensiunilor politice existente in randul majoritatii guvernamentale din Romania si, in general, in lumea politica romaneasca"

LA LUMINA
"Eu nu am acuzat pe nimeni, nu am vrut sa fac declaratii de capul meu, dar daca un jurnalist vine si ma intreaba, eu ma simt obligat ca macar cateva fapte, fara nici un comentariu, sa i le comunic. A tine totul secret, a face din tot un mare mister nu mi se pare ca e corect"
  • Adrian Severin, europarlamentar, membru al Partidului Socialistilor Europeni
  • ×