x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Drum bun, concediu placut!

Drum bun, concediu placut!

12 Iul 2005   •   00:00
SANATATEA FAMILIEI
V-ati hotarat sa mergeti in vacanta cu masina? Foarte bine. Dar pentru ca bucuria plecarii sa nu se transforme intr-o tragedie, luati-va toate masurile de siguranta. In orice caz, nu porniti la drum cu ideea "Mie nu mi se poate intampla nimic".

In fiecare an, in perioada concediilor, numarul accidentelor rutiere se afla in crestere. Din cauza oboselii, stresului, imprudentei, numeroase persoane sunt grav ranite sau isi pierd viata pe sosele. De aceea, conducatorul auto trebuie sa lase deoparte nervii, stresul si sa constientizeze ca in mainile sale se afla propria viata, a familiei sale si a celorlalti participanti la trafic.

Atentia la volan este un element primordial in siguranta rutiera. Oboseala, alcoolul, administrarea unor medicamente si telefonul mobil sunt principalii factori perturbatori ai conducatorului auto.

Cum evitam oboseala


Odihna este cea mai importanta atunci cand ne urcam la volan pentru a pleca in concediu. Peste o treime dintre accidentele mortale se produc din cauza adormirii la volan. Semnele care anunta somnolenta sunt cascatul repetat, senzatia ca ti se inchid ochii, clipirea foarte deasa, intepenirea cefei. Tulburarile de atentie apar cel mai adesea dupa orele pranzului si la miezul noptii.

"Conducatorul auto trebuie sa doarma minimum 7-8 ore inaintea plecarii", considera dr. Doina Mihaila, medic primar medicina de familie la Centrul de Diagnostic si Tratament Dorobanti si presedintele Patronatului Medicilor de Familie.

In functie de drumul pe care il avem de parcurs trebuie sa facem cel putin o pauza la doua ore. Timp de o jumatate de ora ne putem relaxa in aer liber, putem bea o cafea, servi o gustare usoara. Mai ales in zilele toride de vara este necesar sa ne hidratam corespunzator pe parcursul calatoriei cu masina. Potrivit dr. Doina Mihaila, este foarte important sa facem miscare, sa ne dezmortim articulatiile pentru a preveni durerile si umflarea picioarelor din cauza statului indelungat pe bancheta masinii. Se fac edeme de staza si este normal sa fie asa din cauza pozitiei sezande si incomode din autoturism. Picioarele raman umflate doua-trei zile, chiar si dupa sosirea la destinatie. Astfel, riscam sa ne compromitem primele zile din concediu, mai ales daca ne-am propus sa mergem la munte si sa facem drumetii.

In cazul in care plecam in strainatate, iar drumul este foarte lung, nu este indicat sa se conduca noaptea, chiar daca soferii se pot schimba. Si atunci cand mai raman trei-patru ore pana la destinatie si exista tentatia de a nu ne opri, este mai sigur sa facem un popas pentru a dormi pe timpul noptii. "Sunt importante cele cateva ore de somn, pentru ca, fiziologic vorbind, organismul nu poate raspunde solicitarilor intense fara odihna", arata medicul Doina Mihaila.

Ambianta placuta


Este indicat sa calatorim intr-o ambianta placuta in masina. Daca beneficiem de aer conditionat, avem posibilitatea de a asigura o temperatura convenabila. Daca nu, putem rula cu fereastra deschisa, dar nu foarte mult. Nu trebuie sa uitam atunci cand facem popas sa aerisim foarte bine masina. La crearea unei ambiante placute contribuie si muzica. Ascultarea radioului la cote rezonabile contribuie la mentinerea vigilentei. In eventualitatea unui trafic supraaglomerat, ascultati emisiuni de umor sau inarmati-va cu inregistrari comice. Timpul trece mai usor cand ascultati ceva care va face sa radeti.

Pentru a calatori in bune conditii, nu uitati sa puneti toate bagajele in portbagaj sau in dispozitivele speciale care se monteaza pe plafonul masinii. Daca interiorul este ticsit cu genti, sacose, haine, sticle si alte obiecte, in mod sigur atmosfera va fi incinsa.

Cu copiii in masina


In privinta pasagerilor care au rau de masina, mai ales copiii, medicul Doina Mihaila recomanda pauzele mai dese, rularea cu o viteza rezonabila si constanta, abordarea curbelor cat mai usor. Specialistul nostru nu recomanda pastilele antivoma pentru copii, fiindca au efecte adverse, dintre care cel mai grav este sindromul extrapiramidal. Inainte de a pleca la drum si pe parcursul acestuia, parintii le pot da copiilor o gustare. Ei trebuie sa manance si sa se hidrateze putin si des. Daca este soare, copiii trebuie sa poarte pe cap sepcute, palariute, caci pot face insolatie chiar si in masina.

Pentru copilul care are rau de masina este bine sa prevedeti un recipient din plastic, sa aveti la indemana servetele si haine de schimb. Scaunul de masina pentru copii este obligatoriu, dovedindu-si deseori eficienta. "Trebuie sa-ti protejezi familia indiferent cat de bun conducator auto esti si indiferent de cat de bine respecti regulile de circulatie. Exista riscul soselei, pe care nu-l putem ignora. Nu circulam singuri pe drum", ne atentioneaza dr. Doina Mihaila.

Copiii devin uneori nerabdatori si agitati in timpul calatoriei. Pentru a nu se plictisi, parintii trebuie sa le pregateasca jocuri, carti amuzante, caiete de desen, carti de colorat, o jucarie noua pentru cei mai mici. Parintele care nu conduce se poate implica in jocul copiilor, pot canta impreuna, astfel incat intrebarile de genul "Mai avem mult pana ajungem?" sa fie evitate.

SFATUL MEDICULUI
Cei care sunt foarte stresati la volan, care se enerveaza foarte repede ar face mai bine sa evite plecarea in concediu cu masina personala, recomanda medicul Doina Mihaila. Ea este de parere ca a conduce o masina cere un anumit profil psihologic. Persoanele colerice, impulsive nu ar trebui sa aiba permis de conducere. O astfel de persoana poate avea reflexe foarte bune, dar faptul ca nu are capacitatea necesara sa inteleaga ca pe sosele circula masini pline de oameni ale caror vieti depind de responsabilitatea sa o exclude de la obtinerea permisului.

STIATI CA...
  • Psihologii cred ca puterea autovehiculului pe care il conducem se poate transpune in comportamentul nostru la volan. Unii dintre noi sunt dominati de un sentiment de forta conferit de masina lor ultimul racnet. Astfel, aceste persoane starnesc admiratia, in cel mai bun caz, dar si frica sau exasperarea colegilor de trafic.
  • Studiile demonstreaza ca femeile conduc mai bine decat barbatii. Ele sufera mai putine accidente rutiere pentru ca sunt mai prudente, au mai multa intuitie la volan, sunt mai atente decat barbatii, care subestimeaza foarte usor riscul soselei.
  • Tot statisticile arata ca persoanele angajate in functii de conducere conduc cu viteza, nu ezita sa-si asume riscuri, in ciuda amenzilor.
  • ALCOOL. 30% dintre conducatorii auto responsabili de accidente mortale au o alcoolemie pozitiva. Consumul de bauturi alcoolice reduce considerabil atentia soferului, ii modifica reflexele, comportamentul si timpul de reactie. Abstinenta totala la volan este cea mai eficienta metoda de evitare a accidentelor grave.

    MEDICAMENTE. Exista substante tranchilizante, psihotrope sau narcotice (droguri) care nu fac casa buna cu condusul masinii. 15% dintre conducatorii auto implicati in accidente prezinta un nivel crescut de substante toxice in sange. De aceea, unele persoane care sufera de boli cardiovasculare, psihice sau neurologice si se afla sub tratament nu au voie sa conduca. Consultarea medicului este obligatorie pentru a stabili compatibilitatea anumitor tratamente cu sofatul.

    TELEFON. Studiile arata ca aproape jumatate dintre posesorii de telefon mobil recunosc ca il folosesc in timp ce conduc. Majoritatea imprudentilor au sub 35 de ani si sunt angajati in posturi de conducere. Specialistii avertizeaza ca riscul de accident este de patru ori mai mare in timpul unui apel telefonic.
    ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul masina volan doina mihaila