x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul E timpul marilor vacante

E timpul marilor vacante

28 Mar 2006   •   00:00

Toti avem nevoie de odihna, de evadare din rutina, de incarcarea bateriilor dupa un an de munca. Un concediu departe de casa, cateva zile petrecute pe meleagurile copilariei reprezinta acele oaze de liniste in care ne regasim pe noi insine si pe cei dragi. Reusita concediului depinde insa de propria noastra vointa. Important este sa facem ceea ce simtim, ce ne place, sa fim liberi, sa uitam de toate constrangerile profesionale. Psihologul Stefania D. Nita de la Centrul de Psihologie de Actiune si Psihoterapie spune ca modul in care ne petrecem concediul arata daca stim sa ne acordam dreptul de a fi liberi, dreptul de a fi stapani pe timpul nostru, dreptul de a vrea sa facem ceva pentru noi si pentru cei dragi. Muncim pe parcursul intregului an si ne alimentam cu gandul "las’ ca vine vara si plec in concediu". Practic, ne agatam de concediu si, cand in sfarsit suntem liberi, ne obosim peste masura incercand sa recuperam tot felul de activitati. In loc sa avem un concediu tihnit, fie la tara, fie intr-o casa de vacanta la munte, la mare, fie undeva in strainatate, noi incercam sa facem cat mai multe: sa redecoram casa, sa iesim cu prietenii, sa ne vizitam rudele, sa alergam intre mare si munte, sa pierdem noptile chefuind cu prietenii. Astfel, inainte de a incepe din nou munca, suntem de-a dreptul epuizati. Normal ar fi sa lasam lucrurile sa curga in mod firesc. Daca suntem persoane ordonate si obisnuim sa ne stabilim programul din timp, putem sa ne planificam si concediul, dar pe cat posibil este bine sa nu bifam in agenda o "schema de concediu". Pentru ca si asta se constituie intr-un stres suplimentar, ca si cum am avea de indeplinit ceva pe ordinea de zi. "Realitatea este ca in concediu nu avem de indeplinit absolut nimic. Singurul lucru pe care il avem de facut este sa fim cu noi insine, cu partenerul, cu copiii nostri, si sa ne bucuram impreuna de timpul liber", este de parere psihologul Stefania D. Nita.

IN WEEK-END, FARA COLEGI


Persoanele care stiu sa-si gestioneze resursele pe durata intregului an de munca considera concediul o perioada fireasca. Chiar daca au un program de lucru incarcat in timpul saptamanii, dar isi permit in week-end sa iasa la o terasa, in parc, la un film, la un spectacol, reusesc totusi sa se detaseze de problemele de serviciu. Dar a iesi tot cu prieteni sau colegi apropiati de serviciu nu este de mare ajutor. "Ne destindem, dar la un moment dat este imposibil sa nu aducem in discutie ceva legat de serviciu, proiecte, nemultumiri si astfel ne incarcam tot cu problemele profesionale. De aceea este necesara ruperea completa de rutina atunci cand iesim la o terasa sau cand ne petrecem un week-end departe de casa", recomanda psihologul Stefania D. Nita. In familiile unde exista copii, concediul este bine sa fie impartit: cateva zile cu copilul si cateva zile doar pentru parinti. Concediul parintilor reprezinta de fapt acele cateva zile in care ei sunt amandoi, acesta fiind un bun prilej de reasezare, remodelare si stabilizare a relatiei lor. Dar asta nu inseamna ca parintii isi vor lua valizele si vor pleca trei saptamani fara a petrece nici un moment cu copilul lor. Micutul se poate simti abandonat, respins, el isi cere dreptul de a fi impreuna cu parintii, de a se bucura, de a se juca impreuna, de a glumi, de a se plimba. Pe de alta parte, si copilul are nevoie de o perioada de vacanta in care sa fie singur. Este bine sa fie obisnuit de mic cu petrecerea unei perioade la bunici, matusi, unchi, in tabara. Astfel se creeaza posibilitatea copilului de a se descurca fara parinti, de a fi indepedent, de a sta in mediul lui, de a profita din plin de "zilele lui de vacanta in afara familiei".

SFATUL PSIHOLOGULUI


Psihologului Stefania D. Nita i se intampla sa auda frecvent: "Nu am timp, programul de lucru este strans, volumul de lucru este mare, prin urmare, timpul nu-mi permite sa-mi iau concediu". "Privind obiectiv, asta se traduce prin «nu pot sa-mi acord timp», deci «nu vreau sa-mi fac timp, nu vreau sa-mi acord dreptul la timp liber». Este practic un comportament de evitare a tensiunilor din viata personala, sperand ca ele se vor rezolva de la sine, crezand naiv ca, daca le intoarcem spatele si le ignoram, ele nu mai exista. Astfel, usor-usor, cadem in capcana dependentei de munca. Pe de o parte, munca ne ofera satisfactii, dar pe de alta parte, provoaca acea stare de erodare permanenta in interior", avertizeaza specialistul nostru.

IN GASCA. Sunt cupluri care simt nevoia de a fi impreuna cu alti prieteni. "Relatiile de prietenie dintre cupluri sunt relatii de durata si prin urmare iesirea in grup in concediu este benefica si are in prima etapa caracteristica de a incarca bateriile, numai ca ar fi bine ca acest lucru sa se intample doar pe durata catorva zile. A ramane tot concediul intr-un grup de persoane este la fel de obositor ca si cum am participa la o tabara de lucru, un work-shop, un team building. Cei doi parteneri nu au posibilitatea de a ramane numai impreuna si de a profita de timpul lor", considera psihologul Stefania D. Nita. Nici plecatul cu parinti, bunici, copii, catel... nu este concediu. Inseamna oboseala si pierderea timpului liber, care genereaza intrebarea: "Ce s-a ales de concediul nostru?". Or, dupa ce il asteptam atat, este pacat sa traim o astfel de stare.

DEPENDENTI DE MUNCA. In cazul celor impatimiti de munca ar fi bine sa li se confiste laptopul, agenda, telefonul si sa fie trimisi intr-un loc linistit unde sa stea doua saptamani. Sigur nu vor rezista. Unii insa reusesc sa-si incarce bateriile prin ceea ce fac, gasindu-si chiar si in pauzele de 10-20 de minute acea resursa interioara ca si cum s-ar afla in concediu. Aceste persoane active isi acorda totusi, o data la 2-3 ani, un mic concediu. Dar sunt si persoane care merg la birou nonstop. Sunt asa-numitii "workahoolic" – dependentii de munca. Ei, practic, fug din fata unor tensiuni si se refugiaza in ritmul sustinut de munca. Oare acest refugiu ii poate proteja? Pana cand? Nicidecum. Cu timpul apar consecinte: nu mai sunt eficienti, au sentimente de culpabilitate, inferioritate, care se acumuleaza, provocand anxietate generalizata ori depresie.

STIATI CA

  • Concediul se asociaza cu tendinta de a cheltui fara sa ne uitam pe ce si de ce dam banii. Or, resursele financiare nu au nici o legatura cu odihna si incarcarea bateriilor. A cheltui mai multi bani decat de obicei nu ne garanteaza un concediu reusit, ba dimpotriva, putem constata ca am cheltuit o gramada de bani si nu ne-am ales cu nimic din concediu.
  • A ne simti bine, a profita de timpul nostru nu presupune sa zburam la bussiness class pana la New York si inapoi. Putem sa facem o drumetie sau sa iesim la un gratar sau sa mergem la pescuit. Sunt o multime de activitati care ne relaxeaza si care nu necesita prea multe resurse financiare.
  • In concediu trebuie sa renuntam la scopuri de atins, la agende, la liste cu ce avem de facut, ce avem de cumparat, ce avem de vizitat. "Scopul principal" al concediului este regasirea starii de bine.
  • ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul timpul concediu concediul