x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Editorial - Contradictiile unui an trecut

Editorial - Contradictiile unui an trecut

28 Dec 2006   •   00:00

Anul care e pe cale sa se incheie poate fi catalogat drept un an al marilor contradictii. Si am sa argumentez aceasta afirmatie incepand cu sectorul de care se ocupa acest supliment.

Anul care e pe cale sa se incheie poate fi catalogat drept un an al marilor contradictii. Si am sa argumentez aceasta afirmatie incepand cu sectorul de care se ocupa acest supliment. Desi preturile caselor si apartamentelor au crescut binisor, piata ramane dinamica si cererea pare a fi inca mai mare decat oferta. In conditiile in care si preturile la materii prime si materiale au inregistrat o curba ascendenta, paralela cu aceea a costurilor pentru manopera, comenzile pentru constructii sau amenajari au mers mai bine ca niciodata. Chiriile au inregistrat un salt ametitor, dar spatiile si locuintele de inchiriat sunt la fel de cautate. Intram in Uniunea Europeana cu aceeasi infrastructura nenorocita, cu un aparat functionaresc greoi si corupt, fara programe de dezvoltare consistente si fara sa stim prea bine ce ne asteapta. Segmente extrem de importante cum sunt sanatatea sau educatia sunt in pragul colapsului, dar organizam manifestari festiviste cu focuri de artificii si concerte in piata publica, pentru a celebra saracia si neputinta.

Doi fosti comunisti condamna comunismul si un imberb vrea sa apere cu gesturi huliganice memoria unui tata revendicat din mormant in instanta. Primul-ministru defileaza pe la forurile europene in baston dupa ce a dat cu motoru-n sant, iar la un minister important e instalat un domn refuzat la export. Milioane de pensionari aflati la limita supravietuirii aglomereaza pietele si magazinele pentru a-si asigura sarmaua, piftia si caltabosul de Craciun. Justitia primeste laude, dar nimeni nu e definitiv condamnat, iar in timp ce internele si administratia sunt considerate varful de lance al integrarii, infractori acuzati de terorism trec pe sest granita, sinuciderile suspecte se inmultesc si violenta juvenila atinge cote alarmante.

Am privatizat ceea ce (acum) se pare ca trebuia sa privatizam, dar bagam in continuare bani sau stergem datoriile unor intreprinderi falimentare. Aceasta lista poate continua, dar ma opresc, pentru ca simpla enumerare a ceea ce am numit, cu un cuvant poate prea bland, "contradictii" ma intristeaza... Sa punem aici punct anului 2006, sa intram in noul an mai intelepti, mai determinati si mai ales pastrand intacta speranta ca ne asteapta totusi prosperitatea la care orice natiune are dreptul sa viseze. La multi ani!

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul