x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Editorial - Presedintia e o boala?

Editorial - Presedintia e o boala?

29 Mar 2007   •   00:00

O noua scrisoare venita pe adresa noastra mi-a intarit o mai veche convingere privind transformarile vizibile, inexplicabile si condamnabile pe care le evidentiaza romanul cand ajunge... presedinte. In orice domeniu si la orice nivel de putere, functia prezidentiala pare a contine un virus periculos, capabil sa induca manifestari discretionare si dictatoriale.

O noua scrisoare venita pe adresa noastra mi-a intarit o mai veche convingere privind transformarile vizibile, inexplicabile si condamnabile pe care le evidentiaza romanul cand ajunge... presedinte. In orice domeniu si la orice nivel de putere, functia prezidentiala pare a contine un virus periculos, capabil sa induca manifestari discretionare si dictatoriale.

Pe scurt, cititorul Moscu Dumitru, domiciliat pe strada Brailei din Galati, ne scrie (si ne dovedeste cu acte) despre mizeriile pe care i le face, de mai bine de sase ani, presedintele asociatiei de locatari a blocului in care locuieste. Domnul Moscu a preluat in anul 2000, prin schimb de locuinta, in calitate de chirias al Primariei, un apartament de la familia Munteanu. De la instalarea in casa si-a platit la zi cotele de intretinere, nefiind raspunzator de restantele (si penalizarile aferente) pe care fostii locatari le aveau catre asociatie. Litigiul in trei (Asociatia de locatari - familia Moscu - familia Munteanu) a ajuns si la instantele de judecata ale Tribunalului din Galati (sectia civila), in acest moment existand doua hotarari judecatoresti impotriva familiei Moscu si alte trei impotriva familiei Munteanu. Ca la noi, la nimeni...

Revoltator este faptul ca, in timp ce judecatorii dau sentinte contradictorii, domnul presedinte de asociatie ii sicaneaza pe actualii locatari, refuzandu-le drepturi elementare cum ar fi eliberarea documentelor necesare achizitionarii apartamentului sau racordarea la conducta de gaz care trece la numai 1 metru de usa familiei Moscu. Semnificative mi se par si demersurile pe care familia Moscu le-a facut pe langa autoritatile locale in incercarea de a rezolva problema pe cale administrativa si amiabila, demersuri ramase fara nici un rezultat. Cititorul nostru ne comunica o lista impresionanta de oameni care ocupa importante functii administrative si carora le-a adresat petitii oficiale fara a primi vreun raspuns: un primar, un viceprimar, un membru al consiliului judetean, un senator, un (actual) secretar de stat apartinand, din punct de vedere politic, tuturor partidelor aflate sau trecute pe la putere in ultimii sase ani. O demonstratie elocventa a dispretului cu care cei alesi sau numiti in functii il trateaza pe cetateanul de rand.

Poate nu este relevant, dar vreau sa semnalez si faptul ca, asa cum afirma cititorul galatean, doamna Munteanu este angajata a Primariei, ca gardian public, iar seful serviciului de control al Primariei este Iulian Lungu, fost secretar PCR la Sidex. Voi incheia citand integral finalul disperat al scrisorii expediate de familia Moscu: "Dupa cum vedeti, imoralitatea si traficul de influenta domina administratia din orasul nostru. Nu stiu cui sa ne mai adresam in tara asta pentru a rezolva aceste probleme si de aceea am apelat la dvs. cu rugamintea de a ne ajuta".

Nu stiu daca acest editorial va fi de vreun ajutor, dar situatii identice sunt cu sutele de mii, in toata tara, si acesta este motivul pentru care am hotarat sa-l scriu.

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul moscu