x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Euroscepticii au facut coalitie

Euroscepticii au facut coalitie

13 Ian 2005   •   00:00

Parlamentarii europeni au votat cu o majoritate zdrobitoare proiectul Constitutiei europene. Asta nu inseamna insa ca adversarii documentului au abandonat lupta. Din contra, ei par mai decisi ca oricand sa blocheze ratificarea Constitutiei.


RADU CROITORU

POPULARIZARE. Liderii europeni se chinuiesc sa "vanda" Constitutia catre cetateni
Parlamentul European a aprobat miercuri proiectul Constitutiei europene, cu 500 de voturi pentru, 137 impotriva si 40 de abtineri, dupa o dezbatere in cursul careia au fost prezentate opinii in favoarea si impotriva Tratatului constitutional. Votul a fost urmat de o scurta manifestatie a adversarilor proiectului constitutional, care s-au ridicat de pe scaune purtand pancarte pe care se putea citi: "Votati impotriva acestei Constitutii, care reprezinta moartea Europei".

Legislativul european a anuntat ca va lansa o campanie de informare asupra proiectului Constitutiei, dar devine tot mai clar ca opozantii acestuia nu au de gand sa stea cu mainile in san.

CAMPANIA "NU". Euroscepticii de pe intreg continentul si-au unit fortele si au inceput o adevarata campanie de "demolare" a Constitutiei care trebuie ratificata pe rand de Parlamentele statelor membre. Campania a debutat cu o scrisoare aparuta in cotidianul britanic The Times si in alte cateva ziare europene.

Scrisoarea aparuta in presa scrisa este semnata de 42 de figuri importante ale campaniei din 14 state care solicita ca fondurile publice sa nu fie utilizate pentru a avantaja statele care sunt gata sa aprobe Constitutia europeana. Semnatarii documentului mai considera ca orice NU spus la referendum de un stat european trebuie luat in considerare, iar Constitutia trebuie respinsa ori amendata pentru a sustine interesele tuturor europenilor. Observatorii politici vad campania de denigrare a Constitutiei ca fiind foarte bine organizata si finantata puternic de cei care isi sustin interesele in acest fel.

Paradoxal, ideile avansate in mass-media de catre eurosceptici au coincis cu o petrecere grandioasa, organizata la Parlamentul European din Strasbourg pentru promovarea Constitutiei, eveniment care a costat peste 300.000 de euro.

COALITIE. Coalitia anti-Constitutie este formata din oameni de afaceri, aparatori ai democratiei, socialisti si conservatori. Explicandu-si gestul, oamenii de afaceri din Marea Britanie se tem ca noua Constitutie va avea efecte asupra uniformizarii puterii financiare in Uniunea Europeana, ceea ce le-ar crea un dezavantaj, iar socialistii francezi cred, la randul lor, ca piata va fi prea libera. Combatantii danezi sunt ingrijorati de faptul ca aprobarea Constitutiei comunitare va submina democratia, cei olandezi vor sa-si apere identitatea nationala, in vreme ce militantii irlandezi considera ca acum se face un pas care va transforma Uniunea Europeana intr-o putere militara.

Herr Rupp, jurnalist economic si prodemocratic, spune ca euroscepticii vor uza de toate contactele lor pentru a deveni puternici si, in acest fel, campania impotriva constructiei europene va avea o dinamica speciala.

SONDAJE
Sondajele de opinie sugereaza ca Marea Britanie, care va organiza referendumul in martie 2006, va respinge Constitutia, aceeasi pozitie fiind asteptata si din partea Poloniei, Cehiei si Danemarcei. Ultimele sondaje de opinie arata ca euroscepticismul este in crestere, fapt care ar putea pune in pericol acceptarea Constitutiei chiar in state ca Olanda si Franta. Aceleasi sondaje releva ca Portugalia, Irlanda, Spania, Belgia si Luxemburgul sunt cei mai puternici sustinatori ai proiectului constitutional.
×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul constituţiei