x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Exfolierea pielii

Exfolierea pielii

11 Oct 2005   •   00:00
COSMETICA
Gomaj, exfoliere, peeling sau scrub... Denumirile se schimba, dar actiunea este aceeasi: eliminarea celulelor moarte pentru a dobandi o piele catifelata, neteda si stralucitoare. Este o ingrijire indispensabila dupa bronzul de asta-vara.

Exfolierea pielii nu este o noutate in cosmetica. Cleopatra insasi isi curata periodic corpul cu un amestec de argila si cenusa. In Roma antica era preferata o periuta din bronz pentru eliminarea celulelor moarte si accelerarea circulatiei sangvine. Balsamul de Mecca diluat cu ulei de migdale dulci le facea pielea fina pariziencelor in secolul al XIX-lea. Manusile aspre din canepa naturala nu au lipsit din trusa bunicilor noastre care isi doreau o piele de satin.

Cosmetica moderna pune la loc de cinste produsele pentru exfoliere, care ne incanta cu parfumuri si esente binefacatoare. Gama este foarte variata. In functie de tipul de piele si de textura dorita, putem alege gomaje pe baza de samburi de fructe, argila, particule de piatra ponce, enzime.

Produsele de exfoliere pentru ten au acelasi mod de actiune ca si cele corporale. Denumite in general peelinguri faciale, acestea exista sub mai multe forme: lotiune, gel, crema, pasta. Sunt fie abrazive (praf din samburi zdrobiti, microbile de ceara), fie au actiune chimica (enzime keratolitice, acid salicilic). Toate acestea curata tenul in profunzime si ii confera un aspect sanatos.

In special persoanele cu piele mixta si grasa au nevoie de exfoliere periodica a pielii. Deoarece aceasta permite eliminarea celulelor moarte de la suprafata pielii, care astfel este purificata. De asemenea, permite indepartarea excesului de sebum din pori.

Gomajul corporal se aplica imediat dupa dus, pe pielea umeda, incepand de la picioare. Se fac miscari ample circulare, aplicandu-se produsul progresiv pana la bust si insistand pe calcaie, genunchi, coate. Indoiti articulatiile pentru o exfoliere eficienta. Dupa aceea clatiti abundent cu apa si aplicati crema sau lapte de corp hidratant. Exfolierea este recomandata o data pe saptamana. Treptat, dupa operatiuni succesive, pielea devine neteda, catifelata si mai receptiva la cremele, mastile sau lotiunile pe care le aplicam ulterior.

Cele mai bune momente pentru a face un gomaj sunt: inainte de epilare (ajuta la eliminarea tuturor firelor si evita cresterea lor sub piele) si dupa expunerea la soare (gomajul nu inlatura bronzul, dimpotriva, il pune in evidenta conferindu-i stralucire si uniformitate).
×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul