x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Facultate in afara cu mii de euro sau sponsori

Facultate in afara cu mii de euro sau sponsori

de Eugenia Mihalcea    |    21 Iun 2006   •   00:00
Facultate in afara cu mii de euro sau sponsori

Vrei sa studiezi la Oxford? Sau poate vrei sa treci oceanul in Statele Unite... Daca inveti bine, ai dat testele de limba engleza/franceza si cele de cultura generala, ai bani sau ti-ai gasit sponsori, nu mai trebuie decat sa aplici la o universitate. E bine sa faci asta cu cel putin un an inainte de admitere.

Nu exista o reteta generala a succesului pentru cei care vor sa urmeze studii postuniversitare, de licenta, masterat sau doctorat in strainatate. Trebuie sa stii insa ca notele sunt importante pentru a aplica la institutii de invatamant superior de prestigiu din Europa sau America, apoi urmeaza testele standard, cum ar fi SAT I si SAT II, unde punctajul trebuie sa fie maxim sau foarte aproape de maxim. Scrisorile de recomandare sunt si ele importante, iar daca aveti norocul sa va recomande un profesor care va cunoaste si stie sa va descrie exact asa cum sunteti, puteti castiga puncte din start. Urmeaza eseul pe care trebuie sa-l scrie candidatul si in cazul in care universitatea are o persoana desemnata de selectare a candidatilor din Romania, interviul care are loc aici, si are o pondere destul de mare din admitere.

INFORMEAZA-TE! Inainte sa fii ferm convins ca ai gasit universitatea care ti se potriveste ca o manusa, este bine sa afli de pe site-ul acesteia sau de la persoanele de contact care se ocupa de admitere, care sunt clar conditiile de admitere pentru un candidat strain, care este cuantumul taxelor de invatamant si disponibilitatea unui eventual sprijin financiar, total sau partial, dar si care este locatia institutiei de invatamant superior, care sunt conditiile de cazare. Dupa ce te-ai decis, ia in considerare si faptul ca, desi este costisitor, cu cat aplici la mai multe facultati, cu atat iti cresc sansele sa fii admis.

CUM SA APLICI. Dupa ce ti-ai facut o lista cu facultatile unde ai vrea sa ajungi student, este bine sa aplici din timp. Daca alegi o universitate din Statele Unite ale Americii de exemplu, trebuie sa te pregatesti cu 18 luni inainte de inceperea studiilor. In ceea ce priveste cerintele de aplicare, pretentiile difera de la o universitate la alta. Majoritatea universitatilor cere insa: formular de aplicare, care trebuie citit si completat cu atentie, pentru a nu gresi vreo solicitare. In general se solicita informatii personale si privind educatia. Apoi exista o taxa de aplicare, care nu se ramburseaza in cazul in care nu esti admis. Trebuie sa mai trimiti documente financiare prin care sa dovedesti ca te poti intretine la studii sau eventual o cerere de finantare, in cazul in care nu dispui de bani pentru a urma o facultate in strainatate.

Daca vrei sa te informezi in amanunt despre detaliile unei aplicari la o universitate din afara, poti vizita site-urile cu informatii de profil, cum ar fi www.collegenet.com, www.edupass.org, www. studyabroad.com, www.internationalstudent.com.

Daca nu esti inca foarte hotarat catre ce universitate sa te indrepti, poti contacta un centru de informare precum British Council, DAAD, Comisia Fulbright, Institutul Cultural Francez, unde poti afla mai multe detalii despre universitatile din tarile pe care le reprezinta si despre bursele disponibile. De ajutor pot fi si reprezentantii din

Romania ai universitatilor internationale. Linkuri utile: www.bridge-study.org, www.britishcouncil.ro, www.daad.ro, http:// www.usembassy.ro/Fulbright, www.culture-france.ro.

TESTE
In afara de formularele de aplicare, cererile de finantare, diplomele de studii - notele pe care le-ai avut in liceu sau in cadrul facultatii (in cazul in care aplici pentru un masterat), orice universitate din Statele Unite ale Americii, dar si din state europene iti va solicita sa prezinti o serie de rezultate ale unor teste standardizate. Vorbim aici de testul TOEFL - Test of English as a Foreign Language - pentru engleza si DALF pentru franceza. Atat pregatirea pentru aceste teste, in cazul in care nu inveti singur acasa, cat si examenul propriu-zis se platesc. Daca te decizi sa stai singur cu burta pe carte, poti sa iti achizitionezi manualele pentru teste sau le poti imprumuta. Indiferent ce varianta alegi si cat de bine crezi ca stii engleza/franceza, este bine sa exersezi inainte. Testarea nu este gratuita si este de preferat sa iei un punctaj mare. Pentru a intelege mai bine ce gen de intrebari se pun la testul TOEFL poti accesa www. free-toefl.com sau www.ets.org/ toefl.

ESEUL DE APLICARE
Eseul este unul dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le trimiti atunci cand aplici la o universitate din afara. In eseu trebuie sa fii personal si in acelasi timp diferit. Trebuie sa convingi ca tu esti cel mai potrivit pentru a deveni studentul respectivei universitati. Apoi trebuie sa specifici pregatirea profesionala si academica, abilitatile personale, de ce ai ales statul respectiv, facultatea respectiva, ce planuri ai pentru viitor. Pe langa note conteaza si activitatile extrascolare ale studentilor, implicarea ta sociala. Poti sa mai atasezi la eseu lucrari artistice, daca esti student la arte, si nu in ultimul rand scrisoarea de recomandare, cu referinte din partea profesorilor.
×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul poţi universitate