x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Fantezii la masa regilor

Fantezii la masa regilor

15 Feb 2005   •   00:00

GURMANDUL IN BUCATE

MONICA ANDRONESCU

Se naste in apele repezi ale muntelui. Se incarca cu stralucirea lor argintie si porneste sa strabata intregul univers, fara sa uite insa vreodata drumul... Coboara de la munte si ia drumul marilor si al oceanelor ca un vesnic hoinar aflat in cautarea... fericirii sau a jumatatii, sau, cine stie in cautarea carei povesti ? Drumul e lung, ca o Legenda Personala, vorba lui Paolo Coelho, si duce intotdeauna inapoi. La locul din care a plecat. Numai ca aceasta calatorie nu e niciodata zadarnica, ci echivaleaza cu un drum initiatic la finalul caruia devine apt de a darui viata. Povestea lui este povestea noastra a tuturor. Somonul si icrele lui asa-numite de Manciuria. Felurile de mancare ale aristocratilor. La fel de nobile pe cat de intens este misterul care le-a insotit dintotdeauna.

Rezervat vreme indelungata doar celor de la Curtile Regale, somonul continua sa fie considerat si astazi un adevarat "peste de aur", in ciuda faptului ca acum poate fi gasit si in crescatorii. Carnea si icrele lui, servite de obicei impreuna cu un pahar de votca, reprezinta o intruchipare a adevaratului spirit aristocratic si trimit cu gandul catre catifelele grele de la palatele regale, la mesele cu tacamuri de argint ale printilor, la sunetele muzicii lui Mozart deschizand usile saloanelor cu mese incarcate, la nobletea spiritelor alese ale lui Dostoievski... Astazi, printre farfurii de plastic si pahare de unica folosinta fileurile de somon si icrele de Manciuria parca nu-si afla locul potrivit.

Nu e nimic nefiresc in faptul ca fiecare fel de mancare are personalitatea lui. Cele mai multe sunt mai batrane decat noi cu vieti intregi, au strabatut epoci si lumi diferite, iar astazi nu trebuie sa fie deloc surprinzator faptul ca isi cer dreptul la eleganta, la simplitate, la rafinament... Astazi, chiar daca traim in plin secol al vitezei tot trebuie sa gasim timp sa-i dam "Cezarului ce e al Cezarului". Sa aflam ragazul pentru a recompune o intreaga atmosfera...

Pe un platou urias vom aseza frunze de salata Indivia Riccia si de-abia peste ele, in mijlocul platoului, vom adauga fileurile de somon care au fost marinate dinainte. De jur imprejur asezam bucati de mozzarella si pe fiecare dintre ele cate o lingurita cu icre de Manciuria. Totul incepe sa arate de parca ne-am pregati sa ducem platoul la masa regelui Frantei, cu atat mai mult cu cat francezii au fost intotdeauna mari iubitori de carne de somon. Dar acesta este de-abia inceputul. Printre bucatile de mozzarella a venit randul oualor fierte, taiate pe lung, astfel incat pe galbenus sa se poata adauga aceleasi minunate icre de somon. Inele de ceapa esalota rosie vor transforma totul intr-o opera de arta care incepe sa se apropie de perfectiune. Mai e nevoie doar de putina culoare. Un pumn de masline negre adaugate deasupra si la final cateva fasii de ardei copt si marinat. Un plus de gust si de savoare? Cativa stropi de lamaie si peste toate 5-6 linguri de sos de Worcester. Alaturi un pahar cu votca, sau unul de sampanie, pe masa o lumanare aprinsa si undeva incet muzica lui Beethoven... Bun venit in randul spiritelor alese.

Stiati ca in vechime vikingii, celtii si multe alte popoare atunci cand isi pregateau expeditiile de cucerire nu uitau niciodata sa ia cu ei printre proviziile de alimente si peste afumat? Si nu era vorba de orice peste, ci de... somon.

SOS WORCESTER
Unul dintre cele mai celebre sosuri, sosul Worcester, preparat dintr-o multime de condimente, piper verde, piper rosu, piper negru, boabe de mustar, cardamon, otet, curry, usturoi, ceapa, chimion, ghimbir, are si o poveste pe masura. In ciuda numelui, acest sos a pornit de la o reteta indiana ce a fost adusa in Anglia de Lordul Marcus Sandys, ce fusese guvernator in Bengal. Atunci cand a fost preparata prima data in Anglia a fost un dezastru, dar dupa un timp oarecare cei care o pregatisera s-au hotarat sa mai guste o data din acea fiertura inainte sa o arunce. Atunci au descoperit gustul unui sos minunat...

SOMONUL
Somonul este un peste rapitor despre care se stie ca isi depune icrele in apele fluviilor. Este socotit unul dintre pestii scumpi, fiind extrem de apreciat pentru carnea lui care difera insa in functie de specia de somon. Somonul Salmo Salar care se pescuieste in Oceanul Atlantic este considerat a fi cel mai gustos, pentru ca are carnea ceva mai grasa. Apreciat este insa si somonul care traieste in Alaska si de asemenea cel din Oceanul Pacific sau somonul scotian. Astazi, somonul a fost adaptat si la viata de crescatorie, dar se pare ca pestele de crescatorie este ceva mai tare. Carnea acestui peste are o culoare trandafirie, indiferent de specia careia ii apartine. Cei mai mari amatori de carne de somon sunt francezii, iar cei mai mari producatori de carne de somon sunt norvegienii.

SALATA DE SOMON DELICIUL APELOR

1

Pentru a prepara salata de somon aveti nevoie de cateva fileuri de somon marinat si alte cateva de ton marinat pe care le veti aseza pe frunze de salata Indivia Riccia. Luati apoi 300 gr de icre de Manciuria pe care le veti pune pe acelasi platou, tot pe frunzele de salata.

2

Pentru a obtine insa un gust cu totul special luati aproximativ 400 grame de mozzarella, 5 oua fierte tari si asezati-le de jur imprejurul fileurilor marinate. Asezati icrele pe ele. Adaugati apoi 200 gr de masline fara samburi.

3

Taiati rondele o ceapa esalota rosie si adaugati-o deasupra impreuna cu 3-4 ardei copti taiati fasii si marinati. Peste toate acestea turnati 3-4 linguri de zeama de lamaie, dupa gust, putina sare si stropiti din belsug cu sos Worcester.
×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul somon somonul