x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Fara buze uscate in sezonul rece

Fara buze uscate in sezonul rece

12 Apr 2006   •   00:00

Pe buze exista foarte putine glande sebacee care lubrifiaza pielea. Tocmai de aceea, buzele au nevoie de mai multa protectie decat tenul. Ingrijirea buzelor trebuie sa devina o prioritate mai ales toamna si iarna, cand vantul, frigul si aerul uscat pot provoca numeroase neplaceri. Una dintre cele mai frecvente probleme acuzate atat de femei, cat si de barbati in sezonul rece este uscaciunea buzelor sau cheilita, in termeni medicali. In unele cazuri este suficient sa respectam regulile de baza pentru a evita aceasta neplacere. Spre exemplu, daca pe timpul verii am folosit rujuri mate, toamna este momentul sa renuntam la ele, pentru ca pot produce uscaciune. In acest sezon optati pentru rujurile puternic hidratante, de genul glossului, care trebuie aplicate de mai multe ori pe zi. O alta regula importanta este ca in anotimpul rece sa nu va lipseasca din poseta balsamul de buze, mai ales daca stiti deja ca aveti o piele sensibila. Seara, inainte de culcare, nu uitati sa aplicati crema si pe buze sau utilizati un balsam pentru a va asigura hidratarea si pe timpul noptii. Exista si situatii mai neplacute, cand uscaciunea buzelor persista chiar si cand am respectat aceste reguli. Mai mult, buzele uscate pot fi insotite de crapaturi si usturimi. Iar cand balsamul de buze se dovedeste ineficient, este necesar sa apelam la un medic dermatolog care ne va prescrie tratamentul adecvat.

Reactii alergice

Daca ati hotarat ca in aceasta toamna sa schimbati gama de cosmetice pentru buze, acest lucru nu va fereste de alte neplaceri. "Dermatita iritativa de contact si dermatita alergica de contact sunt afectiuni frecvente care apar dupa aplicarea de produse cosmetice improprii si in special rujuri si creioane pentru contur, care dau reactii iritative sau alergice", ne spune dr. Carmen Madeleine Curea, medic primar dermatolog in cadrul Spitalului Clinic Colentina. Daca va confruntati cu o astfel de problema, se impune sa apelati la medicul dermatolog.

TRUCURI. Va puteti mentine buzele moi si frumoase chiar si in sezonul rece, evitand cateva deprinderi daunatoare. "Tendinta de a ne umezi buzele premanent, in speranta ca vom scapa de senzatia de uscaciune, nu doar ca agraveaza problema, dar poate favoriza aparitia crapaturilor si a usturimilor", avertizeaza dr. Carmen Curea. Pentru a scapa de obiceiul nesanatos, aplicati frecvent pe buze un balsam. Un alt obicei daunator este muscatul buzelor pentru a indeparta pielea uscata. Folositi pentru aceasta o periuta de dinti, cu care sa masati usor buzele. Nu uitati sa demachiati si buzele seara, o data cu fata. Chiar daca utilizati un ruj hidratant, aplicati un balsam de buze inainte.

SOARELE. Chiar daca vara a trecut, nu inseamna ca a trecut si pericolul, pentru ca soarele de toamna si de iarna poate fi la fel de daunator buzelor ca si cel din sezonul cald. Razele solare pot provoca uscaciune buzelor daca acestea nu sunt protejate. In plus, pielea buzelor nu contine melanina, pigment al pielii care ne protejeaza de efectele daunatoare ale radiatiilor ultraviolete. De aceea, expunerea excesiva la soare poate provoca aparitia carcinoamelor (cancer) de buza.

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul buzelor buze