x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Fata divina cu proportii ideale

Fata divina cu proportii ideale

29 Apr 2006   •   00:00

Frumusetea este un concept dificil de definit. Proportiile ideale ale fetei ajuta insa la definirea acestui concept. Dr. Radu Voicu, medic primar chirurgie plastica la Spitalul Universitar CF 2, spune ca proportiile ideale ale fetei se stabilesc prin masuratori. Echilibrul estetic al fetei este dat de simetria si de egalitatea partilor fetei.


Frumusetea este un concept dificil de definit. Proportiile ideale ale fetei ajuta insa la definirea acestui concept. Dr. Radu Voicu, medic primar chirurgie plastica la Spitalul Universitar CF 2, spune ca proportiile ideale ale fetei se stabilesc prin masuratori. Echilibrul estetic al fetei este dat de simetria si de egalitatea partilor fetei. "Inainte de toate trebuie stiut ca fata umana, similar intregului corp, nu este simetrica. Insa numai asimetriile mari sunt vizibile si atrag atentia asupra lor. In al doilea rand, echilibrul estetic al fetei necesita egalitate si proportionalitate intre componentele chipului. Cu toate acestea, simetria si egalitatea nu sunt suficiente pentru a putea vorbi despre frumusete."

Din vremea grecilor antici este cunoscut un concept referitor la proportionalitate. Acest concept se numeste "proportia divina" sau "conceptul de aur". Grecii considerau ca fata umana contine mai multe "proportii divine". Una dintre ele este impartirea fetei in trei parti egale (vezi foto stanga). Treimea superioara se intinde de la linia parului la baza nasului, a doua de la baza nasului la varful acestuia, iar treimea inferioara de la varful nasului la barbie, explica medicul chirurg Radu Voicu. Din profil, fata se imparte tot in trei parti egale (vezi foto dreapta): barbie – varful nasului, varful nasului – mijlocul sprancenelor si mijlocul sprancenelor – linia parului sau linia superioara ce apare la contractia muschiului frontal in cazul barbatilor cu calvitie. Ideal ar fi ca dimensiunea urechii sa fie egala cu una dintre cele trei parti in care a fost impartita fata. Pe verticala, fata se imparte in cinci parti egale, fiecare parte fiind egala cu lungimea unui ochi. Aceste proportii sunt caracteristice omului adult, in cazul copiilor si batranilor, dimensiunile fiind modificate.

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul