x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Fotbal pe alese pentru europeni

Fotbal pe alese pentru europeni

de Irina Cristea    |    Dragos Stoica    |    21 Noi 2005   •   00:00
Fotbal pe alese pentru europeni

Comisia Europeana impune reguli noi pentru televizarea meciurilor de fotbal. Romania se afla cu mult in urma normelor stabilite de Bruxelles.

Uniunea Europeana a cutremurat din temelii practicile de vanzare a drepturilor de difuzare a meciurilor de fotbal. Nu se stie cand va incepe sa bata vantul schimbarii si in Romania, unde regulile si practica se bat cap in cap.

Televiziunile europene isi vor lua in curand adio de la exclusivitatile asupra transmiterii meciurilor din campionatele nationale. Comisia Europeana a luat o decizie care creeaza un precedent pentru toate cazurile similare, iar valul schimbarii porneste din Marea Britanie, tara cu unul dintre cele mai puternice campionate interne. Astfel, din 2007, postul de televiziune BskyB nu mai are dreptul de a-si cumpara exclusivitatea asupra transmiterii in direct a meciurilor.

CONCURENTA. Comisia a decis ca monopolul pe care il detinea televiziunea afaceristului Rupert Murdoch contravine legilor europene privind libera concurenta si a transat reguli noi in functie de care meciurile din Prima Liga engleza vor fi organizate si distribuite in "pachete". In acest fel, spera Bruxelles-ul, si alte posturi isi vor putea asigura o feliuta din profitabila afacere pe care o reprezinta transmiterea in direct a meciurilor.

PORTII. Liga engleza va trebui, pe viitor, sa imparta jocurile dintr-o etapa in sase "pachete" echilibrate, cuprinzand atat derby-uri cat si meciuri cu miza mai putin importanta. BskyB nu va avea dreptul de a participa la licitarea celor sase pachete. In cazul in care nu se ajungea la o intelegere, comisarul european pentru Concurenta, Neelie Kroers, avertizase Premier League cu un proces cum nu s-a mai vazut, pe motiv ca obstructioneaza libera concurenta pe piata transmisiilor televizate.

COMPARATIE. In timp ce in spatiul UE sunt adoptate tot mai multe masuri care au ca scop asigurarea unei concurente cat mai corecte intre posturile de televiziune, in Romania lucrurile sunt departe de a fi limpezi.

Presedintele CNA, Ralu Filip, considera ca modalitatea prin care drepturile de televizare sunt tranzactionate pe piata romaneasca nu respecta principiile europene. "Pentru a cumpara drepturile de transmisie a unei competitii, in vestul Europei trebuie sa organizezi, o data la trei ani, o licitatie transparenta si nediscriminatorie. La noi drepturile de televizare ale meciurilor de fotbal sunt acordate fara licitatie, doar pe baza unor oferte. Sunt cumparate de o singura societate, care apoi fixeaza un pret si le revinde, ajungand ca un meci sa coste enorm, mult peste banii care pot fi scosi din publicitate", explica seful CNA.

RAZBOI
"Angajamentele luate de Premier League ar trebui sa reprezinte asigurari ca drepturile media sunt vandute in mod corect si transparent si ca amatorii de fotbal vor avea de unde alege", a spus Neelie Kroers, al carei "razboi" cu prima liga engleza a inceput in urma cu cateva luni. La acel moment, seful Ligii, Richard Scudamore, spunea ca reforma pe care o doreste Uniunea in acest sector nu va face decat rau fotbalului, "la toate nivelurile". Comisia a insistat ca drepturile de difuzare trebuie detinute de cel putin doua posturi. In prezent, exclusivitatea detinuta de BskyB inseamna o investitie de circa 1,5 miliarde de euro pe care postul a facut-o in 2003. Contractul incheiat in schimbul acestei sume cu Liga engleza sta in picioare pana in 2007.

CNA reclama neregulile

De peste doi ani, Consiliul National al Audiovizualului a solicitat in repetate randuri Consiliului Concurentei, condus de Mihai Berinde (foto) sa intervina in reglementarea transmisiilor partidelor de fotbal.

INCORECT. "In Romania nu este o competitie corecta. Drepturile au fost achizitionate de Telesport pentru o perioada de patru ani, care apoi a revandut cateva optiuni catre alte posturi. TVR a cumparat prima optiune, cea care-i da dreptul sa transmita cele mai importante meciuri, dar n-a fost corect, caci aceasta a fost singura varianta care i s-a oferit. Antena 1 a luat cea de-a doua optiune, dar apoi a renuntat, iar meciul pe care ar fi trebuit sa-l transmita a revenit la Telesport. Intre timp, insa, Telesport s-a transformat intr-un post care functioneaza in sistem «pay TV», iar partida nu poate fi vizionata de telespectatorii care nu au suficienti bani. Liga ar trebui sa organizeze o licitatie, prin care drepturile sa fie cedate pentru o perioada de trei ani, pe pachete echilibrate, iar cine cumpara o optiune sa nu mai poata participa la licitatie si pentru restul partidelor. Aici ar trebui sa intervina Consiliul Concurentei, dar lucrurile stagneaza. Actuala conducere a Consiliului nu este solidara cu o hotarare adoptata de conducerea anterioara, prin care ne-am fi aliniat si noi la practica europeana in domeniu. Daca raspunsul pe care Consiliul Concurentei evita sa-l dea de peste doi ani va fi pana la urma unul favorabil actualului sistem, noi vom trimite toata documentatia la Bruxelles, sa vada cei de acolo daca este corect modul cum se procedeaza la noi cu partidele de fotbal", spune Ralu Filip.
×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul fotbal drepturile