x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Friptura de post fara grasimi

Friptura de post fara grasimi

22 Mar 2006   •   00:00
CAIET DE RETETE
Asiaticii au folosit in bucatarie, de generatii, un aliment minune. Are gust de carne, dar nu este carne. Este mai ieftina decat o friptura de pui si mult mai sanatoasa decat un peste la gratar. Ce sa fie oare? Este, desigur, ingredientul salvator al retetelor de post: soia.
Asemanandu-se foarte mult cu boabele de fasole, poate fi de culoare aurie, neagra, verde, dar si rosie. Este usor de digerat, ajuta la scaderea colesterolului si contine mai putine calorii decat carnea (asadar ii face fericiti pe cei care tin regim!).

La magazin se poate intalni sub forma de granule (pentru tocanite sau umpluturi) sau felii (in special pentru snitele). Mai exista branza de soia (asa numita "tofu"), lapte de soia sau sos de soia.

Mancarurile cu soia sunt gustoase si usor de preparat atat timp cat sunt respectate cateva reguli. Mai intai puneti soia la inmuiat intr-un vas cu apa fierbinte in care ati adaugat din belsug condimente (sare, piper, delikat, cimbru, oregano etc). Dupa aproximativ doua ore se poate scoate si se stoarce foarte bine. Se pune din nou la fiert in apa curata. Dupa ce a dat in clocot, se stoarce din nou. Doar asa veti avea in fata dumneavoastra o bucata zdravana de carne... de post. Adaugati mai mult usturoi ca de obicei si nu lasati "friptura" sa se raceasca!

OREZ CU SOIA


  • INGREDIENTE: 50 g orez, un morcov, 100 g cuburi de soia, o jumatate de avocado, mazare, ceapa verde, un ardei gras, sare, piper, ulei de masline, o lamaie.
  • PREPARARE: Orezul se fierbe in apa cu sare. Separat se pune la fiert cuburile de soia (dupa ce a fost mai intai fiarta separat si scursa). Intr-un vas se amesteca orezul, feliile de avocado, morcovul si ardeiul cubulete, soia, mazarea fiarta si ceapa taiata rondele. Se condimenteaza, se adauga ulei de masline si zeama de lamaie.

    SNITEL CU GARNITURA DE LEGUME


  • INGREDIENTE: o punga cu felii de soia, pesmet, condimente, 4 rosii, doi ardei grasi, doua fire de ceapa verde, patrunjel, ulei, usturoi.
  • PREPARARE: Feliile de soia se pun la inmuiat in apa fierbinte cu mirodenii. Dupa doua ore se scurg si se pun la fiert intr-o oala cu apa curata. Dupa ce au dat un clocot, se scot si se lasa la scurs. Feliile de soia se tavalesc prin condimente si apoi prin pesmet. Se prajesc pe ambele parti in uleiul incins. Ardeii, rosiile si ceapa verde se taie felioare. Se rumenesc putin in ulei si se servesc sub forma de garnitura alaturi de snitelele de soia. Pentru mai mult gust, peste snitele se poate turna mujdei.
  • PASTE CU SOIA


  • INGREDIENTE: o jumatate de pachet cu paste (spaghete, tagliatelle, penne etc.), 100 g soia cubulete, 100 g branza tofu, 50 g nuci, 50 g germeni de soia, frunze de salvie, sare, piper, ulei de masline.
  • PREPARARE: Pastele se fierb in apa cu sare si putin ulei de masline. Cand sunt gata, se trec sub un jet de apa rece si se lasa la scurs. Cuburile de soia se pun la inmuiat in apa fierbinte cu condimente. Apoi se pun la fiert si se scurg foarte bine. Branza tofu se taie cubulete. Miezul de nuca se curata. Intr-un vas adanc se amesteca pastele cu branza tofu, cubuletele de soia, germenii de soia (fierti in prealabil) si miezul de nuca. Se sareaza si se pipereaza. Se adauga cateva picaturi de ulei de masline. Se decoreaza cu frunze de salvie.

    VINETE UMPLUTE CU SOIA


  • INGREDIENTE: un kg de vinete, 3 cepe, 3 ardei grasi, o capatana de usturoi, 200 g soia granule, bulion, condimente, ulei, sare.
  • PREPARARE: Vinetele se curata de coaja pe fasii, una da, una nu si se taie in doua pe lung. Se scobesc putin de miez, se sareaza si se stropesc cu ulei. Intr-o tigaie se calesc cepele tocate marunt, ardeii taiati cubulete, miezul de vinete, usturoiul pisat si soia granule (dupa ce a fost fiarta si strecurata in prealabil). Se adauga bulionul si condimentele: piper boabe, sare, cimbru, coriandru, foi de dafin. Cu acest amestec se umplu vinetele, se asaza intr-o tava unsa cu ulei si se lasa in cuptor pana cand se rumeneste compozitia. Se servesc cu verdeata.

    SALATA CU TOFU


  • INGREDIENTE: 200 g branza tofu, 100 g masline negre sau verzi, 50 g arpagic, un fir de ceapa verde, cateva rondele de praz, ulei de masline, sare, piper, cimbru, o lamaie.
  • PREPARARE: Arpagicul si ceapa verde se curata si se spala. Branza tofu se scurge si se taie cubulete. Intr-un vas se amesteca branza tofu cu arpagicul, ceapa verde taiata rondele, prazul si maslinele. Se toarna putin ulei de masline, se sareaza si se pipereaza, se stropeste cu zeama de lamaie, apoi se pun cateva frunzulite de cimbru. Pentru decor se pot folosi frunze de salata verde.

    SOTE DE CIUPERCI SI SOIA


  • INGREDIENTE: o cutie cu ciuperci, 100 g soia granule, o ceapa, doua linguri cu bulion, 100 ml vin, 3 catei de usturoi, margarina, condimente, marar.
  • PREPARARE: Soia granule se pune la inmuiat in apa fierbinte, se scurge si se fierbe. Ciupercile taiate lamele se inabusa in margarina topita impreuna cu ceapa, apoi se adauga soia scursa de apa si usturoiul pisat. Bulionul se dilueaza cu vin si se toarna peste ciuperci si soia. Se condimenteaza si se presara marar tocat.
  • ×