x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Fructele generoase

Fructele generoase

01 Mar 2006   •   00:00
RETETE CU ADRESA
In zonele tropicale, nuca de cocos sustine existenta oamenilor. Cu ea se hranesc si din laptele ei isi fac majoritatea bauturilor. Au ustensile casnice facute din lemnul cocotierului, cosuri, mobila, din nuca de cocos extrag uleiul pentru gatit sau prepara cosmetice. Despre originea cocotierului, istoricii nu au prea multe date, insa, din cele pe care le-au strans, au tras concluzia ca a ajuns la tropice din Malayesia sau Indonezia.

DESCOPERIRE. Primii exploratori care au ajuns in zona au luat nuci de cocos cu ei pentru a le schimba cu alte bunuri, dar si pentru placerea lor personala. Primele scrieri sanscrite mentioneaza ca indienii foloseau acest fruct pentru hrana. Traducerea din sanscrita a numelui nucii de cocos era "fructul care ne da tot ce ne trebuie".

Foarte impresionat de nucile de cocos a fost exploratorul Marco Polo. Cand le-a descoperit le-a numit "nucile faraonului", fiind convins ca negustorii le duceau si in Egipt si ca acolo erau foarte apreciate.

CANTITATI. La inceputurile patiseriei, nuca de cocos a fost unul dintre ingredientele preferate ale specialistilor in domeniu. Astfel s-a ajuns ca in anul 1900 sa se aduca din Ceylon 60.000 de tone de nuca de cocos.

MULTIFUNCTIONAL
Uleiul de nuca de cocos este bogat mai ales in acizi grasi saturati - peste 80 de procente - acid lauric, palmitic, miristic. Aceasta compozitie explica inactivitatea acestui ulei in cazul hipercolesterolemiilor. Din inflorescenta nucii de cocos se obtine vinul de palmier, care, odata fermentat, rezulta arackul - o bautura alcoolica. Peretii miezului de nuca de cocos servesc la fabricarea periilor, a covoarelor, a palariilor si a franghiilor.

CREVETE CU NUCA DE COCOS

  • Ingrediente: 400 g crevete, ulei, o jumatate de cana cu faina, doua linguri curry, doua cescute cu fulgi de nuca de cocos, sare, piper, doua oua.
  • Preparare: Intr-o farfurie se amesteca faina cernuta cu fulgii de nuca de cocos, curry-ul, sarea si piperul. Separat, ouale se bat spuma cu un praf de sare. Intre timp, uleiul se incinge intr-o tigaie. Apoi, fiecare crevete se rostogoleste prin ou si prin faina si se pune la prajit. Se lasa aproximativ trei minute pe fiecare parte, pana se rumeneste.

    RULADA CU NUCA DE COCOS

  • Ingrediente: 500 g biscuiti, 300 ml lapte, 10 linguri cu zahar pudra, 4 linguri cu cacao, 100 g fulgi de nuca de cocos, 200 g unt, esenta de rom.
  • Preparare: Se pune pe foc laptele cu 5 linguri cu zahar, esenta de rom si cacao. La sfarsit se adauga biscuitii pisati. Compozitia se lasa la racit. Untul se freaca impreuna cu 5 linguri cu zahar si cu fulgii de nuca de cocos. Pe un celofan se intinde o foaie din compozitia cu biscuiti peste care se pune si amestecul cu nuca de cocos. Se ruleaza si se lasa la frigider circa o ora. Se serveste data prin zahar farin sau prin nuca de cocos, dupa preferinta.
  • ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul nuca cocos