x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Frumusete a la Hollywood

Frumusete a la Hollywood

18 Apr 2006   •   00:00

Pe prima pagina a revistelor, pe micul sau marele ecran frumusetea starurilor ne fascineaza. Cine nu a visat macar o data la stralucirea lor? Aflati de la specialistii nostri secretele frumusetii.

Celebre, frumoase, seducatoare... Sharon Stone, Penelope Cruz, Catherine Deneuve, Monica Bellucci, Madonna, Nicole Kidman, Anna Kournikova au un secret pe care nu il impartasesc nimanui? Oare cum reusesc? Este relativ simplu: sunt atente la imaginea lor si se ingrijesc riguros, asa cum ar trebui sa faca orice femeie.

Important este sa iti pui in evidenta frumusetea naturala si sa ai un stil propriu. Te poti inspira de la vedete, insa nu cauta sa le copiezi intocmai. Din punct de vedere al psihologului Stefania Nita, de la Centrul de Psihologie de Actiune si Psihoterapie, este firesc sa ai un model de frumusete atata vreme cat exista delimitarea si diferentierea intre realitatea interioara ("Eu") si cea exterioara ("Celalalt"). Acest lucru iti permite sa fii tu insati intr-un mod autentic.

CAUTAREA UNUI MODEL

"Cautarea unui model pe care sa il luam ca reper, cu care sa ne identificam face parte din curgerea fireasca a evolutiei si structurii personalitatii. Primul model al oricarei femei este mama, pentru ca o data cu inaintarea in varsta cercul relatiilor sa se largeasca si in acelasi timp sa se diversifice si aria modelelor alese. In acest proces, identificarea apare nu numai la nivel estetic ca ideal de frumusete, ci cuprinde si zone de atitudine, personalitate, caracter. In adolescenta, acest proces de cautare a modelelor cunoaste o curba ascendenta ca intensitate, mai ales cand parintii nu au reusit sa satisfaca idealul copilului lor, imaginea interioara a acestuia despre cum sa fie, sa se poarte, sa reactioneze", remarca psihologul Stefania Nita.

Dorinta de a semana cu o persoana publica este o problema, cand se amesteca si se confunda cele doua planuri: "Eu" si "Celalalt". Persistenta acestei dorinte poate conduce la imitatia continua a unei vedete. Ceea ce atrage dupa sine pierderea autenticitatii persoanei, a spontaneitatii si a propriilor resurse, astfel incat se poate ajunge in timp chiar la cazuri de imitatie care frizeaza patologia.

BUZE PLINE, TATUAJE

Sa nu credeti ca romancele nu vor sa arate ca vedetele. Dr. Viviana Iordache, medic dermatolog la Miko Palace, spune ca femeile din Romania sunt foarte influentate de infatisarea vedetelor, fie a celor de peste granita, fie a celor autohtone. "Intr-atat de mult, incat cer lucruri imposibile. Femei cu o grosime a buzelor nu mai mare de o jumatate de centimetru cer sa arate ca Angelina Jolie. Este foarte greu pentru un medic sa-i explice pacientei ca, indiferent cat este dispusa sa cheltuie sau sa sufere, nu va putea arata ca vedeta indragita. Cel mai mare dusman in medicina dermato-cosmetica si estetica este obiectivul nerealist. O substanta de umplere poate face buzele mai pline, dar ele nu vor fi identice cu ale Angelinei Jolie atata vreme cat structura si linia buzei nu este asemanatoare cu a vedetei", explica dr. Viviana Iordache. Specialistul mai avertizeaza ca marirea nu trebuie sa fie exagerata, pentru ca o cantitate mare de substanta de umplere va rasfrange buza si o va face inestetica.

In ceea ce priveste substantele de umplere, dr. Viviana Iordache le recomanda pe cele de scurta durata, precum acidul hyaluronic, si mai putin pe cele de lunga durata (silicon, bioalcamid). Cel putin la prima interventie de acest gen. De ce? Pentru ca exista riscul ca pacientei sa nu-i placa noua imagine, iar folosind solutii temporare, va putea scapa mai usor de probleme. Daca o tunsoare nereusita sau un par ars in urma permanentului se regenereaza in cateva luni, in cazul celorlalte metode de infrumusetare trebuie sa va ganditi de doua ori inainte de a le urma. In plus, siliconul sau alte substante de lunga durata dau buzelor o mai mare rigiditate (buza nu se va plia firesc in vorbire) si o sensibilitate accentuata.

Nici tatuajele sau conturul de buze nu ar trebui sa fie permanente, este de parere dr. Viviana Iordache. "Inainte de a face un tatuaj permanent, trebuie sa te gandesti si la ce vei face cu el peste 20 de ani, cand vei avea o piele zbarcita. Un tatuaj poate fi scos, dar cu siguranta ca va lasa in urma cicatrice." "Sunt de parere ca, pana la implinirea varstei de 21 de ani, tinerilor sa li efectueze interventii cosmetice majore doar cu aprobarea parintilor. Un tanar trebuie sa stie ca toate aceste manevre de infrumusetare presupun si riscuri, pe langa beneficii", avertizeaza specialistul.

CHIRURGIE ESTETICA

Fotografiile din reviste sau imaginile cu vedete din reclamele de la televizor au un impact major in special asupra femeilor din categoria de varsta 20-35 de ani. Iar acest lucru se observa mai ales pe listele de asteptare ale cabinetelor de chirurgie estetica. Femeile, mai mult decat barbatii, vor sa arate exact ca Madonna, Jennifer Lopez, Angelina Jolie. Si, pentru aceasta, apeleaza la chirurgia plastica. Insa putine femei iau in considerare ca sansele ca frumusetea vedetelor sa fie naturala sunt aproape minime, intrucat pentru a arata bine pe coperta unei reviste sau la televizor au trecut ele insele prin mana unui chirurg plastician sau, daca nu, au fost machiate de o echipa intreaga de profesionisti.

CARACTERISTICi

"Am avut la cabinet paciente care au venit pentru o operatie estetica, nu neaparat cu poza unor vedete, dar cu imagini decupate din reviste sau din materiale de reclama, spunand ca vor un nas sau niste sani care sa arate exact ca in imaginea respectiva. Insa pentru a realiza o operatie estetica trebuie sa se tina seama de cateva caracteristici ale pacientei. De exemplu, nu pot sa ii fac cuiva sanii ca ai lui Carmen Electra, daca forma sanilor si dimensiunile toracelui sunt diferite de cele ale vedetei", explica doctorul Radu Voicu, medic primar chirurgie plastica la Spitalul Universitar CF 2 din Bucuresti.

MARIREA SANILOR

Niciodata o operatie estetica nu are ca rezultat obtinerea unui trup sau a unei parti din acesta comparabile celor dintr-o revista. De fiecare data trebuie sa se tina cont ca respectiva interventie este foarte posibil sa nu i se potriveasca pacientei. De aceea, persoanelor care merg la cabinetul chirurgului plastician pentru a-si modela sanii, nasul sau chiar fesele, pentru a arata ca o anumita vedeta, li se explica, in cadrul interviului dinaintea operatiei, de ce interventia respectiva nu este posibila. Apoi, chirurgul va opta pentru solutia potrivita.

In ceea ce priveste operatia de marire a sanilor, chirurgul Radu Voicu atrage atentia ca "nu trebuie sa va comparati sanii cu cei ai unei vedete, deoarece caracteristicile pielii lor, forma, dimensiunile toracelui sunt diferite". Iar rezultatele unei operatii de imitare a sanilor unei alte persoane vor fi in cele mai multe dintre cazuri nesatisfacatoare. In plus, daca sanii vor fi prea mari pentru statura pacientei, aceasta va avea mult de suferit.

RINOPLASTIE

Implanturile mamare si rinoplastia sunt cele mai cerute interventii chirurgicale. Cat priveste operatia estetica a nasului, aceasta trebuie sa se realizeze in armonie cu celelalte trasaturi ale fetei, dar trebuie sa se tina cont si de forma initiala a nasului. Astfel, daca o persoana isi doreste un nas ca al papusii Barbie, chirurgul va trebui mai intai sa analizeze daca o astfel de operatie este posibila. Iar in caz contrar el va trebui sa ii expuna pacientei care sunt celelalte posibilitati de micsorare a nasului.

ALIMENTATIE ECHILIBRATA. Italianca de o frumusete clasica, Monica Bellucci, isi pastreaza stilul senzual si misterios chiar si dupa nastere. Bruneta cu trup de sirena, voluptoasa nu a ezitat sa declare recent ca este "dovada vie ca poti fi frumoasa chiar si atunci cand cantaresti peste 50 de kilograme". Pentru a scapa de 18 kilograme "m-am multumit cu o alimentatie echilibrata", dezvaluie actrita. Care sunt atuurile ei? Buzele pline, conturate, privirea de felina, tenul de portelan, tinutele care ii pun in valoare formele generoase. Aceste atuuri o fac pe Monica absolut "bellissima".

CATHERINE DENEUVE. Prezenta eleganta si rafinata, Catherine Deneuve a dezvaluit ca secretele frumusetii sale sunt odihna, somnul, exercitiile fizice moderate. "Merg la tara pentru ca imi place acolo si e foarte important sa iti petreci timpul in locuri frumoase. Cel mai important lucru pe care l-am facut pentru sanatatea mea, dar si pentru frumusetea pielii, este ca am renuntat la tutun in urma cu 10 ani. Am reusit acest lucru prin hipnoza, in America. Fumam trei pachete de tigari pe zi", a marturisit diva franceza.

SHARON STONE. In ciuda celor peste 40 de primaveri, Sharon Stone se mentine printre cele mai seducatoare vedete. Pare a fi imuna in fata trecerii timpului, fara ajutorul chirurgiei estetice, la care marturiseste ca nu a recurs pana acum. Cum isi ascunde varsta seducatoarea protagonista din "Basic Instinct"? Regula de aur este spalarea fetei cu apa pura si hidratarea cu creme pe baza de vitamine E si C. O particularitate a actritei este ca se machiaza numai atunci cand are filmari ori evenimente sociale.

MADONNA. Vedeta de 48 de ani isi mentine tineretea cu ajutorul unor aparate achizitionate recent, pe baza de oxigen. Aparatele respective realizeaza un masaj facial, iar moleculele de oxigen eliberate ii revigoreaza tenul si ii confera un aspect proaspat. In plus, vitalitatea si tonusul pe care le transmite prin videoclipurile sale se datoreaza nenumaratelor exercitii de respiratie si yoga efectuate cu antrenorii personali.

ANNA KOURNIKOVA. Simbol al frumusetii si un model pentru multe tinere, rusoaica Anna Kournikova a pasit in lumea modei si a produselor de frumusete dupa ce a renuntat la tenisul de performanta. Care este secretul frumusetii celei care s-a casatorit in secret cu Enrique Iglesias? "De la mama-natura eu sunt frumoasa, inalta si slaba", afirma rusoaica. Anna Kournikova a fost acuzata ca s-ar infometa ca sa slabeasca. Aceasta a respins acuzatiile, declarand ca a slabit avand grija la tot ceea ce mananca, fara sa se infometeze.

NICOLE KIDMAN. Este cunoscut ca expunerea prelungita la soare duce la o imbatranire prematura a pielii. De aceea, unele vedete, dintre care cea mai cunoscuta este Nicole Kidman, au renuntat aproape total la plaja. Fosta sotie a lui Tom Cruise se teme de soare si, din acest motiv, nu iese niciodata din casa fara sa se protejeze cu ajutorul unor palarii cu boruri largi, ochelari de soare si fara sa isi aplice creme cu factor mare de protectie solara.

PENÉLOPE CRUZ. Secretul frumusetii actritei spaniole care l-a vrajit pe regizorul Pedro Almodovar este unul accesibil oricui: somnul. Penélope Cruz considera ca cel mai bun remediu impotriva cearcanelor si a fetei obosite este sa dormi 8-9 ore pe noapte. In plus, frumoasa actrita madrilena este foarte atenta la ceea ce mananca. Desi, inainte de a deveni una dintre cele mai iubite vedete de la Hollywood, Penélope manca numai produse de tip fast-food, in prezent ea are o dieta cu un aport minim de carbohidrati.
×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul vedete estetica