x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Frunza verde, fir de primavara

Frunza verde, fir de primavara

15 Mar 2005   •   00:00

GURMANDUL IN BUCATE

MONICA ANDRONESCU

Mararul da gust si farmec mancarurilor traditionale romanesti
Va propun sa ne intoarcem impreuna in lumea povestilor. Sa fim iarasi fii de imparati, sa construim castele de aur intr-o singura noapte, sa ne luptam cu zmeii si sa-i invingem, sa ne dam de trei ori peste cap si sa trecem cu bine peste cele trei probe, iar la sfarsit sa primim drept rasplata jumatate din imparatie si pe fiica imparatului de sotie. Va propun o aventura. Un mic joc de-a v-ati ascunselea prin padurile din basmele copilariei. O piesa de teatru. Eu sunt povestitorul, iar dumneavoastra, cu totii, veti fi actorii. Vor fi lupte grele, probe complicate de trecut, dar in cele din urma vom izbandi.

POVESTEA. Sa incepem, asadar, cum se incepe de obicei. Cu "A fost odata...". Si sa pornim apoi inspre taramurile Imparatului Verde. Cat vezi cu ochii se intinde dinainte-ti o mare de verdeturi: patrunjel, marar, ceapa verde, telina, leustean, leurda, care de care mai mandre, urzicile cele piscatoare si rele de gura, stevia si spanacul pline de ingamfare, dar mai ales minunatele "salaturi" din "Gradina Ursului". Am uitat sa va spun prima regula. Cine nu recunoaste povestea iese din joc. Cine stie porneste pe urmele lui... asa este, ale lui Harap-Alb, spre Gradinile Ursului, ca sa-i aduca spanului atat de pretioasele "salaturi". "Numai in Gradina Ursului, dac-ai fi auzind de dansa, se afla salati de aceste si mai rar om sa poata lua dintr-insele si sa scape cu viata. Intre toti oamenii din imparatia mea, numai un padurariu se bizuieste la treaba asta. Si acela, el stie ce face, ce drege de-mi aduce din cand in cand asa, cate putine, de pofta."

PROBELE. Sa stam si sa cugetam. Daca prima dintre probele la care este supus personajul nostru, Harap-Alb, este aceasta, "salaturile" pretioase din Gradina Ursului, atat de bine pazite de o fiinta fioroasa, cum este ursul din poveste, care nu vrea sa le imparta cu nimeni, atunci inseamna ca trebuie sa aiba ele vreun secret. Sa fie gustul lor atat de minunat, incat sa merite, dupa cum spune imparatul, ca un voinic sa-si riste viata pentru ele? Sau sa aiba vreo putere magica, sa detina vreun secret al tineretii vesnice, vreun elixir al vietii? Sau toate la un loc. Mai ales daca punem la socoteala ca in cea de-a doua proba voinicul nostru este trimis sa aduca o piatra pretioasa. Sa fie oare acesta un fel de a spune ca energia cea minunata a salatelor despre care vorbeam este la fel de pretioasa ca pietrele nestemate?

JOCUL. Verde. Energie. Viata. Inceput. Verdeturi. Imparatul Verde. Vitamine. Gust bun. Primavara. Copilarie. Verde-stop! Jocul functioneaza perfect. Ca atunci cand eram copii si porneam de la un cuvant, iar acesta capata noi si noi intelesuri pe masura ce fiecare dintre noi scotocea pe-acolo printre ganduri si, in cele din urma, se nastea... o poveste. Cuvintele se transformau in fraze si incet, incet le puneam cap la cap. Astazi, pentru ca am crescut cu totii, jocul e mult mai greu de jucat, inocenta s-a pierdut de multe ori pe drum, dar Imparatul Verde, intotdeauna imparatul cel bun, nu a disparut definitiv. Mitul eternului inceput, primavara, este mai puternic decat uitarea. Energia vietii si verdele crud al verdeturilor isi cer dreptul la poveste.

VERDE. E prea mult pentru niste simple "balarii", poate ca mi-ar spune unii. Prea multe cuvinte frumoase, prea multe povesti cand totul este atat de simplu. Te duci la padure, aduni urzicile, te ustura putin degetele, vii acasa, le cureti, le pui in oala, faci si-o mamaliga si cu asta-basta. Sau te duci la piata, te targuiesti cu vreo taranca, iei salata, mai cumperi si-o legatura de marar si alta de ceapa verde, le speli bine, le tai si le amesteci cu putin ulei si o lingura cu otet si gata salata. O mananci eventual goala, fiindca e post si stii ca are vitamine si nu mai ai vreme de basme. Da, e-adevarat ca sunt verzi si ca-ti dau asa un sentiment placut cand te gandesti ca ai scapat de iarna, dar atat. Restul sunt pentru visatori si noi n-avem timp de toate astea. Trebuie sa mergem la serviciu, sa avem grija de copii, povestile sunt pentru ei... Si totusi!

Spuneti drept, ati mai gatit vreodata pana acum vreo salata gandindu-va la Harap-Alb? Ca verdeturile care apar primavara sunt foarte bune pentru organism o stiati cu siguranta, dar ca pot fi mai pretioase ca nestematele v-ati fi imaginat? Ca sunt gustoase si parfumate o stie fiecare gospodina, dar ca un voinic din basme ar putea pleca in cautarea lor gata sa-si dea viata, cu siguranta ca am uitat de mult cu totii.

Dar jocul s-a sfarsit. Tragem cortina si plecam acasa. Fiecare cu gandurile lui si fiecare scriindu-si propriul final al povestii. Aveti grija sa nu uitati sa luati cu dumneavoastra o crenguta de patrunjel sau de leustean. Doar n-ati uitat! "Verde-stop...!"

TELINA

Telina este o planta aromatica avand si calitati medicinale. Se spune despre frunzele ei ca au calitatea de a aduce energie racoroasa sangelui, contribuind in acest fel la reglarea tensiunii arteriale, fiind recomandata in acelasi timp persoanelor care vor sa slabeasca. Frunzele de telina au, de asemenea, un rol important in intarirea functiei hepatice.

MARAR
Mararul este o planta aromatica, fiind cunoscuta inca de pe vremea faraonilor, care o foloseau in anumite potiuni pentru calmarea durerilor. In Evul Mediu era utilizat in magia alba, ca un scut de protectie impotriva farmecelor. .

CEAPA
Ceapa este una dintre cele mai vechi legume cultivate, desi se pare ca ea a crescut salbatic pe toate continentele. Anticii egipteni credeau ca, datorita formei sferice si a inelelor concentrice, ceapa simbolizeaza eternitatea.

RETETE GEMENE

STUFAT CU MIEL

  • Ingrediente: un kg carne de miel, doua cepe, o lingura cu faina, 10 legaturi de ceapa verde, 10 legaturi de usturoi verde, 4 salate verzi, o legatura de patrunjel, o legatura de marar, un pahar cu ulei, un pahar cu vin rosu, sare, piper, boia de ardei.
  • Preparare: Verdeturile se toaca marunt si se pun la rumenit in ulei, dupa care se adauga ceapa uscata, taiata pestisori, si se caleste impreuna cu verdeturile. Carnea se caleste separat cu putin piper. Se adauga vinul si boiaua de ardei si se lasa sa fiarba inabusit o jumatate de ora. Se adauga apoi peste verdeturile calite. Faina se desface cu putina apa si se toarna si ea in acelasi vas. Se adauga un pahar cu apa si se da totul la cuptor. Cand e gata, se scoate si se presara verdeata.
  • PRAZ CU PUI

  • Ingrediente: un pui, 5 tulpini groase de praz, 100 de gr de unt, patrunjel verde, sare, piper, ulei.

  • Preparare: Prazul se taie rondele si se pune la calit in unt, impreuna cu patrunjelul, sarea si piperul. Se scoate apoi pe o farfurie si se presara deasupra patrunjel. Puiul se prepara la ceaun, in baie de ulei, iar prazul prajit se va folosi drept garnitura. Totul se poate servi impreuna cu o delicioasa salata de cruditati.

  • ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul verde ceapa