x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Gradina de mari dimensiuni

Gradina de mari dimensiuni

22 Mar 2007   •   00:00

MEREU VERDE
Avantaje si dezavantaje
MEREU VERDE
Avantaje si dezavantaje

O gradina de mari dimensiuni poate fi o binecuvantare pentru posesor, dar in acelasi timp ridica si probleme. E drept, la noi sunt putini cei care au o astfel de gradina. Cei mai multi au fie o gradina rustica, fie una pe spatiu ingust printre cladirile oraselor. O gradina mare este intretinuta cu dificultate si din acest motiv se apeleaza la o firma specializata sau se mobilizeaza intreaga familie la lucru, in anumite momente ale anului. Dincolo de numarul de persoane implicate in intretinere, mai trebuie sa amintim si de buget, care trebuie sa fie pe masura.

PROIECTAREA

Ca si in cazul proiectarii unui parc sau a unei gradini botanice, proiectarea unei gradini particulare de mari dimensiuni se face pe zone. Desigur, pentru un peisagist e important ce isi doreste clientul sau de la gradina. Insa cei mai multi posesori de gradina isi doresc sa aiba, indiferent de anotimp, ceva frumos in gradina. Acest lucru este simplu de facut pentru primavara, vara si chiar toamna, insa gradina de iarna ridica de multe ori probleme.

Gradina de primavara cuprinde multe bulboase, cea de vara este plina de plante perene si anuale, iar cea de toamna straluceste prin crizanteme si foioase. Toate aceste zone care "intra in scena" in functie de anotimp sunt de fapt "legate" prin portiuni cu gazon si elemente decorative (statuete, garduri vii, cascade, lacuri etc.). Asadar, nimic nu trebuie neglijat daca se doreste o gradina reusita.

Peisagistul trebuie sa tina seama de ideea clientului pentru gradina, iar clientul de sfatul peisagistului care trebuie sa adapteze ideea la spatiul alocat, care are un anumit tip de sol, drenaj si orientare fata de punctele cardinale (asa se poate calcula numarul de ore de soare direct necesar unor plante si contraindicat in cazul altora).

INTRETINEREA

Strans legata de felul cum a fost proiectata, intretinerea unei gradini mari poate fi o sarcina dificila. Primavara trebuie indepartate protectiile aplicate unor plante, trebuie tunsi copacii si cataratoarele, trebuie inlocuiti tutorii acolo unde e cazul, se ingrijeste mobilierul de gradina, se pregatesc rasadurile de plante anuale.

Vara, cand temperaturile cresc, irigarea gradinii devine o problema. Daca instalatiile nu sunt toate functionale, multe plante vor avea de suferit si adaugam aici gazonul pentru care apa este absolut necesara. Unele bulboase trebuie scoase din pamant si sortate dupa ce au intrat in repaus. La final de sezon se culeg semintele plantelor anuale, se replanteaza bulboasele de primavara, se aplica mulci etc. Tot anul trebuie sa fiti pregatiti sa aplicati tratamentele necesare pentru indepartarea daunatorilor si prevenirea bolilor care pot sa apara.

Duetele de plante cu perioade lungi de inflorire sunt foarte apreciate. N-ar trebui sa lipseasca din nici o gradina trandafirii in combinatie cu clematitele. Fie ca e vorba de varietati cataratoare, fie de cele tufoase ele dau oricum bine impreuna. Pentru a le pune in valoare construiti pergole si veti vedea ca in plin sezon vor arata fabulos si vor emana un parfum delicat
La granita dintre anotimpuri se poate uneori ca gradina sa nu mai ofere o priveliste spectaculoasa. De aceea aveti in vedere si acest lucru atunci cand alegeti ce flori sa plantati in gradina. Crinii, de exemplu, pot face foarte frumos trecerea de la primavara la vara. De asemenea, Rudbeckia si Kniphofia (Crinul faclie) pot fi vara si toamna o incantare cu flori stralucitoare

  • foto: Morguefile
  • ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul grădina