x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Gradinile Heligan

Gradinile Heligan

12 Apr 2007   •   00:00
GRADINI CELEBRE
Proprietatea familiei Tremayne, de peste 400 ani, este una dintre cele mai misterioase din Anglia

Magnifica gradina de pe tinutul Heligan cuprinde o varietate de copaci, arbori si arbusti celebri, specii de animale, pesti, dar si diferite specii de legume si fructe. Aici se regasesc peste 300 de varietati de fructe si zarzavat

Gradinile pierdute de pe tinutul Heligan, din apropierea satului Mevagissey din Cornwall, sunt unele din cele mai populare din Anglia. Dupa primul razboi mondial, gradinile au fost neglijate pana cand Tim Smith, un om de afaceri britanic, si un grup de indivizi entuziasti au hotarat sa restaureze gradina. Incercarea lor s-a dovedit un succes remarcabil, nu numai pentru revitalizarea gradinilor, dar si pentru cresterea economiei locale din jurul Heligan. Astazi, gradinile au o fabuloasa colectie de rhododendron si camelii colosale, o serie de lacuri, flori si gradini de zarzavat extrem de productive, o Gradina Italiana si o suprafata salbatica, plina de ferigi-copac subtropicale, numita Jungla.

GRADINA SUBTROPICALA

Creata ca un teren de joaca horticol, pentru experimente, aceasta gradina abrupta gazduieste o colectie de plante subtropicale, fiind cea mai luxurianta zona din tara. Aici se gaseste cea mai mare colectie de ferigi-copac din Europa, palmieri, tufisuri de bambus si numerosi copaci si arbusti exotici. Acest tip de vale adapostita este ideal pentru astfel de plante delicate. O serie de helestee cu patru elemente, unul mai jos decat celalalt, sunt inconjurate de plante. Aleile au fost create pentru vizitatori, pentru a vedea aceste specii fara a le distruge habitatul.

VALEA PIERDUTA

Valea Pierduta cu istoria ei industriala - caile ferate din era georgiana, mlastini, lacuri si iazuri restaurate - a fost recent deschisa publicului. Configurata in regiunea antica impadurita Cornish, Valea Pierduta este abundenta in flora nativa si fauna. De-a lungul aleilor si sub multe specii de pomi maturi, florile salbatice si ferigile abunda. Aici se gasesc o campie inundabila si lacuri restaurate.

ZONA DE NORD

In partea de nord a gradinilor se gaseste o pajiste inconjurata de o magnifica colectie de rhododendron adus din Himalaya, in perioada 1847-1849, de faimosul colectionar de plante Sir Joseph Hoocker. Tot aici se gaseste o gradina alpina, Ravine, care este mai mare de aproximativ 100 de ori decat o gradina normala. Melon Garden este o gradina de zid ovala care gazduieste pomi de ananas si a fost construita in jurul anului 1720. Gradina Italiana cu resedinta de vara si piscina oficiala a fost inspirata de descoperirile facute la Herculaneum si Pompei in momentul in care au fost create. Drumurile din gradinile din nord ar trebui explorate complet - aici exista multe alte secrete: stupi de albine, un deal antic, un lac adanc si o multitudine de copaci si arbusti rari.

GRADINA DE FLORI SI JUNGLA

Gradina de flori a fost amenajata pentru prima data in urma cu mai mult de 200 de ani. Gradina de flori ascunde o gama larga de structuri realizate in stil romantic si locuri neobisnuite, precum Gradina Noii Zeelande sau Gradina Italiana, pavilioane de vara, piscine si fantani, borduri de flori si arbusti, o grota de cristal si un deal antic. Toate acestea sunt legate intre ele printr-un sir de carari si alei marginite de o colectie impresionanta de rhododendroni, camelii si multe alte specii istorice de arbusti si tufe cu flori. Gradina subtropicala sau Jungla gazduieste o multitudine de arbori si arbusti exotici, cu un foliaj luxuriant, ferigi-copac, palmieri si tuneluri de bambus, care pot fi explorate de vizitatori.

INFO
  • Gradina productiva include o serie de ziduri din plante, in mijlocul carora se gasesc casute pentru depozitarea fructelor, cadre si puturi, fiecare proiectat pentru cresterea fructelor exotice ca: piersici, lamai, pepene galben
  • Minunatul teren este impanzit de arbusti exotici adusi de vanatorii de plante din toata lumea in secolul al XIX-lea.
    O harta din 1839 a fost folosita la restaurarea cailor ornamentale din gradina, dar cel mai greu de restaurat a fost Valea Pierduta, la care inca se mai lucreaza
  • foto: www.freedigitalphotos.net
  • ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul grădina arbusti