x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Gratarul nostru cel de toate zilele...

Gratarul nostru cel de toate zilele...

12 Apr 2007   •   00:00

VIATA LA TARA
Focul lui Prometeu pus sub carne
VIATA LA TARA
Focul lui Prometeu pus sub carne

Intr-o majoritate elocventa, nutritionistii sunt de acord cu necesitatea de a manca si carne noi, oamenii. Steagul vegetarian flutura din cand in cand pe deasupra speciei si semnalul sau trebuie luat in seama ca un avertisment impotriva exceselor. Descoperirea focului si posibilitatea de a supune carnea unui tratament termic au avut un rol decisiv in evolutia umanitatii. Poate cea mai tentanta invitatie, pe orice meridian al globului, este "veniti la un gratar". Si la romani iesirea in peisaj combinata cu fumul de friptura, carnati si mititei are o veche traditie. Cei care au reusit in ultimii ani sa-si cumpere sau sa-si construiasca o casa inconjurata de un petic de curte nu uita sa plaseze gratarul undeva, intr-un colt bine stabilit.

Mobil sau fix?

Prima intrebare pe ti-o pui atunci cand te gandesti la viitorul tau gratar este daca sa construiesti unul in locul ce ti se pare cel mai potrivit sau sa apelezi la oferta generoasa de pe piata de gratare mobile. La o analiza rapida a celor doua variante se constata ca fiecare dintre ele are, in egala masura, avantaje si dezavantaje. Gratarul zidit este mai costisitor si presupune asumarea riscurilor generate de factorii meteorologici. In schimb, el este atat de incapator cat doreste proprietarul si genereaza in jurul sau o zona interesanta, cu loc de pregatire si de luat masa. Un gratar mobil are dimensiuni limitate si atrage inconveniente de manevrare sau de instalare. Este mult mai ieftin, poate fi dispus oriunde credem de cuviinta in orice moment, poate fi transportat si in afara proprietatii. Pentru unii, a face un gratar de calitate este o adevarata arta, prepararea anterioara a carnii, cantitatea si taria jarului, momentul cel mai potrivit de a scoate friptura de sub foc fiind tot atatea motive de mandrie.

Probleme de nutritie

Principiul fundamental de nutritie este alimentatia echilibrata, care sa contina in proportii juste substantele nutritive si biologice active de baza, adica proteine, grasimi, glucide, vitamine si substante minerale. Acest tip de alimentatie asigura corelatii fiziologice favorabile intre componentii esentiali si substantele nutritive si regleaza actiunea substantelor minerale asupra manifestarilor biologice din organism.

Exista pericole reale?

Studii de specialitate confirma faptul ca la popoarele caracterizate cu consumuri mari de carne pe cap de locuitor apar, in mod statistic, probleme medicale reale. Cele mai criticate efecte sunt obezitatea (care genereaza un lant intreg de disfunctii fiziologice) si imbatranirea prematura (un exemplu adesea amintit fiind populatiile de eschimosi). Unele subproduse toxice care se instaleaza in compozitia carnii in timpul sacrificarii animalelor (din cauza stresului) sunt considerate la originea cancerului sau a bolilor cardiovasculare. La un regim alimentar echilibrat, proteinele de origine animala, sursa a echilibrului optim pentru aminoacizi, trebuie sa constituie nu mai mult de 55% din cantitatea totala a ratiei zilnice. In zonele cu clima temperata, grasimile trebuie sa acopere 33% din valoarea energetica necesara in 24 de ore unui adult activ.

SFAT
Consumul de carne, mai cu seama de carne prajita pe gratar, trebuie dramuit cu atentie in functie de varsta, sex, tip de activitate si mod general de viata. Copiii si persoanele de varsta inaintata se inscriu in alt regim decat adultii activi, care depun (eventual) eforturi constante si intense. Un sportiv de performanta va avea nevoie de mai multa carne decat un bibliotecar, iar unui prescolar nu i se poate da o friptura de dimensiunile recomandate unui adolescent. Foarte importanta sunt si calitatea carnii consumate, continutul de grasimi, gradul de prospetime
×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul