x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Gravide, atentie la cosmetice!

Gravide, atentie la cosmetice!

05 Mai 2006   •   00:00

Se spune ca femeia e mai frumoasa cand are pruncul in pantec. Dar si gravidele se vor mai frumoase: fara celulita, cu bucle permanente... Gresit! Pentru ca multe proceduri sau produse cosmetice pot afecta fatul.

Cat este insarcinata, femeia este mai frumoasa decat oricand, se spune. Si chiar daca n-ar fi asa, gravida poate recurge la trucuri pentru infrumusetare. Cu precautie insa, caci exista produse cosmetice care pot influenta negativ dezvoltarea bebelusului.

Asupra cosmeticelor interzise gravidei ne avertizeaza dr. Viviana Iordache, medic primar dermatolog la Miko Palace. Despre vopseaua de par, multe femei cred ca amoniacul si perhidrolul din continutul ei se absorb prin pielea capului si afecteaza bebelusul. Substantele nu pot ajunge la fat in acest fel, ne spune dr. Viviana Iordache. Nocivi pentru el sunt vaporii ce se degaja in timpul vopsitului sau permanentului. Ei pot afecta sistemul nervos al fatului. "Nu exista studii care sa dovedeasca nocivitatea vopselei asupra fatului. Dar, din precautie, gravida ar trebui sa se vopseasca numai o data in primul trimestru de sarcina si sa nu stea mai mult de 20-30 de minute in vaporii degajati de produsul cosmetic", ne sfatuieste dr. Viviana Iordache. Dupa primele trei luni, fatul este format si nu va mai fi afectat de vapori, iar gravida se poate vopsi lunar. In ce priveste permanentul, el este contraindicat in sarcina. Nu doar ca este nociv, dar din cauza hormonilor specifici sarcinii, el nu va prinde la femeia gravida.

Tratamente interzise

Ingrijirea fetei este si ea diferita in sarcina. Desi nu exista studii in acest sens, medicii nu recomanda gravidelor acidul retinoic, ce intra in compozitia unor creme antiacnee si antirid. Restrictia este valabila in special in primele trei luni de sarcina, avertizeaza dr. Viviana Iordache. Gravidele care incep sa retina apa, sa ia in greutate sunt tentate sa faca tratamente corporale. Dar ele trebuie sa tina seama ca, in general, cremele si fiolele pentru aceste tratamente contin cafeina, care este daunatoare fatului. Ele contin, de asemenea, activatoare ale circulatiei sangelui, ce pot provoca o tahicardie bebelusului. Si unele vitamine din aceste creme sunt nocive. Este cazul vitaminei A, administrata pe cale orala pentru celulita si acnee. Este dovedit ca ea poate provoca fatului displazie osoasa.

Ceai verde de iedera

EVITATI! In timpul sarcinii nu este cazul sa apelam la schimbari majore, de tipul suvitelor sau permanentului, ce presupun expunerea la vapori pe o perioada mai lunga. In ce priveste cosmeticele, verificati cu atentie etichetele si nu cumparati niciodata un produs ce nu afiseaza ingredientele.
Cremele anticelulitice pot fi inlocuite cu drenante sau diferite extracte de ceai verde, iedera. Dar cele mai bune optiuni raman masajul si gimnastica pentru mentinerea siluetei, ne recomanda dr. Viviana Iordache. In cazul aparitiei acneei, ca urmare a productiei crescute de testosteron din timpul sarcinii, medicii apeleaza la substante care nu sunt nocive pentru fat, precum preparate cu zinc sau vitamina C, aplicate local. Insa tratamentul amelioreaza foarte putin acneea si nu are succes deplin decat dupa nastere, avertizeaza dr. Viviana Iordache. Nici epilarea definitiva cu laserul sau cu lumina intens pulsata nu ii este recomandata gravidei. Metodele clasice de epilare raman singura solutie.

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul viviana iordache