x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Gravidele au liber la vaccin

Gravidele au liber la vaccin

19 Apr 2006   •   00:00

Femeia insarcinata are numeroase probleme de care trebuie sa aiba grija: sa nu faca prea mult efort, sa manance sanatos si pentru ea, si pentru copil, sa fie atenta ce medicamente ia, sa efectueze serii intregi de teste pentru a se convinge ca micutul se va naste sanatos. Acum, in sezonul rece, mai apare o problema: cum sa se protejeze de raceala si gripa. Sarcina produce modificari in sistemul imunitar al femeii si, de aceea, gravida se incadreaza in grupa celor predispusi riscului de complicatii in cazul contractarii virusului gripal. In fiecare an, intre 5% si 22% dintre femeile insarcinate au probleme din cauza acestui virus. Ce trebuie sa stie viitoarele mamici pentru a nu pune in pericol in nici un fel viata bebelusului? Este sau nu recomandat vaccinul antigripal femeilor insarcinate?

RISCURILE GRIPEI

Cu toate ca efectele virusului gripal asupra sarcinii si a fatului sunt dificil de observat, un studiu amplu a scos la iveala ca, daca o femeie insarcinata contracteaza virusul gripal in ultimul trimestru de sarcina, riscul ca bebelusul ei sa prezinte la nastere complicatii cardiorespiratorii creste de 4,7 ori. In plus, bebelusul s-ar putea naste cu afectiuni grave ale inimii. Alte studii au mai dovedit ca, daca mama are gripa in timpul sarcinii, creste si riscul infectiilor fatului. Iar infectiile gripale au efecte mai grave in cazul bebelusilor de 0-6 luni decat la varste mai mari. In unele cazuri, aceste infectii ii pot fi chiar fatale nou-nascutului. Insa specialistii neonatologi subliniaza ca toate aceste efecte negative ale gripei apar rar, dar sunt mai frecvente in cazul femeilor a caror sarcina prezinta complicatii.

CAMPANII DE VACCINARE

Solutia? Vaccinul antigripal. Pana in prezent, nu a fost raportat nici un efect advers al vaccinului nici asupra femeii insarcinate, nici asupra evolutiei sarcinii sau a bebelusului. Unele cercetari au monitorizat sapte ani starea de sanatate a copiilor ale caror mame au fost vaccinate in timpul sarcinii, fara sa se descopere nici un rezultat negativ asupra sanatatii micutilor. In concluzie, indiferent daca sarcina prezinta sau nu complicatii, pentru a se asigura de sanatatea bebelusului lor, viitoarele mamici ar trebui sa se vaccineze antigripal.

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul