x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Iarna blanda cu masti hidratante

Iarna blanda cu masti hidratante

29 Apr 2006   •   00:00

Dusmanul de temut al tenului este iarna. Temperaturile scazute favorizeaza deshidratarea pielii si aparitia unei senzatii de uscaciune. In pericol sunt indeosebi persoanele cu ten uscat, matur sau cu probleme precum acneea, care trebuie sa schimbe produsele cosmetice de peste vara cu unele mai hidratante. Si chiar daca am respectat aceasta conditie, tenul are nevoie de ceva mai mult. De masti periodice blande care sa ajute, pe de o parte, la exfolierea tenului, iar, pe de alta parte, care sa nu ne usuce pielea, ne recomanda dr. Larisa Ionescu-Calinesti.

INGREDIENTE

Ca baza pentru o astfel de masca trebuie sa se foloseasca faina de ovaz si de orez, in locul argilei, care este contraindicata uscaciunii pielii, intrucat absoarbe rapid sebumul de la suprafata pielii. Mastile trebuie sa contina si un ulei, iar cele mai potrivite pentru sezonul rece sunt uleiurile de migdale si de jojoba. Pentru a combate uscaciunea trebuie sa adaugam si fructe, iar cele care hidrateaza puternic tenul sunt bananele si avocado. Dr. Larisa Ionescu-Calinesti, medic specialist medicina interna, cu specializare in api-fitoterapie, de la Centrul National de Acupunctura si Homeopatie, ne recomanda o masca obtinuta dintr-o cana cu faina de ovaz, doua linguri cu faina de orez, la care se adauga patru linguri cu iaurt natural, o lingurita cu miere si o lingurita cu ulei esential (migdale, susan, jojoba, samburi de caise), un sfert de banana sau de avocado, trei picaturi cu ulei esential de musetel sau de lavanda. Faina de ovaz poate fi procurata din fulgi de ovaz pisati, iar daca nu gasiti faina de orez, puteti renunta la acest ingredient. Masca se aplica de trei ori pe saptamana, iar amestecul poate fi pastrat la frigider in conditii optime.

VAPORIZARI. In anotimpul friguros, dr. Larisa Ionescu-Calinesti recomanda curatarea tenului, indiferent de tip, prin vaporizari cu ulei esential de musetel, lavanda, santal. Se fierbe apa intr-un vas, se pun cateva picaturi cu ulei (unul din cele trei), apoi se ia vasul de pe foc si se expune fata la aburi.

LOTIUNI. Nu este suficient sa aplicam periodic masti pentru a proteja tenul iarna. Ingrijirea zilnica este si ea foarte importanta. Lotiunile tonice trebuie inlocuite iarna cu unele fara detergenti sau alcool, intrucat acestea accentueaza uscaciunea pielii. Dr. Larisa Ionescu-Calinesti recomanda o lotiune tonica obtinuta din musetel. Peste doua linguri cu musetel se pune o cana cu apa fiarta (250 ml), se lasa la racit, iar cu lotiunea astfel obtinuta se curata zilnic tenul. Pentru un ten cu probleme sunt bune lotiunile cu galbenele, care au efect calmant si cicatrizant.

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul