x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Isihasm si legume

0
11 Oct 2006 - 00:00
CAIET DE RETETE
Intre isihasm si mancarurile din legume este o legatura esentiala. Am aflat-o din nenumaratele calatorii pe la lacasurile sfinte, de la monahi si preoti mireni, dar si din lecturile teologice. Isihasmul este un curent mistic al ortodoxiei crestine, gandit teologic de Grigorie Palama. Mitropolitul Serafim spunea ca isihasmul este una dintre caracteristicile poporului roman. In secolele XIV-XVIII s-au facut simtite natura si simtirea isihasta de la calugari si pana la domintorul Neagoe Basarab.

Desi elementul central al isihasmului este "rugaciunea inimii" ("Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ma pe mine pacatosul") - metoda de rugaciune, prin care monahii care o practicau se retrageau in locuri singuratice si, prin concentrarea mintii ajungeau sa vada lumina dumnezeiasca, realizand astfel o mare apropiere de Dumnezeu - alimentatia celor care se roaga este foarte importanta. Alaturi de rugaciune si viata curata, postul este un gest sacru al ascezei disciplinei religioase. Parintele Ghelasie Gheorghe vorbeste despre necesitatea unei alimentatii bazata pe "hrana vie", referindu-se aici la fructe si legume, trecand usor de la mancarea fiarta la cea semifiarta si apoi la cea nefiarta.

De pe meleaguri valcene am cules retete cu legume, pentru hrana materiala, dar si spirituala a domniilor voastre, cititori crestini!

FASOLE VERDE CU MASLINE

  • INGREDIENTE: un kg de fasole, o ceapa mare, 4 rosii, doi ardei grasi, 250 g masline, 3 linguri cu ulei, patrunjel verde, sare si piper, dupa gust.
  • PREPARARE: Fasolea se curata, se spala bine si se pune in apa fierbinte cu sare, sa se opareasca. Ceapa, curatata, se taie marunt si se caleste intr-o tigaie cu putin ulei, bine incins. Se transfera ceapa calita intr-un vas, se adauga o cana cu apa calda si fasolea. Se acopera vasul cu un capac si se lasa pe foc pana ce fasolea este bine fiarta. Rosiile se curata de pielita si de seminte si se taie marunt. Ardeii se curata de cotor, li se scot semintele si se taie marunt. Maslinele se dau intr-un clocot intr-un vas si dupa racire se scobesc de samburi. Peste amestecul de fasole fiarta si ceapa se adauga rosiile, ardeii si maslinele, adaugandu-se sare si piper, dupa gust. Se introduce vasul in cuptorul bine incins si se lasa circa un sfert de ora. Se lasa apoi sa se raceasca. Se serveste rece, presarata cu patrunjel fin taiat.
  • TELINA CU NAUT

  • INGREDIENTE: un kg telina, 500 g naut, 3 cepe, 6 catei usturoi, sucul de la o lamaie, 8 linguri cu ulei de masline, menta verde.
  • PREPARARE: Telina curatata si taiata cubulete se rumeneste intr-un vas cu ulei, incalzit dinainte. Se scoate si in acelasi vas se caleste ceapa, pana cand aceasta isi schimba culoarea. Se toarna deasupra nautul, decojit si inmuiat in prealabil in apa, si telina. Dupa ce da intr-un clocot, se adauga menta taiata marunt si usturoiul pisat. Cand este aproape gata, se adauga si sucul de lamaie. Se serveste rece, cu rondele de lamaie.

    ROSII UMPLUTE CU CIUPERCI

  • INGREDIENTE: 10 rosii mijlocii, 200 g ciuperci, un pahar cu smantana, verdeata tocata, un galbenus, doua linguri cu unt, zeama de lamaie, sare si piper macinat, dupa gust, praf de chilli. PREPARARE. Se spala rosiile, se golesc de miez, se sareaza putin si se lasa sa se scurga, cu gura in jos. Se spala ciupercile in mai multe ape, se tatie felii subtiri, se stropesc cu zeama de lamaie si se pun sa scada, pe foc mic, cu o lingura cu unt, sare, piper macinat si verdeata tocata. Se ia cratita de pe foc, cand s-a racit bine, se amesteca cu galbenusul crud. Cu compozitia rezultata se umplu rosiile, care se asaza intr-o forma bine unsa cu unt. Se acopera cu smantana si se lasa, in cuptorul incalzit dinainte, la foc mediu, aproximativ o jumatate de ora. Printre ele se pune miezul scobit. Se pun pe platoul de servire, iar in sosul din tava se mai adauga piper, dupa gust. Se poate adauga si putin praf de chilli. Se servesc calde, acoperite cu sosul de rosii si smantana.

    CHIFTELUTE DE VINETE

  • INGREDIENTE: 3 vinete mari, 3 oua, 3 linguri cu faina de grau, 3 linguri cu ulei de masline, piper alb si sare, iaurt sau smantana; pentru sos: 500 g rosii, o ceapa, o lingurita cu zahar, sare si piper alb proaspat macinat.
  • PREPARARE: Se coc vinetele, se scurg si se curata. Se toaca si se amesteca bine cu ouale, faina, piperul si sarea. Din compozitie se fac piftele. Se prajesc pe ambele fete, in ulei bine incins. Se scot si dupa ce se scurg bine se asaza pe platou. Se fierb rosiile fara pielite si samburi, se paseaza si se amesteca bine cu ceapa tocata si prajita in ulei. Se adauga o lingurita cu zahar si se mai lasa pe foc trei clocote, la flacara mica, pana ce se ingroasa. Sosul fierbinte se toarna peste chiftelute. Se servesc imediat, acoperite cu iaurt sau smantana.

    CONOPIDA PANE

  • INGREDIENTE: o conopida de marime mijlocie, un pahar cu ulei de masline, un ou, un pahar cu faina, sare, piper, apa, sfecla rosie, andive.
  • PREPARARE: Conopida se desface buchetele si fiecare in parte se spala foarte bine. Se pun la fiert in apa cu putina sare, aproximativ un sfert de ora. Se lasa la scurs. Se amesteca bine cu oul batut cu faina, piper, sare, ulei de masline si o jumatate de pahar cu apa. Dupa ce s-a omogenizat perfect, prin acest amestec se trec bucatile de conopida. Se pun la prajit in ulei incins, avand grija sa se intoarca pe toate partile, spre a se rumeni uniform. Se serveste cu garnitura de sfecla rosie si cu andive.

    SUFLEU DE PRAZ

  • INGREDIENTE: 10 tulpini de praz, o cana cu orez, o lingura cu faina de grau, 3 oua, 3 linguri cu unt, 100 ml lapte, sare, piper, pesmet.
  • PREPARARE: Partea alba a prazului se taie bucati ceva mai mari si se opareste in apa fiarta cu sare, aproximativ douazeci de minute. Se scoate, se lasa sa se scurga bine de apa si se toaca marunt. Se topeste untul intr-o tigaie si se adauga bucatile de praz. Se toarna deasupra faina in ploaie si, treptat, incorporandu-se pe masura ce este turnat laptele caldut. Se adauga, rand pe rand, omogenizandu-se bine. Se sareaza si se pipereaza. Se adauga albusurile batute spuma. Se unge o tava cu putin unt si se presara foarte putin pesmet. Se lasa in cuptor, la foc mediu, aproximativ zece minute. Se serveste imediat ce este gata.

    PILAF DE LEGUME AMESTECATE

  • INGREDIENTE: 50 g unt, o ceapa mare, 3-4 catei de usturoi, o lingurita de sofran, 200 g conopida, taiata cubulete, un ardei verde, 100 g morcovi taiati felii subtiri, 200 g orez, 50 g naut, 50 g porumb dulce, o lingurita cu sare, 500 ml apa, o lingurita seminte de coriandru, 6 nucsoare verzi, 6 boabe de piper, o lingurita seminte de chimen, o foaie de dafin, doi chilli rosii uscati, o salata verde.
  • PREPARARE: In untul topit la foc potrivit se prajesc usturoiul si ceapa, timp de cinci minute. Se adauga condimentele rasnite impreuna cu sofranul si se lasa doua minute la foc moale, agitandu-se mereu. Se adauga conopida, ardeiul verde si morcovii, lasandu-se aproximativ doua-trei minute, agitandu-se vasul. Se adauga orezul si se mai lasa doar doua-trei minute, agitand continuu. Se serveste cald, cu salata verde.

    TOCANITA CALUGAREASCA

  • INGREDIENTE: 100 g ciuperci, doua cepe, o cana cu ulei, doua vinete, 3 ardei grasi, 3 rosii descojite, verdeata, smantana, boia de ardei iute, usturoi, sare si piper boabe.
  • PREPARARE: Se coc vinetele si ardeii pe o tabla deasupra flacarii aragazului, se curata de coaja si se lasa sa se scurga. Se taie felii subtiri. Separat, se calesc in ulei cepele tocate marunt. Se adauga ciupercile, spalate si taiate felii. Se fierb o jumatate de ora, la foc slab. Se adauga rosiile, descojite si taiate felii subtiri peste ciuperci, se lasa cateva minute impreuna, apoi li se adauga vinetele si ardeii. Se toaca peste amestecul omogenizat cativa catei de usturoi, se adauga boia iute de ardei, dupa gust si se toarna deasupra o cana cu apa calda. Se sareaza si se pipereaza dupa gust. Se lasa sa scada in cuptor. Se serveste fierbinte, cu smantana si verdeata tocata deasupra si mamaliguta calda.
  • Citeşte mai multe despre:   arhiva jurnalul,   sare,   minute,   ulei,   piper,   verde,   ceapa,   roşii,   lasa,   ingrediente,   smantana,   preparare

    Serviciul de email marketing furnizat de