x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Izolarea fonica a parchetului

Izolarea fonica a parchetului

12 Apr 2007   •   00:00
LA BLOC, DAR ALTFEL
Solutie de antifonare a pardoselilor laminate

Parchetul laminat este avantajos ca pret, se monteaza rapid si usor, chiar si de neprofesionisti. Dar are si dezavantaje, iar unul dintre acestea este acela ca propaga zgomotele. La bloc deranjul il simte si vecinul, iar la casa, zgomotele se aud dintr-o camera in alta. Aceasta problema a fost sesizata de specialisti, iar firmele producatoare de materiale izolante au inceput sa caute solutii eficiente. Compania germana Selit chiar s-a specializat in producerea de materiale cu rol de izolant fonic destinate parchetului laminat. Aceste materiale sunt inovatoare, pentru ca sunt subtiri, rezistente si impiedica foarte bine propagarea zgomotelor, dar asigura si rolul de bariera de vapori.

CAUZA PROPAGARII ZGOMOTELOR

Cei de la Selit au studiat modul in care se produc si se propaga zgomotele. Astfel, in urma studiilor au constatat ca suprafata rigida a parchetului laminat favorizeaza amplificarea zgomotelor, mai ales atunci cand intre lamele si sapa exista zone neizolate corespunzator. Adica locuri unde folia subtire folosita de obicei lasa ca parchetul sa vina in contact direct cu sapa, fie din cauza faptului ca se strange, se taseaza sub greutatea mobilei, fie ca nu este uniform pozitionata sub parchet. De asemenea, s-a constatat ca prezenta cavitatilor sau a spatiilor libere dintre lamele sunt alte cauze de producere a zgomotelor. Daca se depaseste valoarea de 20-22 de decibeli, zgomotul este considerat deranjant, adica se aude, mai ales cand acesta se produce in apartamentele de bloc. De aceea, produsele izolante fonic sunt considerate perfomante daca reusesc sa mentina sub aceasta valoare nivelul zgomotelor produse de mers sau de impactul cu diverse obiecte pe suprafata parchetului laminat.

TIMPACTUL SUPARATOR

Studiile au aratat ca zgomotele de la nivelul pardoselilor se propaga mult mai intens pe verticala (de sus in jos) decat pe orizontala. De aici si inconvenientele fonice provocate vecinilor de bloc aflati dedesubt. Specialistii in acustica clasifica zgomotele, atunci cand ele se produc intr-un spatiu inchis, in zgomote de impact (cu o suprafata) si zgomote aeropurtate (produse in aerul dintr-o incapere). In domeniul pardoselilor zgomotele de impact sunt cele mai agasante (spre exemplu, mersul cu pantofi cu toc).

MATERIALE INOVATOARE

Pana acum se folosea pentru izolarea fonica a parchetului laminat o folie subtire de polietilena sau folie de plastic, care servea si ca bariera antivapori (care sa impiedice umezeala sa tranziteze diversele straturi ale unei constructii). Cei de la Selit produc panouri pliante cu folie de aluminiu, deci si izolant fonic, termic, dar si bariera antivapori. Ei recomanda pentru fiecare tip de parchet un anume gen de izolant fonic.

STANDARDE IN DOMENIU

Companiile europene din domeniul constructiilor respecta normativele si standardele internationale. Astfel, pentru reducerea poluarii fonice din spatiile inchise firmele serioase amintesc de standardul international BS-EN-ISO 140-8/717-2, care trebuie indeplinit de produsele cu rol de izolant fonic din domeniul constructiilor. Fiecarui tip de material de constructie sau de finisaj ii corespunde un anume tip de izolant. Astfel ca pentru parchet laminat se folosesc anumite materiale izolatoare altele decat pentru mocheta, parchet clasic, ceramica, piatra naturala etc. Pe langa faptul ca materialele izolante asigura discretia fonica si etanseizeaza termic, contribuie si la cresterea duratei de viata a intregii pardoseli. Asta pentru ca stratul culcus (izolantul) permite uniformizarea suprafetelor, iar o suprafata perfect egalizata nu prezinta zone de frecare, de erodare care duc la deteriorare in timp.

  • Pentru parchetul laminat, stratul izolant nu trebuie sa fie mai subtire de 1 mm. De asemena, materialul izolant trebuie sa fie flexibil, nu rigid, astfel incat sa se muleze si sa mascheze micile imperfectiuni de nivelare ale parchetului laminat
  • Compania germana a dezvoltat o serie complexa de produse izolatoare. Astfel exista game destinate parchetului laminat montat fara adeziv, cu adeziv, dar si pentru parchetul laminat care se preteaza pentru o pardoseala incalzita (cu sistemul de tuburi montat sub parchet)
  • Inovatia materialelor germane consta in rolul multiplu pe care il indeplinesc. Ele sunt deopotriva izolatoare fonice, termice, dar si bariera contra vaporilor, ceea ce elimina folosirea altor materiale suplimentare
  • foto: Selit
  • ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul parchetului laminat izolant