x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Lanuri de proteine, fier si zinc

0
29 Apr 2006 - 00:00
Cercetatorii americani au descoperit un mod natural de a creste cantitatea de proteine, zinc si fier dintr-un soi nou de grau. Este ideea principala a unui recent studiu aparut in publicatia Science.

COMPOZITIA

Jorge Dubcovscky, cercetator in domeniul geneticii plantelor la Universitatea din California, si colaboratorii lui de la Universitatea din Haifa (Israel) au identificat un soi de grau stravechi care are avantajul ca prezinta o gena ce imbunatateste considerabil compozitia nutritionala a granelor.

Cu ajutorul unor tehnici clasice, echipa lui Jorge Dubcovscky a reusit sa introduca pretioasa gena in soiurile mai noi de grau, cu scopul de a obtine varietati superioare de grau cu un continut de 10%-15% mai mare de nutrienti, dar avand totusi savoarea inconfundabila a graului. "Noi suntem capabili de a produce un soi de grau cu un continut superior de proteine, fier si zinc comparativ cu cel al graului cultivat in mod curent", sustine Jorge Dubcovsky. Potrivit aceluiasi cercetator, daca este cultivat in tarile in curs de dezvoltare sau daca este distribuit in cadrul ajutoarelor alimentare populatiilor acestor tari, acest soi de grau poate fi o sursa valoroasa de nutrienti pentru acestea. La ora actuala, in lume, graul este una dintre cele mai consumate cereale. Graul reprezinta aproximativ 20% din caloriile consumate.

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, in prezent, doua miliarde de persoane au o alimentatie lipsita de zinc si fier si peste 160 de milioane de copii sub 5 ani au un aport proteic insuficient. Din punct de vedere al caracteristicilor botanice, noua generatie de grau nu prezinta diferente majore comparativ cu soiurile clasice. Aceasta gena permite o mai buna folosire a plantei. In sensul ca proteinele, zincul si fierul existente in acea portiune a plantei care nu era utilizata migreaza spre acea zona a plantei care este comestibila, explica Jorge Dubcovsky. Totusi, cine isi imagineaza ca aceasta descoperire va pune punct foametei in lume trebuie sa tina seama de declaratiile lui Jorge Dubcovsky menite sa tempereze sperantele. "Nu sunt atat de naiv. Cred, in schimb, ca ne indreptam spre o directie buna, care ar putea sa ne ajute sa eradicam acest flagel."
Citeşte mai multe despre:   arhiva jurnalul,   grău

Serviciul de email marketing furnizat de