x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Laser detector de virusuri

Laser detector de virusuri

04 Mai 2006   •   00:00

In curand va fi posibila depistarea unui virus in cateva minute, si nu neaparat la spital. Aceasta este promisiunea unor oameni de stiinta care au inventat un aparat-prototip capabil sa detecteze virusuri pe baza unei probe biologice.

In curand va fi posibila depistarea unui virus in cateva minute, si nu neaparat la spital. Aceasta este promisiunea unor oameni de stiinta de la Universitatea din Twente (Olanda), care au inventat un aparat-prototip capabil sa detecteze virusuri pe baza unei probe biologice (sange, saliva, mucoase). Aparatul portabil emite o raza laser care citeste "codul de bare" al agentului infectios. Astfel, virusul genereaza pe ecranul aparatului un semnal optic specific.

Raza laser este orientata catre patru canale optice incluse in aparat. In fiecare canal se gasesc anticorpi specifici ai mai multor tipuri de virusuri. Daca unul dintre virusuri este prezent in proba biologica analizata, el se va fixa pe anticorpii sai. Scanand cele patru canale, laserul genereaza pe ecran un semnal optic, care confirma sau nu prezenta virusului.

Experiment

Aurel Ymeti si colegii sai au testat aparatul pe virusul herpetic si au publicat rezultatul in publicatia Nano Letters. "Tehnica noastra este mai buna decat metodele traditionale in depistarea virusurilor. Prototipul cu laser ofera rapid rezultatul (in cateva minute) si este foarte usor de utilizat", a precizat cercetatorul olandez.

In cazul virusului care provoaca herpesul, depistarea a fost posibila chiar si in conditiile unor concentratii scazute in sange (850 de particule virale pe mililitru). Potrivit lui Aurel Ymeti, "datorita sensibilitatii crescute, aparatul poate identifica infectiile virale in stadii mult mai precoce decat s-ar putea realiza cu testele clasice". Prima versiune comerciala a aparatului va fi disponibila peste doi-patru ani. Nu se stie cat va costa atunci, insa pretul actual al detectorului de virusuri este, cu certitudine, 4.000 de euro.

PROIECT. Virusologul Jean-Claude Manuguerra (Institutul Pasteur, Paris) spune ca acest aparat este "provocator si interesant, dar pacat ca nu poate detecta decat virusuri deja identificate". Cercetatorii olandezi prevad insa imbunatatirea performantelor aparatului pentru a largi gama virusurilor detectabile. "Am demonstrat eficienta dispozitivului in laborator, iar in colaborare cu compania olandeza Paradocs Group vom continua testarea unor noi probe biologice prelevate de la pacienti", a dat asigurari Aurel Ymeti.

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul virusuri