x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Leasingul imobiliar

Leasingul imobiliar

01 Mar 2007   •   00:00
AFLA CE E NOU
Posibilitatea achizitionarii unei locuinte este una care pentru cei mai multi are sansele de izbanda mult diminuate de prea bine cunoscuta conjunctura de factori: preturi nejustificat de mari si conditii "greu de suportat" impuse de banci. Pe acest fond, orice noutati sau modificari ce privesc aceasta problema sunt demne de analizat si de luat in seama. Este motivul pentru care am ales sa va punem la dispozitie cateva lamuriri privitoare la leasingul imobiliar, urmand ca dumneavoastra sa va documentati mai bine asupra lui prin adresarea de intrebari catre diferitele institutii bancare care il au in portofoliu.

Lamuriri importante

Potrivit Legii leasingului, operatiunile de leasing sunt acelea prin care o parte denumita locator/ finantator transmite pentru o perioada determinata dreptul de folosinta asupra unui bun, al carui proprietar este, celeilalte parti denumite locatar/utilizator, la solicitarea acesteia din urma, contra unei plati periodice, denumita rata de leasing. La sfarsitul perioadei de leasing, locatorul/ finantatorul se obliga sa respecte dreptul de optiune al locatarului/utilizatorului de a cumpara bunul, de a prelungi contractul de leasing fara a schimba natura leasingului ori de a inceta raporturile contractuale.

Intocmai cum se intampla si in cazul unei chirii, in prim planul operatiei de leasing sta utilizarea obiectelor inchiriate, si nu proprietatea asupra lor, utilizatorul dobandind asadar dreptul de folosinta asupra bunului care ramane insa in proprietatea finantatorului/locatorului (societatea de leasing). In asta consta si diferenta cea mai importanta dintre leasingul imobiliar si un credit imobiliar, in cazul acestuia din urma proprietar al bunului fiind persoana care achizitioneaza imobilul respectiv cu banii ce au facut obiectul creditului.

Avantaje si dezavantaje

Riscul in cazul leasingului imobiliar decurge din faptul ca societatea de leasing ramane proprietar al imobilului pana in momentul platii de catre utilizator a valorii reziduale, iar acest risc este reprezentat de falimentul societatii de leasing. In cazul falimentului societatii de leasing, imobilul, aflandu-se in patrimoniul societatii respective de leasing, va putea fi urmarit de creditorii societatii.

Referitor la documentele solicitate efectiv de catre fiecare societate de leasing, acestea sunt diferite in functie de politica acestora si, in orice caz, sunt mai putin stricte decat in cazul creditului imobiliar si datorita faptului ca, in cazul operatiunilor de leasing, societatea de leasing ramane proprietarul bunului pe tot parcursul contractului de leasing. Codul Fiscal prevede ca transmiterea folosintei bunurilor in cadrul unui contract de leasing constituie prestare de servicii cuprinsa in sfera de aplicare a taxei pe valoare adaugata. Prin urmare, prin Codul Fiscal este instituita regula aplicarii taxei pe valoarea adaugata operatiunilor de leasing. De la data de 1 ianuarie 2007, potrivit prevederilor Codului Fiscal, aceste operatiuni sunt scutite de TVA, deci ratele de leasing ar trebui sa fie mai mici.

Dupa 1 ianuarie 2007

Prin modificarile aduse Codului Fiscal, de la aceasta data a fost instituita o exceptie de la regula aplicarii taxei pe valoarea adaugata operatiunilor de leasing. Astfel, potrivit articolului 141 alin. 2 punctul e) din Codul Fiscal, operatiunile de leasing de bunuri imobile sunt scutite de TVA incepand cu data de 1 ianuarie 2007. Ca o concluzie, dupa data de 1 ianuarie 2007 pot exista urmatoarele situatii:
  • contracte de leasing imobiliar incheiate dupa data de 1 ianuarie 2007 - pentru care nu se va plati taxa pe valoare adaugata;
  • contracte de leasing imobiliar incheiate valabil anterior datei de 31.12.2006 inclusiv si care se deruleaza si dupa data aderarii - pentru care se va plati taxa pe valoare adaugata, iar baza de impozitare va cuprinde principalul, nu si dobanda;
  • contracte de leasing incheiate anterior datei de 31.12.2006, inclusiv in cazul carora partile au convenit (dupa data de 1 august 2006) prelungirea perioadei leasingului dupa data de 01.01.2007 - pentru care se va plati taxa pe valoare adaugata, iar baza de impozitare va cuprinde principalul si dobanda.

    Un dezavantaj este acela al platii taxelor de timbru si timbru judiciar. In Legea leasingului se prevede ca taxele de timbru si timbrul judiciar, datorate in cazul incheierii unui contract de vanzare-cumparare la sfarsitul contractului de leasing, ca urmare a exprimarii optiunii utilizatorului, se vor calcula in functie de valoarea reziduala a bunului, astfel cum este definita la art. 2 lit. c). Pe de alta parte, se plateste taxa de timbru si pentru primul contract de vanzare-cumparare, incheiat intre finantator si furnizorul bunului

  • Foto: DREAMSTIME
  • ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul cazul leasing imobiliar