x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Legenda cu sos de rosii

Legenda cu sos de rosii

03 Aug 2005   •   00:00
GURMANDUL IN BUCATE
Exista o legenda care spune ca pastele tagliatelle ilustreaza de fapt suvitele blonde ale unei "signiora" din Italia. Bucatarul-sef al curtii a inventat aceste paste atunci cand a intalnit-o pentru prima data. In ziua nuntii ei, maestrul i-a facut cadou o farfurie de tagliatelle. Buclele frumos aranjate s-au transformat in imaginatia lui intr-un nou model de paste. Aceasta se intampla in secolul al XV-lea. Totusi, multi dintre istorici sustin ca tagliatelle existau in Italia cu mult timp inainte de Renastere. Fiind niste paste de casa, facute cu ou, pot fi servite cu o varietate de sosuri. Traditional insa este sosul gros facut din carne de vita, de porc sau de iepure, sosul Pesto sau cel cu smantana. Sosul pe baza de carne se poate obtine in diverse moduri.

RETETA. Daca aveti o masa cu multi invitati, puteti prepara sos din carne de vita, vitel si porc. Intr-o cratita mare puneti jumatate de pahar cu ulei de masline si 50 g unt. Asezati vasul pe foc, sa se incalzeasca. Adaugati trei cepe si o telina tocate marunt, un morcov taiat cubulete. Prajiti legumele pana se inmoaie si devin aurii. Intr-un bol amestecati jumatate de kilogram de tocatura de vitel cu 200 grame tocatura de vita si o jumatate de kilogram de tocatura de porc. Puneti acest amestec in cratita de pe foc. Amestecati continuu. Cand carnea si-a schimbat culoarea, adaugati doua pahare cu lapte. Fierbeti aproximativ 15 minute, pana se evapora aproape tot laptele, apoi adaugati un pahar cu vin alb sec si patru linguri cu pasta de tomate. Amestecati bine. Cand sosul a inceput sa fiarba, reduceti focul si fierbeti timp de doua ore. Acest sos bogat in proteine poate fi servit si la alte paste decat tagliatelle.

Cei care nu obisnuiesc sa manance carne pot servi tagliatelle cu sos din ciuperci rosii si parmezan, reteta pe care v-o propunem si noi. Acest tip de paste sunt specifice regiunii Emilia-Romagna, din nordul Italiei, si sunt asemanatoare cu fettuccini, diferenta intre cele doua fiind aceea ca pastele tagliatelle sunt putin mai late decat fettuccini.

TRADITIE. Pregatirea pastelor este o adevarata provocare pentru gospodinele italiene. Nu e prea greu sa prepari un sos pentru paste, dar e mai complicat sa intinzi si sa faci sul foaia de aluat. Ea trebuie sa fie de o grosime uniforma, fara spatii goale. La inceput, aceste paste se preparau doar in bucatariile regale si, dupa ce erau taiate felii egale, erau lasate sa se zvante la soare. Apoi, pentru ele se pregatea un sos dens si erau servite in platouri mari de argint. Doar capetele incoronate ale vremii puteau sa se infrupte din aceasta delicatesa. Cu timpul insa a devenit o mancare la indemana tuturor. Acum ele se gasesc de vanzare in marile magazine din intreaga lume, de aceea gospodinele moderne nu trebuie decat sa gaseasca sosul potrivit. Spre deosebire de alte preparate din paste, in mod traditional, cand mananci tagliatelle, nu te folosesti de lingura. Ai nevoie doar de furculita.

"Viata este o combinatie intre magie si paste" - Federico Fellini, regizor italian

Biografia pastelor

La inceput erau simpli taitei sau macaroane. In timp, pastele au primit cate un nume: tagliatelle, fusilli, farfalle, fettuccini, linguine, penne... In Italia se poate scrie, cu siguranta, o carte de bucate numai cu retete avand ca ingredient de baza pastele. Odinioara, spaghetele se mancau cu... mana. In Napoli, Regele Ferdinand al II-lea a revolutionat eticheta in ceea ce priveste servirea acestui preparat. El si-a amenintat sluga ca o va arde pe foc daca nu inventeaza o metoda civilizata de a manca pastele la banchetele oficiale. Astfel, a fost inventata furculita cu patru dinti, foarte utila pentru pastele lungi. In primele decenii ale secolului al XIX-lea, pastele au devenit unul dintre cele mai populare preparate din lume. Aceasta schimbare de atitudine se datoreaza unui singur ingredient: rosia. In acea perioada, rosiile au inceput sa fie folosite in sosurile pentru renumita mancare italiana.

TAGLIATELLE CU ROSII SI CIUPERCI
Fierbeti 500 g tagliatelle intr-o cratita mare, in apa clocotita, pana se fac "al dente". Scurgeti-le si puneti-le intr-un vas, fierbinti.
Intr-o tigaie mare incalziti doua linguri cu ulei de masline. Adaugati o ceapa tocata si prajiti-o la foc potrivit pana devine aurie. Puneti 400 g rosii tocate si acoperiti 5-6 minute. Apoi adaugati 300 g ciuperci taiate cubulete de marime potrivita. Puneti sare si piper dupa gust, puneti si 6-8 frunze de busuioc si lasati pe foc inca 2-3 minute. La acest sos adaugati 150 ml de vin alb si fierbeti inca 10 minute.
Turnati apoi sosul peste paste, amestecati cu atentie si aranjati-le in farfurie. Serviti imediat cu parmezan dat pe razatoare.

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul paste pastele tagliatelle