x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Liber acces la munca in Marea Britanie

Liber acces la munca in Marea Britanie

de Maria Toader    |    30 Aug 2006   •   00:00
Liber acces la munca in Marea Britanie

Cotidiene britanice scriu ca Roma-nia si Bulgaria au saracit din cauza reformelor cerute de europeni si ca cetatenii lor nu se vor orienta spre piata muncii din Marea Britanie. Mediul de afaceri din Regat face presiuni pentru liberul acces al lucratorilor din aceste tari.

Scandalul "sa trantim usile in nas muncitorilor romani si bulgari dupa 2007" continua, dar sub o alta forma. Daca pana in prezent a starnit aversiunea opiniei publice din Regat fata de cetatenii celor doua state, presa britanica recunoaste ca s-a cam pripit cu aprecierile.

Muncitorii romani si bulgari, deja catalogati drept un "virus" iminent la adresa pietei muncii din Marea Britanie, pot fi mai degraba apreciati ca niste "vinovati fara vina". Pe aceasta idee se concentreaza cotidianul britanic The Guardian, subliniind faptul ca valul de imigranti est-europeni este, mai degraba, o consecinta a politicii europene. In loc sa stimuleze economiile statelor ex-comuniste, reformele economice impuse de Fondul Monetar International (FMI) si de Uniunea Europeana (UE), mai degraba le-au impiedicat sa fie competitive, din cauza "retetelor anti-inflatie impuse" de cele doua organizatii. In plus, noteaza The Guardian, presa occidentala poarta o parte din vina pentru ostilitatea creata fata de cetatenii celor doua viitoare state membre UE. Mass-media din Vest descriu Romania si Bulgaria drept corupte, dar, se intreaba publicatia britanica, in ce masura pot fi catalogate acestea drept mai corupte decat Italia din vremea lui Berlusconi sau Marea Britanie, implicata intr-un scandal recent privind titlurile onorifice?

MOSTENIRE CU REPERCUSIUNI. Atitudinea ostila a opiniei publice britanice este in mare masura o mostenire a Razboiului Rece, mai explica The Guardian. Occidentalii nu realizeaza insa ca statele din Europa de Est ii devanseaza in ceea ce priveste educatia, lucru dovedit prin tinerii premianti din aceste tari. Vocile care cer liber la intrarea in Marea Britanie a muncitorilor romani si bulgari au inceput sa se faca auzite. Un mare numar de oameni de afaceri din Regat au declansat o campanie in favoarea unui acces nerestrictionat, piata muncii a cetatenilor celor doua state est-europene.

Demersul a fost facut de grupul de presiune Business for New Europe (BNE), care sustine ca sutele de mii de muncitori polonezi care au venit in Marea Britanie au crescut productivitatea.

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul Marea Britanie