x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Maini de doamna cu galbenele

Maini de doamna cu galbenele

30 Aug 2005   •   00:00
COSMETICA
Mainile pot trada uneori varsta mai mult decat ridurile de pe fata. O solutie pentru a avea maini frumoase la orice varsta si in orice anotimp sunt plantele cu proprietati emoliente: galbenelele, lumanarica, sunatoarea, nalba-mare. Cremele cu extract din aceste plante activeaza circulatia periferica, previn imbatranirea, au proprietati antioxidante, cicatrizante.

Hidratare

"In casa putem pregati o crema din suc proaspat de flori de galbenele amestecat cu unt, in proportia de o parte suc la zece parti unt. Crema obtinuta se pastreaza la rece si se foloseste zilnic pentru intretinerea mainilor", ne sfatuieste dr. Larisa Ionescu-Calinesti, medic specialist medicina interna, competenta apifitoterapie, de la Centrul National de Acupunctura si Homeopatie. Galbenelele pot fi folosite si sub forma de macerat: frunzele si florile se macereaza 24 de ore in alcool de 90 de grade, apoi se storc si se pun la fiert cu ulei vegetal si ceara de albine. Amestecul se lasa la foc mic o zi intreaga, se strecoara cand este fierbinte si se pune in borcane. Dupa ce s-a racit si s-a intarit, poate fi utilizat ca o crema pentru maini, o data la doua zile.

Frunzele de lumanarica zdrobite si aplicate pe mainile uscate catifeleaza si confera elasticitate pielii, datorita proprietatilor emoliente. Pentru mentinerea elasticitatii pielii si prevenirea ridurilor sunt utilizate, de asemenea, uleiurile din luminita de seara, trifoi rosu, seminte de in, limba-mielului, care contin acid gamalinolenic, dar si sucurile proaspete de pepene galben sau castravete. Decoctul de sunatoare (doua lingurite de flori la 200 de mililitri de apa) si uleiul de sunatoare au si ele proprietati hidratante. Dr. Larisa Ionescu-Calinesti ne avertizeaza insa ca in timpul verii, prin expunerea la soare, preparatele pe baza de sunatoare dau fotosensibilitate, provoaca prurit si eriteme mai ales persoanelor blonde, cu ochii albastri si tenul deschis la culoare.

Creme cu extract de namol

Dupa ce au fost spalate cu apa si sapun, mainile se pot masa cu o crema cu extract de namol. Aceasta hidrateaza pielea, putand fi folosita de doua ori pe zi, dimineata si seara. Pentru a avea maini catifelate, in medicina traditionala sunt recomandati samburii de gutuie. Samburii striviti se pun la macerat in apa rece 24 de ore, apoi se strecoara. Lichidul obtinut se aplica pe piele pentru 15 minute, dupa care se spala cu ceai de musetel. Din radacini de nalba-mare se pregateste un decoct (trei linguri de planta la 250 de mililitri de apa), in care se adauga si o lingura de miere. Se obtine o crema cu proprietati emoliente, cu care se ung mainile o data la doua zile.

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul