x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Medicul cu o mie de foi

Medicul cu o mie de foi

19 Apr 2005   •   00:00

  • de CRISTINA ANDREEA CATANA
  • RETETE CU ADRESA
  • Ceapa este un aliment foarte sanatos, chiar daca foarte multa lume ezita sa il consume. Poate de vina este mirosul care ramane, poate sunt lacrimile pe care ni le provoaca atunci cand o curatam. Insa medical este dovedit ca poate ajuta la tratarea multor afectiuni. Merita sa folosim ceapa verde, fiind mult mai usor de pregatit. La ce ajuta? Lista este foarte lunga, asa incat am selectat cele mai importante beneficii ale acestei legume. In primul rand, contine substante asemanatoare antibioticelor care distrug microbii patogeni si de putrefactie din organism. Apoi, este un puternic stimulent al digestiei, are efect antiarterosclerozic, este folosita pentru stomatite, afte, furunculoze, avand efect asupra stafilococilor. Ceapa mai ajuta si in cazul plagilor congestive, ulceratiilor, degeraturilor, durerilor de urechi sau pentru calmarea nevralgiilor dentare. Si daca nu puteti dormi, o ceapa consumata inainte de culcare va va face sa dormiti ca un copil. Asa ca noi va recomandam cateva retete in compozitia carora intra ceapa, pentru a va putea bucura impreuna cu familia de minunile pe care le poate face.

    CIORBITA NATURISTA
  • Ingrediente: un morcov, o telina, o sfecla mica, 2-3 fire ceapa verde, 1-2 fire usturoi verde, hrean ras, loboda, leustean, stevie, tarhon, patrunjel, marar, un litru de bors, rosii.
  • Preparare: Legumele se rad fin si se taie marunt verdeturile si ceapa. Toate legumele si verdeturile se pun la macerat pana a doua zi intr-un litru de bors proaspat. A doua zi se adauga un litru de apa fiarta si racita, rosii decojite si taiate marunt (sau suc de rosii), sare, piper, cimbru. Se serveste rece sau incalzita la aproximativ 40Ă°. Optional se poate adauga smantana sau iaurt.

    SALATA DE CARTOFI
  • Ingrediente: 600 gr cartofi (de preferinta noi, cu coaja), o telina mare, taiata cuburi, o jumatate de cana ceapa verde, un sfert de cana ciorba de legume, o lingura cu ulei de masline, 3 linguri cu otet aromat, 2 lingurite cu mustar, 3 linguri cu patrunjel verde, sare de mare si piper dupa gust.
  • Preparare:
  • Se fierb cartofii pana cand devin moi. In timp ce fierb cartofii, se amesteca ceapa verde si telina intr-un vas larg si se acopera cu ciorba fierbinte sau apa. Se lasa 10 minute, dupa care se adauga uleiul, otetul si mustarul. Dupa ce s-au fiert cartofii, se scurg bine de apa, se taie in jumatati si se amesteca si cu uleiul. Se adauga apoi patrunjelul, sarea de mare si piperul, dupa gust. Se servesc calzi, cu salata proaspata.

    COLTUNASI
  • Ingrediente: 250 gr faina, doua oua, 150 gr apa, sare, o lingura cu unt, 150 gr de branza telemea sau de burduf, marar si ceapa verde.

  • Preparare:
  • Coltunasii se prepara din aluat fara drojdie. Se adauga apa fierbinte cu putina sare peste faina pusa in forma de vulcan pe o planseta de bucatarie. Apoi se adauga si cele doua oua. Se amesteca si se obtine un aluat consistent pe care il lasam pe planseta, acoperit, timp de 45 de minute. Foaia rulata de aluat se taie in patrate de circa 5 cm. In fiecare patrat adaugam o ligurita cu branza de burduf amestecata cu marar tocat. Se indoaie pe diagonala si se strang bine marginile, asa incat sa obtinem un triunghi. Coltunasii se fierb intr-un vas cu 3 l de apa clocotita, timp de 25 de minute. Stim cand sunt gata pentru ca se ridica la suprafata. Ii scoatem si ii spalam cu apa rece, apoi ii scurgem. Se trec prin ceapa verde, calita cu unt.

    DESPRE CEAPA
    Egiptenii considerau ceapa drept alimentul sacru al zeilor. Cultivarea ei este atestata incepand cu anul 3000 i.Hr. In diferite tari mediteraneene, este confirmata drept ingredient principal si a fost raspandita datorita fenicienilor si grecilor. Acestia din urma, dar si romanii erau mari consumatori de ceapa si de usturoi. Mai mult decat atat, ei il considerau un aliment gustos si cu puternice calitati curative.

    ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul verde ceapa