x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Miere pentru o piele catifelata

Miere pentru o piele catifelata

19 Mar 2006   •   00:00

Mierea are proprietati emoliente, hidratante, tonice, antiiritante. Adica tot ce ii este necesar pielii tale pentru a fi catifelata. Mastile sau cremele cosmetice care contin acest produs al stupului regenereaza pielea.

In mastile cosmetice, mierea de albine se poate asocia cu argila, cu iaurt, polen macinat, ulei de migdale. Se pot adauga, de asemenea, diferite tipuri de faina (de orez, de secara, de grau) sau tarate. Faina si taratele sunt bogate in vitamine din grupul B, care au actiune benefica asupra tesutului cutanat. "Efectul imediat al acestor masti este hidratarea. In momentul in care ne-am aplicat pe fata sau pe corp o masca sau o crema care contine miere simtim cum pielea se inmoaie. Rezultatele sunt mult mai vizibile asupra pielii uscate. Pe tenul uscat, mierea reduce si inflamatiile, si mancarimile", arata dr. biochim. Cristina Mateescu, sef colectiv cercetare apiterapie de la Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Apicultura. Datorita proprietatilor hidratante, mierea intra in compozitia unor sampoane, sapunuri, spumante pentru baie, in creme si emulsii hidratante, in luciul de buze.

Pentru ingrijirea tenului foarte uscat, primavara putem sa ne facem singure o masca dintr-o banana zdrobita si miere. Aplicata dupa baie, aceasta masca reda tonusul pielii, o hidrateaza si previne aparitia ridurilor. Pentru tonifierea pielii de pe corp este potrivita o masca dintr-un amestec de iaurt, tinctura de propolis si miere. Singurul dezavantaj al acestei masti este ca propolisul ingalbeneste putin pielea. Petele galbui pot fi inlaturate insa cu ajutorul oricarei lotiuni usor alcoolizate. "Primavara, tenul nostru este agresat din toate partile. Vantul si praful usuca excesiv tenul si pot determina in acelasi timp o serie de infectii la nivelul epidermei. In aceste conditii, o lotiune sau o crema pe baza de propolis ne poate proteja tenul. Propolisul are proprietati antibacteriene, cicatrizante si antiinflamatorii", sustine dr. biochim. Cristina Mateescu. Datorita proprietatilor antibacteriene, propolisul se numara printre ingredientele unor deodorante si antiperspirante, al sampoanelor antimatreata.

BENEFICII. Produsele care contin polen sau laptisor de matca asigura elasticitatea pielii, au rol revitalizant si puternica actiune antirid. Polenul si laptisorul intra si in compozitia unor balsamuri pentru par, reducand secretia de sebuum de la nivelul pielii capului. Pentru a ne proteja pielea de arsurile solare putem folosi creme pe baza de propolis. Avand si proprietati antiiritante si antibacteriene, propolisul intra in compozitia unor emulsii demachiante si lotiuni. In aproape orice produs cosmetic intra si ceara de albine, care apara pielea de factorii agresivi din mediu.

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul