x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Miere si propolis contra acneei

Miere si propolis contra acneei

18 Oct 2005   •   00:00
COSMETICA
Mierea este unul dintre cele mai folosite ingrediente in mastile pentru ingrijirea tenului. Substantele nutritive din miere redau stralucirea si elasticitatea pielii, hidrateaza si previn imbatranirea tenului. Mastile cosmetice in care se adauga putina miere contribuie la refacerea si mentinerea peliculei protectoare a pielii. Proprietatile usor astringente si antibacteriene recomanda mierea impotriva acneei – in aceste cazuri se foloseste mierea simpla. Mierea ajuta la strangerea porilor in cazul tenului gras.

"Pentru tenurile obosite, cu tendinta de imbatranire, pentru tenurile care au nevoie de hidratare, recomand o masca pregatita dintr-o lingurita cu miere, o lingurita cu polen si o fiola de laptisor de matca. Masca se aplica pe fata 15-20 de minute, apoi se spala cu apa calduta. Daca adaugam polen, trebuie sa avem grija, pentru ca acesta contine niste pigmenti vegetali ce pot patrunde in porii pielii. De aceea, trebuie sa utilizam polen galben sau portocaliu, si nu galben-verzui. Daca vrem sa dam fetei o culoare placuta, putem folosi polen de papadie. Dupa inlaturarea mastii, tenul capata o nuanta placuta, portocalie, nemaifiind nevoie sa folosim fond de ten", arata dr. Cristina Pavel, medic specialist medicina de familie, cu competenta in apifitoterapie si homeopatie, de la Centrul Naturist de Sanatate.

Furuncule


In cazul acneei, furunculelor, mierea se combina cu tinctura de propolis, care are proprietati antibacteriene. In masca – pentru a fi consistenta – se adauga putina ceara; se aplica pe fata pentru 20 de minute. Pentru ca mierea sa isi pastreze toate substantele nutritive, nu trebuie sa o incalzim la mai mult de 40 de grade Celsius inainte de a o incorpora in masca. Tot pentru tratarea furunculelor poate fi pregatita si o masca astringenta dintr-o lingura cu miere si o lingurita cu suc de lamaie. Masca trebuie repetata o data la doua zile.

Pentru atenuarea ridurilor, mierea se poate combina cu ulei de masline. Mastile se aplica pe fata pentru 20-30 de minute, apoi se spala cu apa sau ceai de musetel caldut.

RIDURI. Mierea contine 435 de substante nutritive, printre care vitamina C si vitamine din grupa B (B1, B2, B6, B12). "Aceste substante actioneaza direct asupra pielii. In functie de efectul dorit, mierea se poate combina cu infuzii de plante, cu suc de legume sau fructe. O masca antirid poate fi aplicata o data, de doua ori pe saptamana. Aceasta se pregateste din miere, albus de ou batut spuma si suc de portocale, in cantitati egale", ne sfatuieste dr. Cristina Pavel. TEN OBOSIT. Pentru tonifierea tenului obosit, pentru pielea uscata este recomandata o lotiune dintr-o lingurita cu miere la un pahar cu infuzie de tei – pregatita dintr-o lingura cu flori la un pahar cu apa fierbinte. Aceasta lotiune poate fi folosita in loc de apa pentru spalarea fetei. Daca tenul este foarte uscat, se aplica o masca din miere si suc de castraveti. Compresele sau mastile cu suc de castraveti redau elasticitatea pielii.

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul miere mierea masca