x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Miez de primavara

Miez de primavara

11 Apr 2007   •   00:00

Savoarea bucatelor gorjene
Din sumar: Recomandarea saptamanii - Pui ca la Gorj / Prin tinutul magnoliilor / Mestesug aproape uitat / Spovedania la brad / Caiet de retete / Sarbatoarea Blajinilor / Hrana spirituala / Reinvierea unei biserici / Ca mierea in bucate... / Bun la toate / Meniuri cu timbru / Bucatar de rezerva / Pauza de cafea / Agenda gurmanda / Food world /


Reteta de suflet

editorial de SIMONA LAZAR
Calatorind timp de cateva zile prin zona deluroasa de la sudul Carpatilor Meridionali, m-am intretinut, sat dupa sat, gospodarie dupa gospodarie, cu femeile cele harnice ale locului, incercand sa aflu retete noi care sa dea contur "Romaniei culinare". Din Mehedinti pana in Valcea, o reteta parea sa aiba toate datele pentru a fi considerata o veritabila vedeta: "sarmalutele cu nuca". In variante "de post" ori "de frupt", si-au castigat de mult locul intr-o gastronomie locala savuroasa, din care nu lipsesc nici supele de gaina, frigaruile sau friptura de purcel, oaia la groapa ori cine stie ce alte bucate care amintesc de timpul pandurilor ori al haiducilor. Una dintre aceste variante mi-a fost oferita de stareta Manastirii Camaraseasca. Ce avea deosebit era faptul ca, pe langa ceapa calita, morcov ras si nuci macinate - cateodata si putina urda -, intre ingredientele indispensabile se aflau frunzele de sfecla (rosie sau de zahar) care, pentru a putea satisface exigentele gastronomice ale locului tot anul, sunt puse la sare de vara. "Cand se folosesc frunze de sfecla rosie, sarmalutele ies mai inchise la culoare", mi-a atras atentia maica stareta. Apoi, o alta particularitate este folosirea miezului de nuca verde ramas dupa stoarcerea lui pentru obtinerea uleiului de nuca. In acest caz, din pricina iodului, sarmalele devin aproape negre la culoare. Insa gustul este de neegalat... In fine, intr-un alt sat am fost imbiati sa gustam din rulouri de salata verde sau de spanac (foto coperta), umplute cu aceeasi compozitie ca pentru sarmale. De data aceasta insa, compozitia se caleste si se fierbe mocnit pana la capat, se lasa sa se raceasca si se umplu cu ea frunzele crude, decorandu-se cu nuca macinata, morcov ras si verdeturi tocate. O alternativa gustoasa pentru miezul primaverii!

Saptamana Luminata

Numarul de astazi al Jurnalului de bucatarie sta, inevitabil, sub semnul Luminii care a izvorat din Grota Sfantului Mormant la ceasul Invierii Domnului. Saptamana Luminata are propria-i incarcatura energetica, pe care o resimtim si atunci cand ne asezam la masa. E miezul primaverii, cand, asa cum imi spunea Maica Cristofora, la Targu-Carbunesti, in inima Gorjului, "sufletul obosit parca mai mult ca oricand de lupta pe care a avut-o de dat cu pacatul se odihneste bucurandu-se intru Domnul, incurajat si de retrezirea la viata a naturii. Totul in jur exprima biruinta vietii asupra mortii, biruinta luminii asupra intunericului". Simtind acestea, va invit sa traiti in chip special cele patruzeci de zile care ne despart de Inaltare, bucurandu-va - dupa zilele lungi ale postului - de bucatele delicioase pe care sotiile, mamele si bunicile voastre stiu sa le gateasca.
  • simona.lazar@jurnalul.ro
  • ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul