x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Navod cu retete

0
11 Oct 2006 - 00:00

CAIET CU RETETE
In incinta Manastirii Cozia am descoperit "bucataria veche", de pe vremea lui Brancoveanu, cu o mare bolta conica, cu cos cilindric si vatra intinsa. Astazi este doar o piesa de muzeu, dar care vorbeste despre stilul care avea sa dainuie peste veacuri. De pe vremea domnitorului Constantin Brancoveanu mai exista si "camerele domnesti", din partea de miazazi, patru camere boltite - toate spatioase - precum si patru cerdacuri.

CAIET CU RETETE
In incinta Manastirii Cozia am descoperit "bucataria veche", de pe vremea lui Brancoveanu, cu o mare bolta conica, cu cos cilindric si vatra intinsa. Astazi este doar o piesa de muzeu, dar care vorbeste despre stilul care avea sa dainuie peste veacuri. De pe vremea domnitorului Constantin Brancoveanu mai exista si "camerele domnesti", din partea de miazazi, patru camere boltite - toate spatioase - precum si patru cerdacuri. In stilul domnitorului s-au construit si trapezele in care mananca obstea. Una dintre ele este pictata recent de un student de la Facultatea de Teologie.

PESTE PENTRU SARBATOARE. In toate zilele cand e dezlegare in Calendarul Ortodox, in zilele de praznice si la marile sarbatori, in actuala bucatarie se gateste peste, adus tocmai din apele Dunarii. Se spune ca este necesar din cand in cand, pentru ca mareste rezistenta organismului, continand fluor, cupru si mai ales iod, dar si insemnate cantitati de vitamine. La manastire - ca si in casele noastre - se poate obtine o varietate mare de preparate culinare din peste. O stiam si inainte, dar Parintele Dometie ne-a confirmat-o, daruindu-ne cu bucurie un navod cu delicii. Pana ajungeti la manastire si pana aflati si alte retete apetisante, vi le oferim pe cele pe care le-am primit si noi in dar.

MACROU PE VARZA

  • INGREDIENTE: un macrou de doua kg, un kg de varza murata, 300 g rosii proaspete sau din conserva, 50 g pasta de tomate, 250 ml ulei, 7-8 boabe de piper, doua foi de dafin, sare dupa gust.
  • PREPARARE: Pestele se curata, se spala si se sareaza. Se lasa la fiert timp de o jumatate de ora intr-o cratita, la foc mediu, in amestec de pasta de tomate cu 4 boabe de piper, ulei si foi de dafin. Varza murata se spala si se lasa in apa rece. Apoi se taie marunt si se inabusa intr-o cratita cu un litru de apa. Se adauga rosiile proaspete sau din conserva, restul boabelor de piper si sarea. Se fierbe cam 15 minute. Apoi se asaza pestele pe deasupra verzei, ornandu-se cu patrunjel. Se consuma cald.
  • RULOURI DIN PESTE CU SALATA

  • INGREDIENTE: doua kg peste, un kg cartofi, 200 g morcovi, 100 g ceapa, 200 g castraveti murati, 200 g mazare din conserva, 30 g mustar, 500 g maioneza, doua legaturi de patrunjel, doua foi de dafin, sare si piper dupa gust.
  • PREPARARE: Pestele se curata si se spala. Se scot fileuri care se ruleaza si se prind cu o scobitoare pentru a nu se desface. Rulourile se fierb in apa cu ceapa taiata felii subtiri, foi de dafin si sare. Dupa ce s-au fiert se lasa sa se racoreasca in supa. Salata se prepara din cartofi fierti in coaja, morcovi fierti si castraveti murati, taiati in cuburi mari, mazare, maioneza, mustar, piper si sare. Se amesteca bine si se pun pe un platou. Deasupra se asaza rulourile de peste si se orneaza cu maioneza, felii de morcovi si patrunjel. Se consuma rece.

    PLACINTA CU SARDELE

  • INGREDIENTE: 200 g aluat framantat, o cutie sardele, unt, masline negre fara samburi, sare si piper dupa gust.
  • PREPARARE: Aluatul preparat anterior se intinde pe o planseta de lemn cu un rulou si se asaza in tava de cuptor, bine unsa cu unt inainte. Se inteapa in mai multe locuri cu o furculita. Se asaza deasupra sardelele si maslinele negre, intr-un strat uniform, sarandu-se si piperandu-se dupa gust. Se lasa la cuptor, la foc potrivit, aproximativ un sfert de ora. Se serveste fierbinte.

    ZACUSCA DE PESTE

  • INGREDIENTE: un kg de peste fara cap, 50 ml otet, 300 g ceapa, 300 g arpagic sau ceapa verde, 300 g morcovi, 500 g castraveti murati, 150 g masline, doua foi de dafin, 150 g bulion, 100 ml vin, cimbru macinat, sare si piper dupa gust.
  • PREPARARE: Pestele se taie in bucati mici. Se spala bine cu apa rece, se sareaza si se stropeste cu cateva picaturi de otet, pentru a se intari si pentru a capata un gust placut. Bucatile de peste se trec prin faina si se prajesc pe jumatate, in ulei incins. Morcovii curatati si spalati se taie in cuburi mai mari si se calesc in uleiul ramas de la peste. Tot in acelasi ulei se caleste si ceapa curatata, spalata, taiata marunt, care se stinge cu bulion sau cu apa. Arpagicul se curata, se trece prin apa clocotita, apoi se prajeste putin in uleiul incins. Castravetii murati, curatati de coaja si seminte, se taie in cuburi, iar maslinele se oparesc cu apa. Morcovii, arpagicul, castravetii si maslinele se pun in sos, se condimenteaza cu piper, cimbru, foi de dafin. Se sareaza dupa gust. Se adauga vin si otet si se lasa sa fiarba incet. Bucatile de peste se asaza peste legume, dupa care vasul (tava) se pune in cuptor. Se consuma rece.

    CIORBA CU PERISOARE DIN PESTE

  • INGREDIENTE: un kg de stavrid, 500 g ceapa, 150 g morcovi, 100 g radacina de telina, 200 g radacina de patrunjel, 50 g pasta de tomate, un kg rosii proaspete, 100 ml ulei, doua oua, o lingurita cu gris, 50 g orez, doua legaturi de patrunjel, doua legaturi de leustean, sare de lamaie, piper macinat, sare.
  • PREPARARE: Pestele se decongeleaza, se curata, se spala, se scot oasele si se taie in bucati mici. Ceapa se curata, jumatate se taie felii, iar restul se taie marunt. Morcovul, telina si radacina de patrunjel se curata si se taie in cuburi mici. Pasta de tomate se dilueaza in apa. Verdeturile se taie marunt. Orezul se spala, sarea de lamaie se dilueaza, rosiile proaspete se curata si se taie marunt. Ceapa, morcovii, radacina de patrunjel si telina se fierb in apa rece cu sare. Pasta de tomate se inabusa in 50 ml ulei. Perisoarele se pregatesc astfel: 150 g ceapa se inabusa in 50 ml ulei, se scurge si se lasa sa se raceasca, se amesteca bine cu pestele si se da prin masina de tocat sau in robot. Se adauga ouale batute, grisul, piperul, sarea si patrunjelul verde. Se amesteca. Din aceasta compozitie se modeleaza perisoare. Cand legumele sunt aproape fierte, se adauga perisoarele, orezul, rosiile, pasta de tomate si se fierb 15 minute. Spre sfarsitul fierberii se adauga sarea de lamaie si se mai da un clocot. Se consuma fierbinte, cu leustean pe deasupra.

    SARAMURA

  • INGREDIENTE: un peste de un kg si jumatate, 50 ml ulei, 25 g usturoi, 3-4 foi de dafin, piper boabe, un pahar cu vin, un pahar cu apa, un pahar cu bors, o lingura cu sare.
  • PREPARARE: Pestele se curata, se sareaza si se frige pe un gratar sau pe o plita presarata cu sare. Se pune intr-un vas apa, borsul si vinul, mujdeiul de usturoi, foile de dafin, piperul si sarea. Se fierbe putin, dupa care se toarna peste peste. Se consuma cu mamaliga calda.

    PASTRAV UMPLUT CU CIUPERCI SI OREZ

  • INGREDIENTE: un peste de un kg si jumatate, 300 g ciuperci, 300 g orez, 200 g ceapa, 25 g usturoi, 25 g faina, 300 g unt, doua oua, 75 g bulion, o legatura de marar si una de patrunjel, 7-8 boabe de piper, sare.
  • PREPARARE: Pestele se curata si se spala. Ceapa se toaca marunt si se caleste in 100 g unt. Se caleste orezul in alt vas intr-o suta de grame de unt. Peste ceapa se adauga ciupercile curatate si taiate marunt, precum si orezul calit. Se mai caleste totul timp de cinci minute. Se adauga faina si se stinge cu bulion, mujdei de usturoi, sare si piper macinat. Dupa ce s-a racit, se adauga ouale crude si verdeata tocata marunt. Cu aceasta compozitie se umple pestele, se coase, se asaza intr-o tava in care se pun 100 g unt si putina apa. Tava se tine in cuptor, la foc potrivit, timp de 40 de minute. Din cand in cand se pune cu o lingura sos peste peste.
  • Citeşte mai multe despre:   arhiva jurnalul,   sare,   pătrunjel,   ulei,   piper,   peştele,   ceapa,   ingrediente,   taie,   curata,   spala,   marunt,   dafin,   gust,   preparare

    Serviciul de email marketing furnizat de