x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Negocieri in ton cu restul candidatelor

Negocieri in ton cu restul candidatelor

19 Ian 2005   •   00:00

Negocieri in ton cu restul candidatelor

INTEGRARE
COMUN - Discutiile privind cele patru "libertati" nu au diferit de la o tara la alta Cele patru capitole privind libera circulatie a persoanelor, a serviciilor si a capitalurilor in Uniunea Europeana au constituit rubrici pentru care a fost nevoie de aranjamente speciale.
IRINA CRISTEA

IN RAND CU EUROPENII. Cetatenii romani se vor putea amesteca cu cei din Uniunea Europeana, fara a mai avea restrictii de circulatie in spatiul comunitar
Dintre cele patru capitole de negociere reunite sub denumirea de "libertati", cele privind libera circulatie a persoanelor, a serviciilor si a capitalurilor au facut obiectul unor prevederi si aranjamente speciale intre Romania si statele Uniunii Europene.

CAPITOLUL 2. In ce priveste libera circulatie a persoanelor, aceasta se refera la posibilitatea ca romanii sa poata munci liber in Uniunea Europeana, avand aceleasi drepturi cu orice alt cetatean al unui stat membru al UE, inclusiv dreptul de a se stabili in orice tara din UE, a se adresa institutiilor europene daca drepturile ii sunt incalcate etc. Statele membre pot sa nu permita libera circulatie a persoanelor pentru anumite domenii in care pot considera ca piata muncii le poate fi periclitata. Uniunea a solicitat o perioada de tranzitie pentru libera circulatie a lucratorilor de doi pana la sapte ani, dupa aderare. Bruxellesul a adoptat o pozitie unica de negociere pentru toate statele candidate, cu exceptia Ciprului si Maltei, iar acestea au acceptat schema propusa de partea comunitara. Cele mai multe tari membre au anuntat deja ca nu vor aplica toata perioada de tranzitie, si o serie de state au declarat chiar ca nu vor impune o astfel de perioada, cum ar fi cazul noilor state membre.

MASURI TRANZITORII. Romania si-a rezervat dreptul sa poata aplica cetatenilor unui stat membru actual masuri nationale echivalente masurilor aplicate de acel stat membru Romaniei cu privire la libera circulatie a lucratorilor si furnizarea de servicii.

Romania a solicitat doua perioade de tranzitie de sapte, respectiv cinci ani pentru vanzarea de terenuri catre persoanele fizice din UE si pentru achizitionarea celei de-a doua resedinte. Aceasta perioada nu vizeaza investitorii, liber profesionistii si fermierii care doresc sa investeasca in Romania. Scopul acestor perioade de tranzitie este de a evita speculatiile financiare.

CAPITOLELE 3 SI 4
Negocierile la capitolul 3 - Libera circulatie a serviciilor, care se refera la dreptul prestatorilor din Romania de a functiona pe piata Uniunii Europene si la cel al prestatorilor din Uniune de a intra pe piata Romaniei a insemnat pentru Romania o perioada de tranzitie de 5 ani, pana la 1 ianuarie 2012, pentru transpunerea regulilor europene privind schemele de compensare a investitorilor. Nivelul compensarilor va atinge la finalul perioadei de tranzitie plafonul minim de 20.000 de euro, pentru investitii mai mari decat acest nivel. In ceea ce priveste capitolul 4 - Libera circulatie a capitalurilor, Romania a solicitat si a obtinut doua perioade de tranzitie, similare celor obtinute de majoritatea statelor candidate: sapte ani pentru achizitionarea de teren agricol, paduri si teren forestier de catre cetatenii UE si din patiul economic european, si cinci ani pentru dreptul de achizitie asupra terenului pentru resedinta secundara.
×